kinowar.com

Порно на великих екранах. Рецензія на фільм Насолода

 21.02.2022  Новини, Рецензія

Квиток за куліси американської порноідустрії, якою ви її ще не бачили

Girl wine hang a long

That you thought call you a

Call you a pro.

Sean Paul, Pornstar

24 лютого здійсниться мрія багатьох – побачити порно на великих екранах. В прокат виходить стрічка Ніньї Тюберґ «Насолода» (Pleasure), де всі ролі виконали реальні порнозірки та члени знімальних груп порностудій.

Насолода фільм 2022 про порно індустрію

Chris Cock, Dana DeArmond, Kendra Spade, John Strong, Aiden Starr, якщо ці імена вам знайомі, можете уявити, що чекає на молоду шведку на прізвисько Белла Черрі, котра приїздить до Лос-Анджелеса, аби будувати кар’єру порнозірки. Роль Белли виконала Софія Каппель. Дівчина ніколи не грала в порно, та й у великому кіно також, тому це її подвійний, так би мовити, дебют.

Як неважко уявити, на Беллу чекають справжні випробування, адже світ порно не такий глянцевий і привабливий, як здається недосвідченим глядачам. Звичайно, будуть і голі вечірки у маєтках, і зйомки у фешенебельних місцях, але жорстка ієрархія та конкуренція між дівчатами й продюсерами швидко збивають рожеві окуляри з милого дівчачого обличчя.

Найгірше ж, з чим доводиться стикнутися порноакторці-дебютантці – це постійний аб’юз, коли з тобою на зйомках весь час всі милі й привітні, питають, чи не потрібно ще води або змазки, але тільки-но вмикається камера – ти стаєш не суб’єктом, а об’єктом. І не дай тобі боже зупинити зйомку, навіть якщо це, по суті, двогодинне жорстке зґвалтування, на яке ти погодилась до кінця не усвідомлюючи наслідків. Як тільки щось йде не так, і дівчина хоче припинити, всі одразу вмикають режим аб’юзерів і починають пояснювати, що вона ж сама хотіла, вона сама винна, і тепер потрібно терпіти, аби нікого не підвести й не засмутити.

Вийшло у Ніньї Тюберґ, прямо скажемо, не надто правдоподібно. Це не «Шоугьорлз», а більше схоже на драму про стиптизерок Hustlers з Дженніфер Лопес. У 2013 році Тюберґ представила у Каннах короткометражну стрічку про порноіндустрію. Через вісім років вона повернулася уже з повним метром, але великого кіно тут не відчувається.

Насолода фільм 2022 про порно індустрію

По-перше, історія героїні надто уривчаста і подана великими мазками, без особливого занурення у її минуле та переживання. По-друге, другорядні персонажі взагалі ніяк не розкриваються, звідки вони у бізнесі, і навіщо, так і лишається загадкою. А головне – це досить поверхневе зображення самої порноіндустрії.

Фільм ідеально віддзеркалює всю несправжність того, що відбувається у кіно для дорослих, бо авторка подає недостатньо деталей, обирає лише найбільш фешенебельну сторону бізнесу в Лос-Анджелесі. Тут не буде дівчат, які знімаються підпільно без дозволу на роботу, в яких забрали паспорт, чи просто не вистачає на життя. Історії про те як зйомки, насправді, виявляються проституцією та торгівлею людьми, ми почуємо лише побічно у переказах героїнь. Немає навіть банальних вимог до дівчат схуднути чи зробити пластичну операцію, настільки все толерантно в індустрії на екрані.

Насолода фільм 2022 про порно індустрію

Одним словом, після перегляду лише вразливі глядачі жахнуться життю дівчат і хлопців з порно. Решта ж може подумати, що це не сильно відрізняється від зйомок у звичайному кіно чи, допустимо, життя професійних спортсменів, де також вистачає болю, поту та аб’юзу заради великої мети стати кращим у своїй сфері. А головне, здається, немов вхід та вихід в індустрію такий же простий, як сходити на побачення.

По суті, у фільмі є дві сцени, гідні Канн: перший жорсткий threesome Белли в аматорській студії, коли вона не витримує і каже: «Стоп!», та лесбійська сцена, в якій героїня на десяток хвилин отримує владу над своєю конкуренткою за місце під софітами, і власне жорстке домінування лякає дівчину навіть більше, ніж її «жертву».

Насолода фільм 2022 про порно індустрію

Та головне, заради чого варто дивитися «Насолоду» – це точка зору, чи POV, говорячи мовою порноідустрії. Ми всі дивилися порно і знаємо, що воно подається завжди з точки зору чоловіка. А Нінья Тюберґ та операторка Софі Вінквіст, яка знімала й короткометражну стрічку Тюберґ, показують зйомки порно з точки зору акторки. Цей калейдоскоп напружених чоловічих облич, камери, яку тобі потрібно збуджувати, адже це уособлення глядача, котрий сидить вдома на дивані зі своїм членом в руках, плечі, торси, чоловічі коліна, спітнілі сідниці й власні п’ятки – ось в такому антуражі дівчатам доводиться грати, адже вони лишаються актрисами у цьому шоу.

Дмитро Сидоренко

Читайте також:

Найкращі режисери еротичного кіно

Топ фільмів, які базуються на сексі

Порнографія як соціально-політична метафора

Приєднуйтесь до наших сторінок у соцмережах:

Коментарі