kinowar.com

Українська програма на Единбурзькому міжнародному кінофестивалі

 11.08.2022  Новини

До програми Единбурзького міжнародного кінофестивалю ввійшли три українські стрічки. Проєкти ще чотирьох будуть представлені в індустрійній секції.

Українська програма на Единбурзькому міжнародному кінофестивалі

Один із найстаріших у світі, Единбурзький міжнародний кінофестиваль (EIFF) оголосив програму. Серед кінопоказів, а також в індустрійній секції будуть представлені українські роботи за підтримки Британської Ради та Українського інституту в межах Сезону культури Велика Британія/Україна. Партнер проєкту — кінокомпанія «Артхаус Трафік».

Глядачі фестивалю побачать драму «Відблиск» Валентина Васяновича. Світова прем’єра стрічки відбулась в основній конкурсній програмі 78-го Венеційського кінофестивалю. Картина розповідає про цивільного хірурга з Дніпра, який іде добровольцем на фронт і потрапляє в полон. Після звільнення на нього чекає мирне життя, проте пережите його переслідує. Спілкування з колишньою дружиною та 12-річною донькою, котра також травмована через смерть близької людини на війні, дає йому надію на зцілення.

Також у програму ввійшла документальна стрічка «День українського добровольця» — перший повнометражний фільм об’єднання «Вавилон’13» після 24 лютого. Режисер картини — Володимир Тихий. Свою фестивальну історію стрічка розпочала спеціальною відзнакою журі в основному конкурсі Sheffield DocFest — найбільшого британського фестивалю документального кіно. Фільм розповідає, як із початком повномасштабної війни змінилися життя попспівачки, відеоінженера, історика, реставраторки, полярника та пенсіонерки.

Покажуть і стрічку «Цензорка» спільного виробництва України, Словаччини та Чехії. Це дебютна повнометражна ігрова картина словацького режисера і сценариста Петера Керекеша. Сюжет фільму розгортається довкола молодої жінки Лесі, яку було засуджено до ув’язнення в одній із виправних установ Одеси. Там вона народжує свого первістка. Світова прем’єра відбулася на Венеційському кінофестивалі, де картину відзначили Нагородою за Найкращий сценарій у конкурсній програмі «Горизонти».

Також у межах індустрійної секції EIFF Works in Progress відбудеться український шоукейс. На ньому міжнародні сейлз-агенти, дистриб’ютори, продюсери та програмні координатори фестивалів завчасно ознайомляться з майбутніми українськими повнометражними фільмами на фінальних стадіях виробництва. Представники Единбурзького кінофестивалю на підставі преселекції, проведеної Українським інститутом у партнерстві з кінокомпанією «Артхаус Трафік», обрали для участі чотири проєкти:

  • «Редакція» (ігровий, режисер Роман Бондарчук, продюсерка Дар’я Бассель). За сюжетом молодий науковець Юра стає свідком підпалу лісу. Він приносить фото підпалювачів у редакцію місцевої газети. За збігом обставин Юра лишається працювати у виданні і вплутується в химерний світ постправди.
  • «Ля Палісіада» (ігровий, режисер Філіп Сотниченко, продюсери Валерія Сочивець, Олександр Чубко, Галина Криворчук). Стрічка розповідає про розслідування вбивства міліціонера, яке відбувається у 1996 році, за 5 місяців до скасування смертної кари.
  • «Переміщені» (документальний, режисерка Ольга Журба, продюсерка Дар’я Бассель). Картина, робота над якою розпочалася невдовзі після повномасштабного російського вторгнення, документує кризу українських біженців.
  • «Експедиція 49» (документальний, режисерка Аліса Коваленко, продюсери Стефан Сіохан, Валерій Калмиков, Томаш Моравський, Катажина Кучинська). Фільм розповідає про п’ятьох бунтівних підлітків із прифронтового донбаського містечка, які вирушають в унікальну терапевтичну експедицію в Гімалаї.

Единбурзький міжнародний кінофестиваль відбудеться 12 — 20 серпня 2022.

Сезон культури Велика Британія/Україна, в межах якого відбудуться покази українських фільмів і презентація українських кінопроєктів на EIFF Works In Progress — це проєкт, який надає українським митцям можливості бути почутими у світі. Він зосереджується на змінених потребах і пріоритетах українського культурного сектору. Мета Сезону — посилити культурні взаємини і надати можливості налагодження зв’язків і співпраці між митцями обох країн. Початкова тема Сезону «Сценарії майбутнього» була переосмислена після повномасштабного вторгнення Росії в Україну й розвинулася в ширшу програму подій наживо у Великій Британії та глобальний онлайн-доступ до всієї програми. Програма мистецьких резиденцій, дискусій, відкритих форумів, кіно, музики, літератури, перформативних і візуальних мистецтв триватиме до березня 2023 року.

Читайте також:

Найкращі українські фільми

Найкращі фільми про війну України з росією

Підтримайте Україну:

  • фонд Повернись Живим (допомога армії) — savelife.in.ua
  • фонд Сергія Притули (допомога армії) — prytulafoundation.org
  • Таблеточки (допомога дітям) — tabletochki.org
  • дитяча лікарня Охматдит (допомога дітям) — bit.ly/help-ohmatdyt

Приєднуйтесь до наших сторінок у соцмережах:

Коментарі

Коментарі закрито.