kinowar.com

Рецензія на фільм Ноу (Nope)

 18.08.2022  Новини, Рецензія

We have him.

No, he has us.

Prey, 2022

«Ноу», який би я локалізував як «Ніт!», – третій фільм Джордана Піла. 43-річний американський актор та сценарист у 2017 році випустив свій перший самостійний фільм «Пастка», за оригінальний сценарій якого одразу отримав Оскар. Далі були не такі успішні «Ми», і тепер Піл заходить на нове коло зі своїм містичним sci-fi горором.

В останні 5 років Піл ствердився у ролі головного майстра «розумних жахів» в Голлівуді. Його фільми хоч і мають усі класичні елементи горорів та навіть слешерів, балансують на межі трилерів та сповнені діалогів не для галочки.

В «Ноу», як і в «Пастці», автор прекрасно витримує інтригу і скочується в епічність та кривавість лише під кінець фільму, даруючи катарсис у фіналі, як справжній фільм жахів.

новий фільм режисера Джордана Піла

Сюжет розповідає про ранчо Гейвудів – найстарішу сім’ю об’їзників коней у Каліфорнії. І єдину, яка належить темношкірим. Тема пригноблення афроамериканців прослідковується у кожному фільмі Піла, що лише додає йому балів на американських кінопреміях.

новий фільм режисера Джордана Піла

Гейвуди розводять коней, тренують їх і поставляють для зйомок в кіно. За сімейною легендою їхній пра-пра-прадід був тим самим наїзником, якого в русі фотографував Едвард Майбрідж, щоб сумістивши фотокартки зробити рухомі картинки Sallie Gardner at a Gallop – прототип кінематографа. Проте, після містичної смерті батька, бізнес йде не так добре, і головний герой О. Джей вимушений потроху продавати коней для парку атракціонів неподалік. Так само, як і в «Ми», за класикою жахів Піл використовує канонічний американський парк атракціонів в якості воріт то потойбічного.

Роль О. Джея виконує Денієл Калуя, чий талант Піл розкрив світу у «Пастці». За ту роль актор отримав номінацію на Оскар, щоб згодом таки вибороти головну американську кінонагороду за роботу в «Іуда і чорний месія».

новий фільм режисера Джордана Піла

Одного дня О. Джей помічає у хмарах над будинком справжнє НЛО і вирішує разом з сестрою врятувати своє ранчо, зафільмувавши летючий об’єкт для телебачення. От тільки зробити це виявляється не так легко, бо НЛО не тільки швидке й непередбачуване, але й випромінює електромагнітний імпульс, що відрубає всю електроніку. Тож полювання буде нелегким і розтягнеться на дві години екранного часу.

Щоб зафільмувати те, як герої намагаються впіймати в кадрі НЛО, Піл запросив Хойте Ван Хойтема – улюбленого оператора Крістофера Нолана, що знімав всі його фільми, починаючи з «Інтерстеллара». Це перший горор в історії, знятий на ІМАХ камери.

новий фільм режисера Джордана Піла

«Ноу» вийшов ще одним класним «розумним» горором, в якому Джордан Піл суміщає воєдино два канонічних сюжети американського кіно – про таємниче НЛО, на кшталт «Близьких контактів третього ступеня», та про небезпечного хижака у стилі «Щелеп» чи «Парку Юрського періоду». Все це він поміщає у сеттинг неовестерну, безпосередньо нагадуючи, що США побудували люди вільного духу, серед яких, звичайно, було чимало темношкірих.

новий фільм режисера Джордана Піла

Новий фільм Піла – це справжня ода маленькій людині, яка не бажає миритися зі своєю долею хлопчика на побігеньках чи дублера, поки білі господарі отримують весь гешефт. Герой Піла готовий взяти ініціативу у свої руки, і, сказавши тверде «Ніт!», йти до успіху. І в той же час він не схильний піддаватися гордині, відриватися від землі, його голова не йде обертом від успіху, саме тому «маленькій людині» вдається протистояти хижаку, якого самовпевнені й розбещені люди необачно бояться недостатньо.

Дмитро Сидоренко

Читайте також рецензії на попередні фільми Джордана Піла:

Ми

Пастка

Підтримайте Україну:

  • фонд Повернись Живим (допомога армії) — savelife.in.ua
  • фонд Сергія Притули (допомога армії) — prytulafoundation.org
  • Таблеточки (допомога дітям) — tabletochki.org
  • дитяча лікарня Охматдит (допомога дітям) — bit.ly/help-ohmatdyt

Приєднуйтесь до наших сторінок у соцмережах:

Коментарі

Коментарі закрито.