kinowar.com

Шпигуй за мною, якщо хочеш. Рецензія на фільм “Комедія Штазі”

 25.11.2022  Новини, Рецензія

Головне у слідчих діях – не вийти на самих себе.

Народний жарт

Попри частковий блекаут, в Києві та великих містах, від Чернівців до Харкова, стартував 28-й фестиваль Нове німецьке кіно, який цьогоріч назвали «У новій реальності». Стрічкою відкриттям стала «Комедія Штазі» (Stasikomödie), яка ввійшла до трилогії Леандера Гаусманна про Німецьку Демократичну Республіку.

Як легко здогадатися з назви, фільм розповідає про Міністерство державної безпеки НДР, що скорочено з німецької називалося Штазі і було спорідненим із КДБ СРСР. Головний герой – відомий письменник і дисидент Людгер Фукс. Напередодні свята Людгер отримує з архіву своє досьє зі Штазі, є в сучасній Німеччині така практика, коли кожен може отримати копію розсекреченої справи, яку на нього збирали під час Холодної війни чекісти.

Повернувшись додому, Людгер застає усю сім’ю у зборі, включно з запрошеним кимось дослідником епохи Штазі. Всі вони із захватом відкривають справу свого чоловіка, батька й діда Людгера, щоб нарешті дізнатися, як він став дисидентом. От тільки чи приємною буде ця правда?

Комедія Штазі (Stasikomödie)

Таку зав’язку Гаусманн використав, щоб перемістити нас у спогади молодого Людгера, коли він був звичайним парубком зі Східного Берліну, котрий шанував правила, але не боявся проявити ініціативу. Коли це було дозволено, звісно.

Саме за такі якості його завербували Штазі. Завданням Людгера, як і інших молодих чекістів, було проникнення за Берлінську стіну і втирання в довіру до прозахідних негатив-декадентів. Нег-деки – це такий собі аналог американських хіппі, що вели богемно-маргінальний спосіб життя й виступали за свободу, а отже проти тоталітарної влади.

Комедія Штазі (Stasikomödie)

Штазі ж були потрібні приклади занепадаючого Заходу, тому молоді чекісти відрощували модні вуса, перевдягалися у хіпарський одяг й втиралися у довіру до ідейних супротивників. Людгер в цьому сенсі проявив неабиякі здібності, адже не лише зійшов за митця й поета, якого почали шанувати нег-деки, але й закохався в одну з підозрюваних, а потім в іншу. Одним словом, настільки влився в образ, що полюбив західний стиль життя.

Молодого Людгера зіграв Давід Кросс, що знімався у іншому хорошому фільмі про часи НДР «Повітряна куля», а також у «Кінгс Мен». Леандер Гаусманн, який виріс у Східному Берліні скористався талантом Кросса, щоб зобразити дійсність тоталітарного режиму, страшного й комічного одночасно.

Комедія Штазі (Stasikomödie)

З одного боку, перед нами розгортається неабияка драма. Адже головний герой, завербований Штазі, мусить стежити за власними сусідами, друзями, коханкою та навіть дружиною, щоденно пишучи доноси. Він може й хотів би покинути те, що попервах здавалося достойною працею на благо Батьківщини, але страшенно боїться бути страченим у підвалі. І як справжній німець чітко виконує команди, навіть, коли йому наказують покинути кохану й одружитися з малознайомою дівчиною.

З іншого боку безглуздість завдань та низький рівень підготовки чекістів подається у формі фантасмагоричної комедії про шпигунів-ідіотів, які частіше ворога вигадують задля підвищення власної важливості, аніж через реальну небезпеку державі й режиму.

Комедія Штазі (Stasikomödie)

На жаль, втримати баланс протягом усієї стрічки Гаусманну не вдається. І те, що починається як хороше драмеді, перевалюючи за першу годину хронометражу стає мелодраматичним фарсом, який може втомити. Гаусманн так старається показати абсурдність системи, в якій він зростав, що весь свій фільм перетворює на абсурд, включно з грою акторів та жартами, які недостатньо часто виявляються смішними.

Фільм «Комедія Штазі» вийшов цікавою, проте далеко неідеальною історією про часи, коли в радянській Німеччині всі шпигували за всіма й строчили доноси. А чекісти марно сподівалися протистояти духу свободи із Заходу за допомогою атмосфери тотального контролю й порядку, в який з часом і самі перестали вірити, розбещені власною владою.

Дмитро Сидоренко

Комедія Штазі (Stasikomödie)

Читайте також:

Найкращі комедії сучасності

Підтримайте Україну:

  • фонд Повернись Живим (допомога армії) — savelife.in.ua
  • фонд Сергія Притули (допомога армії) — prytulafoundation.org
  • Таблеточки (допомога дітям) — tabletochki.org
  • дитяча лікарня Охматдит (допомога дітям) — bit.ly/help-ohmatdyt

Приєднуйтесь до наших сторінок у соцмережах:

Коментарі