kinowar.com

Тудить-сюдить і Толкін з гумором. Рецензія на фільм “Підземелля і дракони: Честь злодіїв”

 22.03.2023  Новини, Рецензія

Супергероїка для фанатів фентезі. Саме так можна коротко охарактеризувати нову екранізацію культової гри D&D – «Підземелля і дракони: Честь злодіїв» (Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves).

Це вже не перший прихід на екрани гри Dungeons & Dragons, що з 1974 року здобула величезну армію фанів та сотні розважальних тайтлів. У 1980-х виходив однойменний мультсеріал, а з початку 2000-х було три не надто вдалі повнометражні стрічки. Нарешті, з новим перезапуском з’явився шанс на успішний кінотеатральний продукт у популярному сетингу, а можливо й цілу франшизу.

Творцями фільму виступили Джон Френсіс Делі та Джонатан Ґолдштайн, що подарували нам класну комедію «Нічні ігри» та успішного «Людину-павука: Повернення додому». У головних ролях – Кріс Пайн («Зоряний шлях»), Мішель Родріґес («Форсаж»), Г’ю Ґрант («Щоденник Бріджит Джонс»), Реге-Жан Пейдж (серіал «Бріджертони»), Джастіс Сміт (серіал «Покоління») та Софія Лілліс («Воно»).

За сюжетом група авантюристів у найбільш популярному ігровому світі D&D – Forgotten Realms кидає виклик місцевому тирану, який за підтримки могутньої чародійки захопив владу у місті-королівстві Невервінтер. Зробити це вони планують не відкрито, а пограбувавши його скарбницю. Для цього героям потрібно подолати небезпечний шлях і роздобути пару магічних артефактів.

Підземелля і дракони Честь злодіїв

Перше, що вдало зробили Делі та Ґолдштайн – це побудували стрічку за лекалами сучасних супергеройських фільмів. Формула різноманітних героїв, що сваряться між собою, б’ються з ворогами і постійно жартують, працює, як в «Месниках». Іноді навіть екшн, хоч і перенесений у фентезійний всесвіт, відверто копіює «Халка» чи «Доктора Стрейнджа», але це не бісить.

Друга деталь, що впадає в око, гарний відіграш ролей персонажами, що неодмінно зацінять фанати фентезі. Якщо Кріс Пайн – бард, він вміло меле язиком та підіймає моральний дух команди в якості лідера, проте в бою не надто ефективний. А от воїтелька Мішель Родріґес, навпаки, розкидає ворогів пачками, проте рота їй краще не відкривати, бо її прямота наносить шкоду не меншу за меч. Виходять такі-собі «Вартові галактики», де теж чотири основні герої зі своїми характерними рисами, проте саме з фентезійних світів прийшла ця практика, і тут вона найбільш органічно виглядає.

Підземелля і дракони Честь злодіїв

А ще «Підземелля і дракони: Честь злодіїв» з бюджетом у півтори сотні мільйонів доларів сповнене казкових краєвидів, міфічних істот та магії. І, на відміну від екранізацій Толкіна, маги тут не збираються з силами пів години, щоб вичавити з себе одну блискавку й впасти у сплячку на день. Навпаки, магічні закляття використовуються постійно, виступаючи окрасою стрічки й важливим елементом екшну.

Підземелля і дракони Честь злодіїв

Фільм «Підземелля і дракони: Честь злодіїв» вийшов дійсно хорошою екранізацією, що вміло поєднує в собі елементи фентезі та супергеройського кіно, щоб подарувати глядачам дві години відмінної розваги з яскравим екшном, різноманіттям декорацій, непоганим сюжетом та вдалим гумором. Останньому дуже пасує український дубляж, в якому посох, що випромінює портали назвали «Тудить-сюдить». Тож, в очікуванні третіх «Вартових галактики», не проґавте можливість відвідати Forgotten Realms, не пошкодуєте.

Дмитро Сидоренко

Читайте також:

Найкращі трилери всіх часів

Підтримайте Україну:

  • фонд Повернись Живим (допомога армії) — savelife.in.ua
  • фонд Сергія Притули (допомога армії) — prytulafoundation.org
  • Таблеточки (допомога дітям) — tabletochki.org
  • дитяча лікарня Охматдит (допомога дітям) — bit.ly/help-ohmatdyt

Приєднуйтесь до наших сторінок у соцмережах:

Коментарі