kinowar.com

Бджоляр (The Beekeeper)

Зачекайте, будь ласка...

Закон є, допоки він працює, а далі є я.
Адам Клей, бджоляр

«Бджоляр» (The Beekeeper) – новий екшн з Джейсоном Стейтемом, що повертає глядачів у старі добрі 90-ті. В режисерському кріслі опинився Девід Ейр, який колись знімав круті фільми про копів, як от «Патруль» з Джейком Джилленголом, чи про війну – «Лють» з Бредом Піттом. Проте останнє десятиліття Ейр видає непереконливі роботи на кшталт «Збирача боргів» з Шайем Лабафом та серіалу «Тренувальний день».

Зазвичай Ейр працює з власними історіями, але для нової стрічки взяв сценарій Курта Віммера. Віммер колись написав непогані «Еквілібріум» та «Законослухняний громадянин», але загалом видає посередні бойовики штибу «Поганці» та «Нестримні 4». Сценарій «Бджоляра» теж оригінальністю не вирізняється.

Герой Стейтема Адам Клей – відставний оперативник суперсекретної організації «Бджолярі», що покликана захищати демократичний устрій США. На пенсії він живе тихим життям пасічника, винаймаючи сарай у милої бабці, директорки благодійного фонду. Та одного разу він знаходить сусідку на власній кухні з кулею у голові.

Як виявляється пізніше, жінка скоїла самогубство, бо її ошукали зловмисники, що завдяки телефону та інтернету виманюють гроші у довірливих громадян. Звісно, Адам Клей не може цього пробачити і відтерміновує власну пенсію.

Смотрите легально на MEGOGO

«Бджоляр» (The Beekeeper)

«Обкрадати стареньких – це як обкрадати дітей. Навіть гірше. Бо у дітей є батьки – люди, яким не все одно, які заступляться. А старі лишаються наодинці», – пояснює герой свою мотивацію так, неначе глядачам потрібно якесь пояснення в класичному бойовику. Звісно, афера виявляється такою глибокою, що її коріння сягає найвищих щаблів американського істеблішменту. Тому проти бджоляра збирають все крутіші загони бійців – поліцію, ФБР, секретну службу США, приватних найманців.

А щоб ви ще більше поринули в епоху 90-х, дочкою загиблої сусідки виявляється агентка-невдаха з ФБР, на столі якої замість стосів розкритих справ розкидано чіпси та смаколики, а в машині – кава триденного заварювання. Її задача протягом усього фільму – гнатися, але не наздоганяти героя і лише рахувати трупи, які він пачками лишає після себе.

«Бджоляр» (The Beekeeper)

Здавалося б, публіку важко здивувати чи бодай розважити класичним бойовиком з лисим бородачем Стейтемом, який йде до цілі з упертістю скаженого носорога. Проте якісний екшн, жвавий темп стрічки тривалістю всього година-сорок п’ять хвилин, а також влучний гумор роблять свою справу – глядачі буквально аплодують у фіналі. Який, звісно, до біса передбачуваний.

Фільм «Бджоляр» – це спільна робота двох майстрів екшну – Ейра та Віммера, котрі вже давно не випускали нічого достойного. Це кіно за лекалами 90-х, де герой Джейсона Стейтема проноситься вихором через загони ворогів, які не те що подряпати його не можуть, а навіть костюм пом’яти. Тут є як банальне моралізаторство, так і пласка бравада. Автори не побоялись штампів про відставного спецагента та чесну агентку ФБР, котрій совість не дозволить вистрілити у спину рятівнику скривджених. Творці стрічки знімають США в Британії і ліплять ще купу умовностей, які сьогодні мало кому пробачають. Але вони відверто обіцяють старий добрий екшн, гумор та тестостеронову самовпевненість Стейтема. І це, на диво, працює.

Дмитро Сидоренко

«Бджоляр» (The Beekeeper)

«Бджоляр» (The Beekeeper)

«Бджоляр» (The Beekeeper)

«Бджоляр» (The Beekeeper)

«Бджоляр» (The Beekeeper)

«Бджоляр» (The Beekeeper)

«Бджоляр» (The Beekeeper)

Герой наших снів (Сценарій мрії, Dream Scenario)

2024 рік, США

Продюсери: Білл Блок, Джейсон Стейтем, Курт Віммер

Режисер: Девід Еєр

Сценарій: Курт Віммер

У ролях: Джейсон Стетхем, Джеремі Айронс, Джошуа Гатчерсон, Мінні Драйвер, Філісія Рашад

Оператор: Бенджамін Леб

Композитор: Оуен Паллетт

Тривалість: 105 хвилин / 01:45

Зачекайте, будь ласка...

Коментарі