kinowar.com

Участь України у 71-му Каннському міжнародному кінофестивалі

У рамках конкурсних програм цьогорічного Каннського міжнародного кінофестивалю відбудуться світові прем’єри двох українських фільмів: «Донбас» та «Жінка на війні».  Обидві повнометражні художні стрічки створені за підтримки Держкіно України.

Про це під час прес-конференції, яка відбулася 26-го квітня, в кінотеатрі «Жовтень», розповів Голова Держкіно Пилип Іллєнко та творці і актори відібраних фільмів.

Голова Держкіно Пилип Іллєнко наголосив: «Це вперше два українські фільми, створені за підтримки Держкіно, увійшли до таких надзвичайно престижних програм Каннського кінофестивалю. Це свідчить про те, що наше кіно не лише стало успішним у кінотеатральному прокаті, але й отримало визнання на кінофестивалях найвищого рівня. Очевидно, така участь України в Каннському фестивалі приверне загальну увагу до нашої кіноіндустрії, і тому ми й організовуємо національний павільйон на кіноринку – щоб якнайширше представити наші можливості. Ми можемо впевнено говорити, що повертаємо собі статус кінематографічної країни». 

Стрічка «Донбас» українського режисера Сергія Лозниці стане фільмом-відкриття програми «Особливий погляд». Вперше український фільм увійшов до цієї програми, а також вперше українська картина  відкриватиме офіційну програму Каннського кінофестивалю. Показ  «Донбасу» відбудеться  9-го травня.

Донбас Сергій Лозниця

Про особливості створення стрічки розповів копродюсер з українського боку Денис Іванов: «Ми почали працювати над цією картиною у лютому 2015-го року. Основною ідеєю Сергія Лозниці було показати не стільки героїзм, скільки явище окупованої території і особливості гібридної війни. Основну частину фільму продюсує Німеччина, але Україна стала першою з п’яти країн, які підтримали цей проект. Я дуже вдячний Держкіно і Пилипові Іллєнку особисто, адже без державної підтримки реалізувати цей фільм було б неможливо».

Враженнями від роботи на знімальному майданчику під керівництвом Сергія Лозниці ділилася акторка фільму «Донбас», Народна артистка України Людмила Смородіна.

12-го травня у рамках конкурсної програми «Тиждень критики» відбудеться премєра українського фільму «Жінка на війні» режисера Бенедикта Ерлінґссона.

Продюсер компанії Solar Media Entertainment, що є продюсером стрічки «Жінка на війні», Сергій Лавренюк розповів: «Історія, яка описується у цьому фільмі, спочатку мала відбуватися в Болгарії, адже продюсери були переконані, що там, порівняно з Україною, більш зрозуміла інфраструктура. Проте коли ми дізналися, що першопочатково ісландський режисер Бенедикт Ерлінґссон писав історію про українську дівчинку, але через незрозумілість умов зйомок в Україні, змушений був перенести історію до Болгарії, то почали переконувати продюсерів, що технічні можливості в Україні є надзвичайно високими, а локації – дуже сприятливими для зйомок. Так нам вдалося повернули цю історію в Україну, і ми дуже віримо у перспективи кіно, створеного у європейській копродукції». 

Своїми враженнями від зйомок у стрічці поділилася також акторка фільму Олена Лавренюк та учасниця українського тріо у фільмі Сусанна Карпенко.

З 8 по 17 травня на кіноринку фестивалю Marché du Film працюватиме Український національний павільйон.

Marche du Film – міжнародний кіноринок, який проходить паралельно з Каннським кінофестивалем і щороку стає найбільшим у світі майданчиком для зустрічей професіоналів кіноіндустрії, купівлі та продажу прав на фільми та пошуку партнерів для спільного кіновиробництва. Кіноринок збирає більш ніж 12400 акредитованих учасників, серед яких тисячі продюсерів, байєрів, дистрибуторів та відбірників фестивалів. Участь у роботі ринку – це чудова нагода для представлення кінематографічної України як вигідного партнера та презентації можливостей окремих українських кіновиробників.

Програма заходів Українського національного павільйону, спрямована на презентацію міжнародній спільноті українського кіно і можливостей національної кіноіндустрії, об’єднуватиметься під традиційним слоганом – #UkraineIsYourDestination.

Серед основних подій, що представлятимуть Україну на кінофорумі:

  • коктейльний прийом від Одеського міжнародного кінофестивалю – 13 травня;
  • бізнес-ланч «Meet Ukrainian Producers», організований Всеукраїнським благодійним фондом Ігоря Янковського «Ініціатива заради майбутнього» спільно з Держкіно – 15 травня;
  • українська вечірка для іноземних партнерів – учасників фестивалю, організована за підтримки Посольства України у Франції – 16 травня.

Організатори павільйону надали українським продюсерам можливість проведення в приміщенні павільйону окремих презентацій і зустрічей з іноземними партнерами.

Координація та фінансове забезпечення роботи Українського павільйону #UkraineIsYourDestination на кіноринку 71-го Каннського міжнародного кінофестивалю організовані Державним агентством України з питань кіно та представниками української кіноіндустрії, а саме: Українською Кіноасоціацією, Асоціацією кіноіндустрії України, КМКФ «Молодість» та Одеським міжнародним кінофестивалем.

Громадська спілка «Асоціація кіноіндустрії України» (Film Industry Association of Ukraine) була створена для сприяння всебічному розвитку і популяризації українського кінематографа як в Україні, так і за її межами, разом або у співпраці з органами державної влади, приватними структурами, благодійними фондами та представниками міжнародних структур. Заснована наприкінці 2016-го року. Голова Асоціації  Володимир Яценко.

Українська Кіноасоціація (УКА) фахове неприбуткове відкрите об’єднання продюсерів телебачення і кінематографії, що представляє інтереси галузі виробництва аудіовізуального контенту України. Одним з основних завдань УКА є створення сприятливих умов для вітчизняної індустрії у співпраці з органами державної влади та представниками міжнародних структур. Заснована у 2011 році. Виконавчий директор Асоціації – Вікторія Ярмощук.

Київський міжнародний кінофестиваль «Молодість» – це один із найбільших кінофорумів Східної Європи, за версією Міжнародної федерації асоціацій кінопродюсерів (FIAPF). Кінофестиваль започаткований у 1970-му році, а від початку 1990-их років набув міжнародного статусу. Його головним завданням є   сприяння розвитку молодого професійного кіно. Генеральним директором «Молодості» є Андрій Халпахчі.

Одеський міжнародний кінофестиваль один із найбільших глядацьких кінофестивалів у Східній Європі, який проходить у кінематографічній столиці України – місті Одеса. Програмний фокус Одеського МКФ – фільми напрямку «арт-мейнстрім». Щорічно на кінофестивалі проходять три конкурсні програми: Міжнародна та Національна, а також Конкурс європейського документального кіно. Президентом ОМКФ є Вікторія Тігіпко.

«Ініціатива заради майбутнього» український благодійний фонд, заснований Ігорем Янковським. Благодійна організація об’єднала однодумців за спільною метою – розробкою та впровадженням освітніх і культурних програм в Україні. 

Фільм «Донбас» режисера Сергія Лозниці створювався у копродукції України, Німеччини, Нідерландів, Франції та Румунії. Проект стрічки став одним із переможців Восьмого конкурсного відбору Держкіно. Українським копродюсером є Денис Іванов та кінокомпанія «Артхаус Трафік».

Режисером та сценаристом фільму є Сергій Лозниця (Україна), продюсерами – Хайно Декерт (Німеччина), Денис Іванов (Україна), Жак Біду та Маріанн Дюмолен (Франція), а також Марк ван Вармердам і Петер Варньє (Нідерланди).

Сценарій фільму заснований на документальних матеріалах. Сергій Лозниця розповідає про події, що відбувалися на сході України. У центрі уваги – люди, вимушені пристосовуватися до життя в умовах, коли розпадаються інститути влади, сімейні та професійні зв’язки, коли речі перестають називатися своїми іменами.

Сергій Лозниця є одним із найвідоміших у світі українських режисерів ігрового і документального кіно. Його фільм «Щастя моє» (2010) став першою українською стрічкою часів Незалежності, яка брала участь в офіційному конкурсі Каннського фестивалю. Також в офіційній програмі Канн відбулися прем’єри інших картин Лозниці, створених за участі України – «Майдан» (2014) та «Лагідна» (2017). Документальну картину Сергія Лозниці «Аустерліц» у 2017-му році було номіновано на премію Європейської кіноакадемії за найкращий документальний фільм.

Вихід «Донбасу» в український прокат запланований на 2018-ий рік.

«Особливий погляд» – конкурсна програма Каннського фестивалю. Свого часу її призерами ставали Вім Вендерс, Кім Кі Дук, Йоргос Лантімос та інші зірки авторського кіно. 

 

Повнометражний художній фільм «Жінка на війні», франко-ісландсько-українська копродукція, продюсується Маріанн Слот і Карін Лебланк зі Slot Machine (Франція), Бенедиктом Ерлінґссоном з Gulldrengurinn (Ісландія) у копродукції з Сергієм Лавренюком, Solar Media Entertainment (Україна), Берґстейнном Бйорґюльфссоном, Köggull (Ісландія), Бірґіттою Бйорнсдоттір Vintage Pictures (Ісландія).

Жінка на війні

Європейську копродукцію підтримали: програма Media (Creative Europe), Європейський фонд підтримки кіно Eurimages, Французький національний центр кінематографії CNC, Cinema du Monde (світовий фонд підтримки кіно), Програма New Media, Gan Foundation, Icelandic Film Fund (ісландський фонд підтримки кіно), NFTF (Nordisk Film & TV Fond) (скандинавський фонд Кіно і ТБ) та Державне агентство України з питань кіно.

Трилер «Жінка на війні» є другим художнім фільмом знаного ісландського режисера Бенедикта Ерлінґссона.

Фільм створено міжнародною командою за підтримки Державного агентства України з питань кіно. Сценарій – Бенедикт Ерлінґссон спільно з Олавюром Еґіллем Еґільссоном («Пастка», «Клятва»), оператор Берґстейнн Бйорґюльфссон («Пастка», «Про коней та людей», «Глибина»). Серед представників української команди: виконавчий продюсер фільму Маріанна Новікова, другий режисер Василь Білоусов, відеоінженер Ігор Косенко, костюмер Марія Керо, художник-декоратор Люся Малишко. Частина робіт з комп’ютерної графіки виконувалась також в Україні постпродакшн-студією «Ракета Фільм».

Відома ісландська акторка Халлдора Гейхадсдоттір («Металістка», «Про коней і людей», «Острів диявола») грає Халлу. Серед українських акторів – Олена Лавренюк, яка грає директора дитячого будинку, та Маргарита Хильська – виконує роль української дівчинки, Ніки, дочки Халли. У «Жінці на війні» також знімалися відомі ісландські музиканти Давид Тор Йонссон, Маґнус Триґвассон Еліасен і Омар Ґудйонссон та учасниці українського жіночого хору: Ірина Данилейко, Галина Гончаренко, Сусанна Карпенко. Ірина Клименко, керівник Лабораторії етномузикології Національної музичної академії разом із режисером адаптувала тексти пісень.

Зйомки тривали 8 тижнів, вони охопили різні локації в Ісландії та Україні.

У фільмі «Жінка на війні» підіймається болюча проблема деградації навколишнього середовища, що передається через боротьбу жінки, котра сама, на противагу всій громаді, вирішує взяти на себе місію із захисту природи та збереження височин Ісландії.

Халла – незалежна жінка, диригентка хору, їй під п’ятдесят. Однак за лаштунками тихої рутини вона веде подвійне життя пристрасної екологічної активістки. Відома іншим лише за псевдонімом «Горянка», Халла таємно веде одиночну війну з місцевою алюмінієвою промисловістю. Розпочавши з дрібного вандалізму, її дії зростають до промислового саботажу, завдяки чому їй вдається призупинити переговори між ісландським урядом та корпорацією, що будує новий алюмінієвий завод у горах. Коли Халла планує свою найбільшу та найсміливішу операцію, вона отримує неочікуваного листа який змінює все. Її заявку на усиновлення дитини нарешті схвалено і на неї чекає маленька дівчинка в Україні. Оскільки Халла готується покинути свою роль диверсанта та захисника нагір’я, щоб виконати свою мрію стати матір’ю, вона вирішує здійснити ще одну фінальну атаку, аби нанести алюмінієвій промисловості руйнівний удар.

Коментарі