Око за око, зуб за плавник. Рецензія на фільм «Чорна пантера: Ваканда назавжди»

09.11.2022  Новини, Рецензія

Не плюй у криницю, бо доведеться з неї ще води напитися.
Народне прислів’я

В прокат вийшов фільм «Чорна пантера: Ваканда назавжди» (Black Panther: Wakanda Forever) – продовження оскароносного блокбастера 2018 року, одного з найкращих фільмів кіновсесвіту за коміксами Marvel.

Сюжет стрічки продовжує історію Ваканди, закритого африканського королівства, що володіє надпотужним мінералом вібранієм. Після смерті вождя Т`Чали, якого грав Чедвік Боузман, що помер від раку у 2020 році, Ваканда наново впадає у стан ізоляції від світу. Вони підтримують дипломатичні стосунки зі світом, які зародилися за часів правління Т`Чали, та змушені раз за разом відбивати посягання інших держав на вібраній. У тому числі воєнним шляхом.

Не маючи змоги пробитися у Ваканду, світові лідери шукають поклади вібранію по всьому світу, і знаходять його на дні океану. Та нове родовище виявляється під опікою незнаної раніше цивілізації, у конфлікт з якою втягується Ваканда.

Творцем фільму знову виступив Раян Куглер («Крід: Спадок Роккі Бальбоа», «Станція “Фрутвейл”»), який задумав повторити свій успіх чотирирічної давнини. Судіть самі, нам пропонують знову ту саму історію: скромний лідер, якому доводиться переймати владу, а хорошій людині, як відомо, важко бути правителем, бо треба приймати непопулярні рішення. Знову постає питання: закриватися від світу й виставляти списи, чи направляти дипломатичні місії й домовлятися? При цьому незрозуміло, як ділитися інформацією, якщо ти звик нікому не довіряти.

Анджела Бассетт

Тільки тепер подібними питаннями задаються жінки, головні героїні стрічки: королева Рамонда (Анджела Бассетт), принцеса Шурі (Летиція Райт), командир елітної жіночої варти Окоє (Данай Гуріра) і підліток-вундеркінд Рірі (Домінік Торн).

На противагу жіночим персонажам маємо правителя підводної нації Немора у виконанні Теноча Уерта, якого чомусь кличуть Змієм, хоча виглядає він як Гермес. Цікавою арку персонажа Немора язик не повернеться назвати, бо він практично дублює войовничу частину вакандійців. В коміксах він представляв Атлантиду, але це царство у царині DC та Джейсона Момоа, тож автори вигадали королівство Талокан, натхненне ацтеками.

Теноч Уерта

Повернення Чедвіка Боузмана не чекайте, бо студія з поваги до актора відмовилася від ідеї додавати його за допомогою графіки чи заміняти іншим виконавцем.

«Чорна пантера: Ваканда назавжди» – це 30-й фільм кіновсесвіту Marvel, який завершує четверту фазу. За заявою босів студії, вся фаза, яка почалася з «Чорної вдови», мала на меті ввести нових персонажів у всесвіт. І фільм Куглера в цьому плані найбільш бідний, бо нові герої, включно з новою Чорною пантерою виглядають блякло на фоні решти персонажів фази.

Летиція Райт Данай Гуріра

Взяти хоча б Рірі – ідейну спадкоємицю Тоні Старка на прізвисько Залізне Серце, котра має замінити Залізну людину. Проте куди їй з проблемами студентки університету до персонажа Дауні-молодшого. На одному інфантилізмі і таланті винахідника далеко не зайдеш. Побачимо, що вийде з її сольного серіалу від авторки «Снігобуру», але поки вона не радує від слова взагалі, ані проблематикою, ані костюмом, ані екшном. Явно розрахована на дітлахів, вихованих аніме.

Сюжетно «Чорна пантера: Ваканда назавжди» майже не розвиває франшизу, а просто переносить фокус на жіночих героїнь. Історія пішла на друге коло, і нам знову пропонують спостерігати за тим, як жага помсти застилає розум навіть найбільш великодушних.

Чорна пантера Ваканда назавжди

З хорошого у фільмі лишилися краєвиди Ваканди, до яких додається підводне царство Талокан. І ще якісний та різноманітний екшн, починаючи таємними проникненнями та погонями і закінчуючи масштабними осадами та битвами армій двох королівств. Не те щоб ви не могли цього бачити в минулих стрічках Marvel, але в 3D на великому екрані це виглядає переконливо. Також порадував музичний супровід, як ритмічні хіп-хоп композиції, так і заголовна повільна Lift Me Up від Ріанни.

Фільм «Чорна пантера: Ваканда назавжди» вийшов типовим продовженням кінокоміксу, що нагадує запущені на повторне коло американські гірки. Не здатні запропонувати цікавого сюжету, автори використовують старі конфлікти, приховуючи їх за хорошим екшном та музичним рядом. Тож радити його можна лише щирим фанатам Marvel, які здатні витерпіти беззмістовні пафосні діалоги. А у дві години сорок хвилин їх помістилося просто непристойно багато. Сподіваюся серіал про Ваканду від Раяна Куглера, який запланували для Disney+, зможе запропонувати більш цікаву історію.

Летиція Райт

Чорна вдова (2021) • Шан-Чі та Легенда Десяти Кілець (2021) • Вічні (2021) • Людина-павук: Додому шляху нема (2021) • Доктор Стрендж у мультивсесвіті божевілля (2022) • Тор: Любов і грім (2022) • Чорна пантера: Ваканда назавжди (2022)

ВандаВіжен (2021) • Сокіл та Зимовий солдат (2021) • Локі (2021) • А що як…? (2021-) • Соколине око (2021) • Місячний лицар (2022) • Міз Марвел (2022) • Я є Ґрут (2022) • Жінка-Галк: Адвокатка (2022) • Нічний вовкулака (2022) • Вартові галактики: Спеціальний святковий випуск (2022)