kinowar.com

У Каннах відбулася світова прем’єра українського трилера «Жінки на війні»

Прем’єра художнього фільму, створеного у копродукції України (за підтримки Держкіно), Франції та Ісландії, відбулася у рамках однієї із найстаріших секцій Каннського кінофестивалю – «Тиждень критики» – і пройшла з аншлагом.

Жінки на війні

Представлення фільму розпочалося акцією підтримки незаконно ув’язненого в Росії українського режисера Олега Сенцова.

Режисерська робота Бенедикта Ерлінґссона ґрунтується на сценарії, написаному ним спільно з Олавюром Еґіллем Еґільссоном. Також над фільмом працював ісландський оператор Берґстейнном Бйорґюльфссоном. Серед представників української команди: виконавчий продюсер фільму Маріанна Новікова, другий режисер Василь Білоусов, відеоінженер Ігор Косенко, художник з костюмів Марія Керо та декоратор Люся Малишко. Виробництво картини здійснила компанія Solar Media Entertainment.

Жінки на війні

Під час прем’єри продюсер стрічки Сергій Лавренюк розповів: «Рівно рік тому в Каннах ми розпочали підготовку цього проекту, сподіваючись на успіх. Ми вірили, що наступного року повернемося в якості учасників фестивалю. Сьогодні ми чекали теплого прийому, проте ті овації, які отримали після показу, перевершили наші сподівання. Я переконаний, що кожен, хто перегляне цей фільм, побачить, що українська складова є невід’ємною його частиною, без якої фільму не було б».

Фільм підіймає болючу проблему деградації навколишнього середовища, що передається через боротьбу жінки, котра сама, на противагу всій громаді, вирішує взяти на себе місію із захисту природи та збереження височин Ісландії. Коли Халла планує свою найбільшу та найсміливішу операцію, вона отримує неочікуваного листа який змінює все. Її заявку на усиновлення дитини нарешті схвалено і на неї чекає маленька дівчинка в Україні. Оскільки Халла готується покинути свою роль диверсанта та захисника нагір’я, щоб виконати мрію стати матір’ю, вона вирішує здійснити ще одну фінальну атаку, щоб нанести алюмінієвій промисловості руйнівний удар.

Жінки на війні

Зйомки стрічки тривали 8 тижнів і відбувалися в Ісландії та Україні.

Нагадуємо, що раніше, у 2014 році, Україна вже була успішно представлена у цій секції – стрічка «Плем’я» режисера Мирослава Слабошпицького виборола Гран-прі.

Коментарі