09.10.2021  Новини, Рецензія

Сімейні чвари Тома Харді, Вуді Харрельсона та двох симбіотів із космосу у форматі супергеройського екшну

Do you cry out in your sleep, all my failings exposed?

Get a taste in my mouth as desperation takes hold

Is it something so good just can’t function no more?

But love, love will tear us apart again.

Love Will Tear Us Apart. Joy Division

На екрани нарешті дістався фільм-продовження «Венома» 2018 року з Томом Харді у ролі нетипового супергероя – «Веном 2: Карнаж». Нетипового тому, що сили свої він отримав від іншопланетянина-симбіота, який оселився в його тілі. Тому класичні муки вибору – бути героєм, чи залишитися звичайним хлопцем з правом на нормальне життя – головний герой проговорює не в умі, а в діалогах з позаземним компаньйоном.

Веном 2 Карнаж

Фільм мав вийти ще у жовтні 2020, але через пандемію переносився аж п’ять разів. Щоправда, востаннє прем’єру змістили назад, тож нам не довелося чекати 2022 року. Режисером замість Рубена Флейшера виступив Енді Серкіс, для котрого це лише третя режисерська робота у повному метрі. Раніше він зняв «Мауглі» для Netflix, але відомим, звичайно, став набагато раніше, зігравши Голлума у «Володарі перснів».

Флейшер же відправився знімати «Зомбіленд: Подвійний постріл». Цікаво, що одну з головних ролей у фільмі виконав Вуді Харрельсон, який став і головною родзинкою стрічки «Веном 2: Карнаж». Адже поки Sony намагається затягнути у свою Spider-Man Universe Людину-Павука (не забудьте подивитися сцену після титрів), нам пропонують насолодитися зустріччю Венома зі своїм заклятим ворогом – Карнажем.

Веном 2 Карнаж

Автори фільму, серед яких затесався і сам Том Харді, дещо переінакшили історію появи Карнажа і його зв’язок з Веномом. Та головне лишилося незмінним – це аналогічний Веному симбіот, що оселився у тілі маніяка і серійного вбивці Клетуса Кессіді. Саме його зіграв Вуді Харрельсон. І оскільки становлення героя нам показали у першому фільмі, нині ми мали б спостерігати народження лиходія. Мали б, але не будемо, бо фільм майже нічого не розкриває.

Річ у тім, що хронометраж «Веном 2: Карнаж» – всього лише 1 година і 30 хвилин. І як би Енді Серкіс не розказував, що ці 90 хвилин – збалансовані і не кваплять глядача, насправді нам галопом по Європах показують ключові моменти з життя лиходія, а решту часу віддають під екшн сцени.

Веном 2 Карнаж

Монтаж цілком прийнятний, принаймні нам покажуть, як Карнаж з’явився на світ, і які в нього бажання. Але мотивація персонажа і його формування, особливо після з’єднання з симбіотом, майже не розкриті. Це дуже прикрий момент, оскільки Харрельсон ще у трейлері показав прекрасний образ маніяка. Тому дуже раджу подивитися фільм в оригіналі, щоб насолодитися коротким, але крутим виступом актора.

Та зрештою не зрозуміло, навіщо Серкіс використав у фільмі аж чотирьох номінантів на Оскар (Том Харді, Вуді Харрельсон, Наомі Харріс та Мішель Вільямс), якщо жоден з них не має достатнього часу на прояв свого таланту. Фільм «Веном 2: Карнаж» вийшов кліповим екшном, який виглядає радше доповненням до першої стрічки, аніж її продовженням. Його важко сприймати як самостійну картину, хоча номінально усі складові присутні.

Веном 2 Карнаж

У стрічці є класичні взаємини героя та антагоніста, які залежать одне від одного, немов Бетмен та Джокер. Є цікаві ідеї щодо самотності людей, відмінних від норми, які бояться показати себе справжніми через страх та осуд не те що соціуму, а навіть близькими. З таким меседжем Веном навіть виступає на ЛГБТ-вечірці.

Варто відмітити й діалоги Едді Брока та Венома про проблеми співіснування, для яких Харді спочатку записав репліки Венома, а потім відповідав на них, слухаючи в навушник. Вони сваряться немов справжня пара, що шукає шляхи задоволення потреб одне одного. Але всього цього настільки мало, що відчуваєш лише жаль від втраченого потенційно крутого кіно. Можливо, краще стане у третій частині. Її поява вкрай вірогідна, оскільки Харді казав, що продовження зроблять в разі успіху другого фільму. І «Веном 2: Карнаж» вже за дебютний вікенд у США зібрав $90 млн, що є рекордом для пандемії та на $10 млн перевищує результат першого фільму.

Веном 2 Карнаж

Поки що ж маємо найкоротшу кіноадаптацію коміксів Marvel, яка тримається на комедійній та екш складових. Тут дійсно багато гумору та різноманітних відсилок. Наприклад, Едді Брок носить футболку та куртку точно такі ж, як Аксель Фоулі – герой Едді Мерфі у «Поліцейському з Беверлі-Хіллз». Ну а бійки Карнажа та Венома чудово виглядають у 3D. Команда придумала стиль Карнажа, взявши за основу поведінку восьминога. Ціла група акторів і танцюристів була задіяна для запису рухів персонажа.

Веном 2 Карнаж

Тож, якщо вам сподобалася перша частина, ви не проти супергеройського пафосу і нерозкритої драми затиснутих у вузьких рамках акторів, сміливо запасайтеся попкорном і йдіть на «Веном 2: Карнаж».

Веном 2 Карнаж