kinowar.com

Безумный Макс: Дорога ярости (Mad Max: Fury Road)

Зачекайте, будь ласка...

Безумний Макс або Високооктановий бойовик сучасності

Джордж Міллер – можна сказати, неймовірна людина. Навчаючись і отримуючи фах лікаря, він зацікавився кінематографією, розпочавши свій шлях з невеличких короткометражок у співробітництві з однокурсником і вже відомим режисером Байроном Кеннеді, з яким потім співробітничав на багатьох проектах. У 1978-1979 роках, за дванадцять тижнів вони зняли першого «Безумного Макса»: фільм при бюджеті 300 тисяч австралійських доларів зібрав у світовому прокаті 100 мільйонів. З цим «вхідним квитком» Джордж зняв ще дві серії продовження; успішно працював як режисер, сценарист і продюсер над фільмами, мультфільмами та навіть міні-серіалом The Dismissal – у 1983. Будучі відзначений багатьма нагородами – і навіть Оскаром за мультфільм «Веселі ніжки» (рос. – Делай ноги) – у 2003 маестро заявив, що сценарій для четвертої частини Безумного Максу готовий.

Взагалі, дійсно можна захоплюватись людиною, що після майже провальної третьої частини реанімувала проект і довела «виробниче пекло» роботи над новою частиною «постапокаліптичного дизельпанку» до логічного завершення. І – скажу без перебільшення – неймовірної стрічки, дія якої хронологічно знаходиться між першою і другою частинами франшизи про Макса Рокатанськи, це так званий інтерквел, хоча крім пари картин зі спогадів головного героя не нагадують про трагічний початок одісеї Безумного Макса.

Отже, про фільм. Власне головне, на чому можна наголосити – що це фільм, головну роль в якому приділено екшену. Звісно, діалоги в фільмі відіграють не останню роль, проте автори вирішили зробити свою ставку на гучні машини, погоні і зображення здеградованого постапокаліптичного суспільства, де головне право – це право сили в боротьбі за ресурси. Одним з таких ресурсів у пустелі є вода, якою розпоряджається місцевий князьок Безсмертний Джо: він порційно видає «аква-колу» зубожілим і хворим одноплемінникам, має своєрідний гарем, сини з якого становляться його фанатично відданими вояками, для яких погляд вождя є найвищою нагородою, а самі вони готові стати камікадзе. Одного дня його подруга Фюріоза, замість візиту до Патронівська і Бензограда за відповідними припасами, вчиняє спробу втекти з «опіки», захопивши свіжих дівчат з гарему. Під час втечі до їх рук потрапляє полонений Макс – і вони виступають спільним фронтом – хоча розмов про свободу і демократію тут майже немає: лишень пара діалогів. Тут розпочинається неймовірне – захоплюючі сцени погонь, протиборств на всіх, здається можливих видах зброї, а сцени з пиловою бурею і переслідування під час спалахів блискавок- такого не пам‘ятаю, чи бачив в кіно взагалі. Якщо ви любите екшн без зайвих штампованих діалогів, «Безумний Макс: Дорога гніву» – кіно саме для вас.

… Цей фільм критики називають феміністичним бойовиком. Проте, скоріше, я б назвав це лише частиною піар-кампанії, або характеризував це як дивну оцінку. Так, головна сюжетна лінія фільму відбувається навколо жінок. Чи жертв, чи воїнів, союзником яких стає герой Тома Харді – проте він виступає не центральною, а рівноправною постаттю в команді. Фільм – це важка пригода, в якій гинуть і друзі, і, скоріше, це історія локальної битви добра зі злом, в яку потрапляє самотня душа, що поневіряється у пустелі.

Смотрите легально на MEGOGO

Окремим пунктом слід «порівняти» фільм з першими трьома частинами. Як і в багатьох сучасних картинах, в новому «Максі» немає якогось глибокого зрізу суспільства – в даному випадку суспільства «постапокаліпсиса». Все більш ніж схематично, проте, думаю кіноіндустрія знову звернеться до соціальної тематики і в фільмах з великим бюджетом (хоча ще раз пригадаємо, що «Безумний Макс» 1979 був відносно малобюджетним).

Отже, як підсумок. Фільм неймовірний, він вражає своїм розмахом, різноманітністю локацій, адреналіном швидкості, кількістю персонажів, кожен з яких виступає не якимось центром, а вносить свій вклад в історію. Оцінити його масштаб можна лише в кіно, проте коли фільм вийде на дисках – обов‘язково передивлюсь…. Безумний Макс – знову на стежці війни!

Недзельницький Андрій

Безумный Макс Дорога ярости (Mad Max Fury Road)

Безумный Макс Дорога ярости (Mad Max Fury Road) отзыв о фильме на украинском

Безумный Макс Дорога ярости (Mad Max Fury Road) отзыв о фильме Шарлиз Терон

Безумный Макс Дорога ярости (Mad Max Fury Road) отзыв о фильме украински

Безумный Макс Дорога ярости (Mad Max Fury Road) отзыв о фильме

Безумный Макс Дорога ярости (Mad Max Fury Road) отзыв о фильме

Безумный Макс Дорога ярости (Mad Max Fury Road) отзыв фильм

Безумный Макс Дорога ярости (Mad Max Fury Road) рецензия на фильм

Безумный Макс Дорога ярости (Mad Max Fury Road) отзывы о фильме

Безумный Макс Дорога ярости (Mad Max Fury Road) Том Харди маска

Безумный Макс Дорога ярости (Mad Max Fury Road) Том Харди

Безумный Макс: Дорога ярости (Mad Max: Fury Road)

2015 год, Австралия, США

Продюсеры: Джордж Миллер, Даг Митчелл, П.Дж. Вотен

Режиссеры: Джордж Миллер

Автор сценария: Джордж Миллер, Брендан МакКарти, Ник Латурис

В ролях: 

Том Харди
Шарлиз Терон
Николас Холт
Хью Кияс-Бёрн
Джош Хелман
Нэйтан Джонс
Зои Кравиц
Роузи Хантингтон-Уайтли
Райли Кио
Эбби Ли

Оператор: Джон Сил

Композитор: Джанки Экс-Эл (Junkie XL)

Длительность: 120 минут/02:00

 

Зачекайте, будь ласка...

Коментарі