kinowar.com

«Я ставлюся до свого фільму, як до вимогливого боса». Інтерв’ю з режисером Володимиром Лертом

26 жовтня в український прокат вийшла стрічка «Мир вашому дому!» за мотивами оповідань Шолом-Алейхема.

Мир вашему дому

Режисер Володимир Лерт розповів kinowar.com про те, коли і як з’явилася ідея екранізації, чому фільм знімали 7 років, а також про навчання у голлівудській кіношколі, чому вона навчила і які режисери йому близькі.

Мир вашому дому!

Володимир Лерт народився в Ризі. У 17 років переїхав з родиною до США, де закінчив кіношколу в Санта-Барбарі, Каліфорнія.

Володимир, що ви тут робите, чому не сонячний берег Каліфорнії, а Київ?

По-перше, іноді я там буваю. Буквально тиждень тому повернувся звідти. А по-друге, я не міг залишити фільм «Мир вашому дому!».

Ви знімали його 7 років, чому так довго?

Не знаю, як сказати, щоб себе не нахвалювати … Одним словом, хороше кіно робити досить складно. Я ставлюся до свого фільму, як до вимогливого боса, який не дає поблажок. «Мир вашому дому!» – це ретельно продумана картина, в якій відображено кілька років життя головних персонажів. Історія охоплює всі пори року, особливо красивою вийшла весна, яку геніально зобразив оператор-постановник Дмитро Яшенков. Ми думали, як показати весну. Довелося чекати той самий тиждень, коли яблуні цвітуть.

З чого почалося це кіно?

Із закоханості у спектакль «Тев’є-Тевель», на який я мав честь бути запрошеним Богданом Ступкою. Як відомо, Богдан Сильвестрович був незмінним виконавцем головної ролі Тев’є. Після вистави можна було відчути справжню силу драматургії: люди ніби ставали трішки добрішим.

У чому це проявлялося?

Ну не знаю … Не штовхалися, посміхалися, пропускали один одного, ввічливо спілкувалися.

Ви чекаєте такого ж ефекту від перегляду у глядачів «Мир вашому дому!»?

Я вже дочекався.

Як? Адже фільм ще не вийшов в прокат.

Бо вже показав стрічку своїм батькам.

І якою була їхня реакція?

Сказали, що скучили за таким кіно.

Володимир Лерт

В основі сюжету лежить відома п’єса Григорія Горіна.

На мій погляд, це великий драматург. За його сценаріями були поставлені такі фільми, як «Формула любові», «Той самий Мюнхгаузен», «Убити дракона», тому вважаю великою удачею екранізувати його п’єсу.

Наскільки я знаю, Горін взяв за основу розповіді Шолом-Алейхема…

Саме так, Горін створив красиву за своєю поетичністю драматургічну конструкцію, яка стала фундаментом для кіносценарію «Мир вашому дому!» На нього у нас з Олександром Кузнєцовим (актор, сценарист, відомий за участю у фільмах «Приморський бульвар», «Джек Восьмёркін-” Американець”») пішло більше двох років.

Наскільки фільм відрізняється від п’єси?

Нашим завданням було дуже акуратно перенести дії п’єси на великий екран, скорочуючи, але в жодному разі не доповнюючи.

Цьому вас навчила голлівудська кіношкола?

Ні. Сам Горін у п’єсі «Той самий Мюнхгаузен» заповідав, де є така репліка: «Дорога Якобіна, ти ж знаєш – коли ріжуть, я терплю, а коли доповнюють – це стає нестерпним». Ми дотримувалися саме цього правила.

Володимир Лерт

А чому ж вас тоді навчила голлівудська кіношкола?

Відповідально підходити до професії, тому що кіно – це велика сила, яка може як створювати, так і руйнувати. Не використовувати кінематограф в безчесних цілях. Ну і звичайно не знімати весілля і банкети.

Ваше найяскравіше враження за час навчання?

Напевно сама обстановка, місто Санта-Барбара в Каліфорнії, Тихий океан, пляжі, гори і справжня кіностудія у власному, студентському, розпорядженні – знімай, що хочеш. Краса.

Безсумнівно це все надихає. А хто з режисерів вам близький?

Мартін Скорсезе, Квентін Тарантіно, Стівен Спілберг, Чарлі Чаплін, Вуді Аллен, Альфред Гічкок, Стенлі Кубрик … І так далі. Останнім часом я ходжу в кіно виключно на авторів, а не на те, що знімають комерційні кіностудії. Студії хочуть грошей заробити, автор зробити хороше кіно.

Якщо вже мова зайшла про походи в кіно: завжди є ті, хто вважає «давай краще вдома подивимося»…

Та я сам такий. Але в цьому випадку мені буде дуже шкода тих, хто пропустить «Мир вашому дому!» у кінотеатрах. Насправді цей фільм буде працювати на чому завгодно, але на планшеті неможливо відчути атмосферу глядацького залу і оцінити симфонічний оркестр в 75 чоловік, записаний за технологією 5.1. Повірте, ви насмієтесь і наплачетесь вдосталь.

Володимир Лерт Мир Вашому дому

Читайте также:

Рецензия на фильм

Мнение критиков о фильме

Актеры о фильме 

Коментарі