kinowar.com

Реклама Air Jordan без Майкла Джордана. Рецензія на фільм “Ейр”

 07.04.2023  Новини, Рецензія

А зараз ти маєш виступити з блискучою ідеєю, до якої більше ніхто не додумався.
Роб Страссер

В прокаті стартував спортивний байопік «ЕЙР» (AIR), зроблений двома давніми друзями Беном Аффлеком та Меттом Деймоном. Пройшовши шлях від володарів Оскара за сценарій «Розумника Вілла Гантінґа» до заснування власної незалежної студії Artists Equity, друзі випустили перший великий фільм з бюджетом під 100 мільйонів доларів.

Та ця історія не про них, а про бізнес-ідею, яка допомогла компанії Nike піднятися на Олімп у світі виробників спортивного взуття – лінійку Air Jordan. Нині «Ейр Джордани» приносять компанії з Портланда, штат Орегон, близько 4 мільярдів прибутку щорічно, а починалося все з зухвалої ідеї людини на ім’я Сонні Ваккаро.

Ваккаро, колишній юнацький тренер, працював маркетинговим агентом у баскетбольному підрозділі компанії. Підписання контрактів зі спортсменами, які б ставали промоутерами взуття Nike, було одним із трьох китів, на яких трималася компанія Філа Найта. Щоправда, баскетбольний відділ був далеко позаду, у 80-х компанія робила ставку на бігунів та інших атлетів.

Ейр Air 2023 фільм

Невеликий бюджет не дозволяв Ваккаро підписувати зірок юнацької ліги, а тим паче NBA. Всі вони йшли до Converse чи Adidas, які тримали левову частку ринку спортивного взуття, а Nike плелися позаду з 16% пирога. Шансом для прориву, або ж закінчення кар’єри Ваккаро, став Майкл Джордан. Хлопець лише подавав надії в юнацькій лізі, але вже мав гарного агента, і за ним полювали Converse та Adidas. Ваккаро ж розгледів його талант першим та вирішив піти ва-банк.

Розробив сценарій до фільму Алекс Конвері. Аффлек та Деймон знайшли його у Black List 2021 року написаних та ще не знятих потенційно хітових сценаріїв, підправили й взялися знімати. Конвері, чиї сценарії в Black List потрапили уже не вперше, не мав успіху. Тож робота з Artists Equity стала шансом і для нього.

Ейр Air 2023 фільм

Аффлек виступив режисером фільму «ЕЙР», а також зіграв засновника Nike – ексцентричного Філа Найта, котрий любить пробіжки і всілякі медитації, на роботу їздить на Porsche 911 виноградного кольору, а по офісу любить розгулювати босоніж.

Також у фільмі задіяний Джейсон Бейтман («Нестерпні боси»), що зіграв Роба Страссера, керівника спортивного відділу, в якому працював Ваккаро. Кріс Такер («Година пік») перевтілився у Говарда Вайта, менеджера напряму гравців NBA, який в подальшому став керівником підрозділу Air Jordan, створеного спеціально під нову лінійку взуття. Марлон Ваянс («Дуже страшне кіно») виконав роль Джорджа Равелінга, тренера, котрий рекомендував Джордану підписати угоду саме з Nike.

Ейр Air 2023 фільм

Оскароносна Віола Девіс зіграла маму Майкла, котра буквально вирішувала усі питання в сім’ї Джорданів. Під час консультацій Аффлека з Майклом, спортсмен просив, щоб цю роль запропонували саме Віолі.

Ейр Air 2023 фільм

Меттью Мейхер («Догма») виконав роль Пітера Мура – другого стовпа, на якому трималася компанія Філа Найта. Мур розробляв кросівки і був фанатиком своєї справи. Його у стрічці не так багато, але автори гарно відтворили захоплення Мура процесом створення нової пари взуття. І його дивакуватість.

А хто ж зіграв самого Майкла Джордана на прізвисько His Airness, спитаєте ви? Навряд вам про щось скаже ім’я Деміана Янга, молодого актора, який перевтілився у зірку баскетболу. Річ у тому, що творці фільму вирішили не використовувати образ Джордана у фільмі про «Ейр Джордани». Тому його нам показують лише зі спини і з мінімальним набором реплік.

Аффлек пояснив це тим, що зіркового Джордана може зіграти лише сам Джордан, але у свої 60 років він не міг би виконати роль молодого хлопця. Рішення неоднозначне, бо якраз Майкла і не вистачає в цій історії. Хоч зрозуміло, що ключовим є персонаж Метта Деймона, проте дивно чути в кадрі, що кросівки – це лише взуття, поки їх не вдягне справжня зірка, а потім цю зірку від тебе ховають.

Ейр Air 2023 фільм

Фільм «ЕЙР», п’ята режисерська робота Бена Аффлека, вийшов цікавою бізнесовою драмою про реальну історію зі світу виробників спортивного взуття. Він чимось нагадує книгу Філа Найта «Взуття-буття» про історію компанії. Там теж багато уваги приділяється функціонерам компанії та їхнім неймовірним у своїй ризикованості та відчайдушності управлінським рішенням. При цьому все дуже маркетингово вилизане, не полишає відчуття, що перед тобою просто дуже дорога реклама Nike.

Компанія недоотримує прибутки, баскетбольний відділ збитковий, і доля його працівників висить на волосинці, але знаходиться чарівне рішення і сила Сонні Ваккаро всіх переконати, від свого боса, до батьків та агента Джордана. І от уже вони єдиним фронтом мчать на зустріч угоді століття. При цьому ніхто не згадує про те, що і Ваккаро і його керівник Страссер невдовзі після цього перейшли до конкурентів в Adidas.

Не згадують і про те, що третім китом, на якому трималася компанія Найта, було виробництво взуття на фабриках в Азії, і там вічно траплялися факапи. Герой Бейтмана лише побіжно жаліється на те, що американська компанія з лісів Орегону виготовляє майже усе взуття у В’єтнамі та на Тайвані.

Ейр Air 2023 фільм

Так само побіжно в кінці фільму згадується про те, що угода з Джорданами змінила бізнес підхід до контрактів компаній та спортсменів. Адже останні до того часу були вимушені погоджуватися на угоди з фіксованої сумою винагороди, щоб такі люди як Найт могли їздити на роботу на Porsche з 17 шарами нанесеної фарби для правильного відтінку.

Зате фільм класно знятий, за що варто подякувати досвідченому оператору Роберту Річардсону, володарю трьох Оскарів, зокрема за «Авіатора» Мартіна Скорсезе. А ще у стрічці Аффлека та Деймона неймовірна увага до деталей та відтворення духу епохи. Видно, що автори по-хорошому заморочилися на темі 80-х. Тут тобі й постійні пекшоти продукції тих часів, вивіски брендів та закладів, пейджери й телефони в автомобілях чи переносних ящиках, які вважалися шиком у ті часи.

Тому, якщо ви цікавитеся бізнесовими історіями, любите кросівки і не проти поринути у рекламу вісімдесятих, раджу не пропустити «ЕЙР» в кінотеатрах.

Дмитро Сидоренко

Читайте також:

Найкращі спортивні драми

Підтримайте Україну:

  • фонд Повернись Живим (допомога армії) — savelife.in.ua
  • фонд Сергія Притули (допомога армії) — prytulafoundation.org
  • Таблеточки (допомога дітям) — tabletochki.org
  • дитяча лікарня Охматдит (допомога дітям) — bit.ly/help-ohmatdyt

Приєднуйтесь до наших сторінок у соцмережах:

Коментарі