kinowar.com

Велика китайська сім’я. Рецензія на фільм Шан-Чі та легенда десяти кілець

 02.09.2021  Новини, Рецензія

Daddy made me fight
It wasn’t always right
Beyonce, Daddy Lessons

Застрибнути на азіатського коника, а радше дракона, Disney спробував минулого року з 200-мільйонним блокбастером «Мулан». Проте, ані наявність в касті відомих китайських акторів, ані видовищні спецефекти не допомогли студії озолотитися на величезному ринку Піднебесної. Стрічка провалилася в прокаті, а глядачі назвали її найгіршим з «Муланів», неоковирним та неавтентичним.

Позиція редакції може не співпадати з думкою автора

Все через неспроможність творців фільму передати суть давньої легенди про гендерну рівність. Усе спаплюжили надто грубі феміністичні лозунги та кліше про Китай, які переповнювали фільм. До того ж, китайській владі не сподобалися коментарі деяких акторів щодо протестів, які в той час вирували у Гонконгу.

На початку осені на екрани виходить друга спроба Disney опанувати китайську тематику – сольний проект про супергероя-азіата з коміксів Marvel «Шан-Чі та легенда десяти кілець». Це, скоріше, співпадіння, бо робота над картиною почалась ще у 2018 році, коли Дейву Каллахему замовили написати сценарій.

Першочергово ідея екранізації коміксу виникла у Стена Лі ще в кінці 1980-х. Персонажа створювали за образом Брюса Лі, і Стен хотів, щоб головну роль виконав син Брюса – Брендон Лі. Однак Брендон загинув на зйомках «Ворона» і все відмінили. Після цього стрічку неодноразово але безрезультатно пробували запустити у виробництво, аж поки Disney/Marvel не взялися за неї три роки тому.

Як би там не було, у Дейва Каллахема («Мортал Комбат», «Диво-жінка 1984») вийшов на диво непоганий сценарій. За сюжетом, впродовж 1000 років китаєць на ім’я Венву володіє артефактом, знаним як «Десять Кілець». Це могутні браслети, за допомогою яких Венву став не просто наймогутнішим воїном на землі, але й безсмертним.

Цікаво, що на відміну від Диво-Жінки з DC, що має чарівні браслети у вигляді щитків, кільця на кшталт показаних у новому фільмі Marvel використовуються під час тренувань з єдиноборств у якості додаткового навантаження для рук.

Прагнучи влади, Венву створив таємну організацію «Десять Кілець» і став сірим кардиналом, для якого немає перешкод у цілому світі. От тільки за жагою влади Венву відштовхнув від себе сина та дочку, єдиних рідних, що залишились у нього після смерті дружини. Фільм відкривається глядачам якраз у той момент, коли посіпаки Венву знаходять його сина Шан-Чі, що переховується у Сан-Франциско.

Як для супергеройського кіно вийшла доволі непогана історія, за якою не нудно спостерігати. Режисером стрічки виступив гаваєць Дестін Креттон, котрий до цього з дорогим кіно не працював, а знімав драми на кшталт «Судити по совісті».

Похвалити «Шан-Чі та легенду десяти кілець» варто за, нарешті, притомного антагоніста Венву у виконанні Тоні Люн Чу Вай. Його любить знімати у своїх фільмах Вонг Кар-Вай, наприклад в ролі Іп Мана у «Великому Майстрі», або поліцейського в «Чунцінському експресі». Грав він і у іншого китайського метра – Чжана Імоу – у стрічці «Герой». Проте в американському кіно актор, який вільно володіє англійською, до цього не з’являвся.

Виконавцем головної ролі став Сіму Лью – справжній майстер усіх стилів ушу, як зі зброєю, так і без, він не має великого послужного списку у кіно. Ви могли бачити його у серіалі «Заручниця». Якось хлопець жартома згадав Marvel у Твіттері, коли ті оголосили про зйомки «Шан-Чі та легенди десяти кілець», і в результаті таки отримав роль першого супергероя-азіата у фільмах Marvel.

Його подружкою виступила співачка та актриса Аквафіна. З її допомогою закрили питання емансипації та сильних жіночих персонажів. І я розумію, коли вона виступає крутим водієм чи виявляє талант до стрільби з лука, але, коли дівчину без надздібностей запрошують разом з Шан-Чі на супергеройські зустрічі – це виглядає натягуванням сови на глобус.

А от що авторам вдалося на сто відсотків, так це екшн-сцени. Бої в «Шан-Чі та легенда десяти кілець» – це вже не просто видовищні удари та стрибки, а справжній танець. Причому камера не рветься зі сторони в сторону, так що може знудити, а плавно кружляє навколо акторів, даючи насолодитися естетикою. Вона то підіймається над героями, то відлітає вбік, перетворюючи екранне дійство на подобу scrolling fighting games з нашого дитинства.

Якщо ви, як і я, під час перегляду спіймаєте себе на думці, що двобої на екрані нагадують культове тренування Морфеуса та Нео, не дивуйтеся, адже над «Матрицею» працював той самий оператор – Білл Поуп.

Двадцять п’ятий фільм в рамках кіновсесвіту Marvel «Шан-Чі та легенда десяти кілець» вийшов хорошим кіно по коміксам, яке тримається на сюжеті про сімейну трагедію та розповідає про становлення нового героя.

Звичайно, у картини є проблеми схематичності та недостатнього розкриття персонажів, а також уклін в безглузді фінальні баталії, на які страждають багато фільмів Marvel. Проте поціновувачам фільмів студії пропонують купу фансервісу, а прекрасні бойові сцени нагадують, чому єдиноборства називають бойовим мистецтвом.

Важко сказати, наскільки стрічка стане успішною в Китаї і чи вийде вона там узагалі. Студія поки безуспішно намагається переконати тамтешніх цензорів, що персонажі-китайці зображені не образливо для китайського народу, і фільм не містить расистських чи політичних проявів.
Хоча, як людина, що вже подивилася фільм, я б з цим не погодився. Американських кліше про азіатів у фільмі вистачає. Наприклад, жарти про любов китайців до караоке. Та й дія фільму спочатку відбувається у Сан-Франциско, що логічно, бо там одна з найбільших китайських діаспор у США. Але потім переноситься до якоїсь магічної країни посеред гір і бамбукового лісу, де люди досі живуть у дерев’яних хижах і носять різнобарвні кімоно.

Будемо сподіватися, що домовитися студії таки вдасться, адже від зборів стрічки залежать релізи наступних картин кіновсесвіту Marvel, наприклад, «Вічних», що мають вийти на початку листопада. У них теж проблеми з релізом в Китаї, адже режисерка Хлої Чжао, перша китаянка з оскаром, має громадянство США і критикувала китайський уряд, за шо потрапила під медійну заборону у Піднебесній.

Та відсутність гідних конкурентів у вересневому прокаті дає Disney надію на успіх, якщо не завадить нова хвиля пандемії, звісно. Студія налаштована оптимістично і навіть обіцяє сиквел.
Наразі ж маємо перший пристойний фільм четвертої фази кінематографічного всесвіту Marvel. На відміну від попередника – «Чорної вдови» – у «Шан-Чі та легенди десяти кілець» є достатньо свіжих ідей, аби на дві години прикувати глядачів до екрану. І не забудьте дочекатися двох сцен після титрів.

Дмитро Сидоренко

 

Читайте також:

Усі стрічки Марвел, ранжовані від найгіршої до найкращої

Усі злодії Марвел, ранжовані від найслабшого до найсильнішого

Приєднуйтесь до наших сторінок у соцмережах:

Коментарі