kinowar.com

Аб’юз століття. Рецензія на фільм “Ренфілд”

 12.04.2023  Новини, Рецензія

Успіх – це найліпша можлива помста

Що буде, якщо змішати «Дракулу» Брема Стокера, комедії про вампірів та гру Mortal Combat? Вийде новий фільм Кріса Маккея «Ренфілд» (Renfield) про графа Дракулу та його фамільяра, тобто смертного слугу, Роберта Монтег’ю Ренфілда.

Сюжет базується на класичному романі Стокера. Ренфілд прислуговує Дракулі протягом століть, але одного разу закохується у дівчину Ребекку (Аквафіна) та вирішує зав’язати зі служінням Темному Лорду. Тільки місце дії переноситься у сучасний Новий Орлеан з його виразною континентальною архітектурою та мафією. І фокус зміщується на співзалежні стосунки Ренфілда та Дракули, на ролі яких Маккей взяв Ніколаса Голта та Ніколаса Кейджа відповідно. Обоє прекрасно втілили своїх персонажів у цьому дуеті.

Такий сучасний погляд на взаємини героїв непогано освіжає стару історію. І хоч автори сценарію Раян Рідлі (мультсеріал «Рік та Морті») та Роберт Кіркман (серіал «Ходячі мерці») максимально спростили задачу для глядачів – усі сюжетні ходи та арки персонажів тут проговорюються в діалогах, нема чого додумувати, проте вони демонструють слабкість людини не тілесну, а ментальну. І саме боротьбу зі своїми страхами та набутою немічністю веде герой Ніколаса Голта, коли приходить на анонімні збори жертв аб’юзу, і коли врешті кидає виклик Дракулі.

Ренфілд (Renfield) 2023

Та перед нами не драма, а розважальний екшн, ще й з віковим обмеженням 18+. Тому Маккей, який зняв для Amazon «Війну завтрашнього дня», наситив «Ренфілда» бійками у стилі Mortal Combat, де людям відривають руки й ними ж луплять по голові, допоки вона не лусне, як перестиглий гарбуз. Або просто зривають обличчя чи демонструють відомий гравцям відеогри Bone Crunching X-Ray, коли після потужного удару ми бачимо немов на відео з рентгену, як ламаються кістки. Одним словом, Дракула так і проситься у команду бійців відеогри NetherRealm, та й Ніколас Кейдж заслужив на такий триб’ют. От тільки це навряд станеться, бо студія-розробник гри належить Warner Bros, а «Ренфілда» випустила Universal.

Ренфілд (Renfield) 2023

На додачу до насиченого та різноманітного екшну, стрічка переповнена гумором, як належить Дракулі – чорним. Для Маккея це не в новину, адже він зняв два «Lego фільми», та й Рідлі для «Ріка та Морті» недаремно десять епізодів написав.

Фільм «Ренфілд» вийшов гарним комедійним екшном про вампірів у стилі «Нічки жахів» з Коліном Фарреллом та «Денної зміни» з Джеймі Фоксом. Можна просто взяти попкорну і вражатися кривавим дійством, коли Голт, наївшись комах, які дають йому суперздібності, колошкає ворогів пачками, та сміятися, коли Кейдж у багатошаровому гримі застосовує до свого фамільяра емоційні гойдалки, аби переконати того продовжувати нести службу своєму господарю. Адже без нього він – ніщо, хоча насправді все зовсім навпаки.

Ренфілд (Renfield) 2023

Звичайно, такий формат спрацює лише для тих, хто не боїться надмірної жорстокості, бо вже у перші десять хвилин фільму персонажі сиплять кишками з розсіченого живота та втрачають голову після удару ноги. Втім, після міні-серіалу «Дракула» 2020 року від BBC One та Netflix, що доволі обережно обходиться з першоджерелом, «Ренфілд» демонструє наскільки вільним може бути переосмислення культових творів. І наскільки вільною може бути людина, що нарешті розриває кайдани співзалежності.

Дмитро Сидоренко

Ренфілд (Renfield) 2023

Ренфілд (Renfield) 2023

Ренфілд (Renfield) 2023

Читайте також:

Найкращі комедії 21 століття

Підтримайте Україну:

  • фонд Повернись Живим (допомога армії) — savelife.in.ua
  • фонд Сергія Притули (допомога армії) — prytulafoundation.org
  • Таблеточки (допомога дітям) — tabletochki.org
  • дитяча лікарня Охматдит (допомога дітям) — bit.ly/help-ohmatdyt

Приєднуйтесь до наших сторінок у соцмережах:

Коментарі