kinowar.com

«Рись» запустила перший в Україні освітній сайт про традиційну музику

 22.10.2020  Музика, Новини

За підтримки Українського культурного фонду культурно-мистецька платформа «Рись» створила сайт rysproject.com, де кожен охочий може подивитися лекції про традиційну музику від провідних дослідників та виконавців, послухати подкасти про експедиції або ж навчитися грати на бубні за допомогою першого в українській історії тематичного відеокурсу.

«Рись» запустила перший в Україні освітній сайт про традиційну музику

Проект запустили, щоб зробити знання про традиційну музику відкритими для широкого кола зацікавлених. Достовірні, науково-обґрунтовані відомості викладено простою, зрозумілою для не-науковців мовою. Вони є безкоштовними й доступними з будь-якої точки планети.

Лекції, що представлені на сайті знайомлять з основними явищами традиційної інструментальної музики та співу. Це інформація, зібрана кількома поколіннями дослідників і музикантів, доступ до якої раніше був вкрай обмежений. Тепер кожна людина може безперешкодно отримати структуровані знання про те, що співали і як музикували українці у давнину і як ця традиція живе в наш час. Лекторами виступили музиканти та співачки, дослідники, викладачі Київської та Львівської консерваторій, Київського університету ім. Т. Шевченка, Університету культури. Це Євген Єфремов, Ірина Клименко, Михайло Хай, Ірина Федун, Вікторія Ярмола, Маргарита Скаженик, Галина Пшенічкіна, Ганна Пеліна, Сергій Постольников, Андрій Левченко, Ірина Данилейко, Ілля Фетисов та Анна Коломицева.

Відеокурс із гри на бубні, який з’явиться до кінця жовтня, спеціально для сайту розробив київський дослідник і музикант гурту US Orchestra Андрій Левченко, автор проєкту bubny.in.ua. Навіть на профільних факультетах вишів ніколи раніше не викладали гру в автентичний спосіб на таких традиційних інструментах, як бубон, скрипка, бас та цимбали. Тому методика відеокурсу, створена винятково на основі автентичних прикладів, наразі є єдиною в Україні. Курс має два рівні: початковий та середній. Пройти його можна у будь-який час, незалежно від інших слухачів.

Цикл подкастів під назвою «Ріж вірьовку» дає змогу почути думки та історії людей, що розвивають традиційну музику в Україні. Подкаст дає голос різним представникам спільноти — співакам і музикантам, початківцям, які нещодавно познайомилися з цією музикою, випускникам музикознавчих факультетів, професорам, культурним менеджерам з Києва та інших міст. Подкаст доступний на сайті rysproject.com, а також на найбільших подкастних платформах.

«Тисячі людей ніколи не слухали цю дику і красиву музику: або не знали, що вона існує, або не розуміли, з якого боку до неї підійти, — каже співзасновниця платформи «Рись» Катерина Капра. — Сайт rysproject.com пропонує ретельно відібраний набір базової інформації і є точкою входу в тему традиційної музики для всіх, кому вона потенційно цікава — від меломанів і людей, що загалом захоплюються культурою, до культурних менеджерів, музичних експертів, журналістів та кураторів. Ми щасливі, що тепер кожен і кожна зможуть дізнатися правду про традиційну музику і зробити її частиною свого життя».

«Рись» — громадська організація, що працює у трьох напрямках: освіта, вечірки з живою музикою та експедиції. З моменту створення у 2014 році навчальні події «Рисі» залучили близько 1000 учасників, відбулося 5 літніх шкіл традиційної музики і понад 40 різноманітних івентів. А також близько 40 експедицій, у яких вдалося зібрати багато записів, відомостей про музикантів та автентичні музичні інструменти.

Традиційна музика — це акапельний спів та інструментальні твори, які ще 50 років тому повсюдно виконували у селах. Ця музика супроводжувала побут і найважливіші життєві події людей. Особливими є не лише мелодії і тексти, але і специфічна техніка виконання. Втім, український музичний процес розвивався переривчасто й сьогодні навіть музичні експерти й меломани часто нічого не знають про автентичну музику своєї країни. Мета платформи «Рись» — зробити традиційну музику доступною для всіх.

Читайте також:

Де дивитися українське кіно онлайн легально

Найкращі українські фільми 2019 року

Найкасовіші українські фільми 2019 року

Приєднуйтесь до наших сторінок у соцмережах:

Коментарі