kinowar.com

Скуштуй веселку. Рецензія на фільм «Шазам! Лють богів»

 16.03.2023  Новини, Рецензія

Racing on the thunder

And rising with the heat

It’s gonna take a Superman to sweep me off my feet.

Bonnie Tyler, «Holding Out for a Hero»

«Шазам! Лють богів» – дванадцятий фільм розширеного кіновсесвіту коміксів DC, який продовжує «Шазам» 2019 року. Це останній фільм зі «старої» лінійки, що була зроблена до приходу в компанію Джеймса Ганна, який змінить підхід студії Warner Bros. і спробує наздогнати конкурентів з Marvel, на яких успішно працював до цього.

За сюжетом Біллі Бетсон, якого грають Захарій Леві та Ешер Енджел, намагається керувати своєю ватагою супергероїв-підлітків, з якими він поділився силами наприкінці минулого фільму. Виходить не дуже, бо і Біллі не надто впевнений у своїх силах, і підлітки не найкращий матеріал для формування надійного загону.

Одним словом, коли на початку стрічки зустрічаєте героя на кушетці психіатра, одразу стає зрозуміло, що драма дорослішання накладається на супергеройську тематику. Далі цілком очікувані невдалі операції з порятунку людей, коли супутні матеріальні втрати затьмарюють факт врятованих життів. За такий авантюризм та нехлюйство жовта преса прозвала команду «Філадельфійське фіаско».

Shazam! Fury of the Gods

Тим часом з виміру богів, в якому чародій викрав магію, наділивши нею Біллі, вириваються три дочки титана Атласа – сестри Фурїі. Хоча більше вони схожі на дочку, матір та бабусю. Грають їх відповідно Рейчел Зеглер (майбутня диснеївська Білосніжка), Люсі Лью («Вбити Білла») та Гелен Міррен (серіал «Єллоустоун: 1923»).

В коміксах ніяких Фурій не було, але мотиви їхні цілком зрозумілі. Вони хочуть забрати у Біллі та його друзів магічні сили, а заразом і золоте яблуко Гесперид, щоб повернути процвітання власному світу богів. Адже без магії він перетворився на пустелю. Для цього у сестер є купа скілів і, головне, магічний посох з першого «Шазаму», який легко всотує будь-яку магію.

Shazam! Fury of the Gods

Сюжет стрічки «Шазам! Лють богів», прямо скажемо, недалеко пішов від першої частини. Під час перегляду весь час ловиш себе на думці, що ніякої логіки ані в діях героїв, ані негідниць немає. Вони немов замкнені у магічному шапіто й приречені на Сізіфову працю, хіба що не на цілу вічність, а всього на дві години.

При цьому режисер Девід Сандберг цілком серйозно ставиться до свого дітища і вважає сценарій непередбачуваним. Навіть просив не дивитися ТВ-тизер фільму, в якому маркетингова команда допустила спойлер. Насправді ж, навіть першу частину хвалили за гумор та іронію над супергеройським кіно, а не за сюжет, тому ніякі спойлери стрічці не страшні.

Шазам! Лють богів Shazam! Fury of the Gods

Фільм «Шазам! Лють богів» вийшов банальним сиквелом франшизи про суперменів-підлітків. Рецепт стрічки простий: до coming-of-age основи «Людини-павука», додаємо дві частки «Доктора Стрейнджа» і краплю «Гаррі Поттера», замішуємо на підлітковому міському фентезі й отримуємо безглузду історію на кшталт серії «Форсаж», яку автори не бояться прямо згадувати. Додайте сюди веселку расового різноманіття та толерантності до ЛГБТК(ІА+), чого чекаєш радше від творінь Disney, аніж від всесвіту DC, і стає зрозумілим, що врятувати це кіно може лише гумор, якісні спецефекти й несерйозне ставлення глядачів.

Шазам! Лють богів Shazam! Fury of the Gods

Та чи вистачить цього для фінансового успіху? Перша частина 2019 року при вартості менше 100 мільйонів заробила в прокаті 366 мільйонів, отже цілком окупилася. А от «Чорний Адам» минулого року зібрав під 400 мільйонів та все одно провалився, зважаючи на його величезний бюджет. У «Шазам! Лють богів» задача легша, бюджет всього 125 мільйонів, проте й аналітики прогнозують стрічці менші касові збори, ніж фільму з Двейном Джонсоном.

Шазам! Лють богів Shazam! Fury of the Gods

Втім, навіть успіх навряд допоможе Шазаму отримати третій сольний проєкт. Цього року всесвіт DC чекає перезавантаження під керівництвом Джеймса Ганна, і як в ньому бачать героя Закарі Леві, зможете дізнатися у сцені після титрів.

Дмитро Сидоренко

Шазам! Лють богів Shazam! Fury of the Gods

Читайте також:

Найкращі трилери всіх часів

Найкращі детективи всіх часів

Підтримайте Україну:

  • фонд Повернись Живим (допомога армії) — savelife.in.ua
  • фонд Сергія Притули (допомога армії) — prytulafoundation.org
  • Таблеточки (допомога дітям) — tabletochki.org
  • дитяча лікарня Охматдит (допомога дітям) — bit.ly/help-ohmatdyt

Приєднуйтесь до наших сторінок у соцмережах:

Коментарі