kinowar.com

Ціле життя (Ein Ganzes Leben)

Зачекайте, будь ласка...

Маленькі радощі тяжкої долі. Рецензія на фільм «Ціле життя»

Сиджу на березі, живий-здоровий, справи шито-крито

Ніяк не здогадатись, що мого туза побито

Що днями якось я піду горами,

Ляжу знаком оклику, слідами напишу теж саме.

Смотрите легально на MEGOGO

ТНМК «Вода»

У Києві стартував 12-й фестиваль «Тиждень австрійського кіно», який згодом пройде також у Дніпрі, Чернівцях та Львові. Стрічкою-відкриттям стала робота режисера Ганса Штайнбіхлера «Ціле життя» (Ein Ganzes Leben), екранізація однойменного бестселера Роберта Зіталера, який був виданий 40-а мовами, в тому числі українською.

Головний герой стрічки – Андреас Еґґер, за цілим життям якого глядачі спостерігатимуть майже дві години. Малим хлопцем він, осиротілий, прибуває до родича на ферму в австрійських Альпах. Маючи купу дітей, цей суворий чоловік не бажає брати сина своєї померлої невістки на виховання, та гаманець з монетами на шиї малого робить свою справу.

Життя Андреаса на фермі не назвеш легким. Тяжка праця і жорстка прочуханка за найменшу провину, що одного разу закінчується каліцтвом малого, роблять з дитини покірне дитя. Він готовий виконати будь-яке завдання і стерпіти будь-яке покарання, не маючи права відмовити. Тому й голос подає зрідка, почасти лише в розмові з бабусею, єдиною, хто прихильно ставиться до бідолашного сироти.

Ціле життя (Ein Ganzes Leben)

Стрічка Штайнбіхлера змальовує Андреаса як максимально просту людину, яка радіє вже тому, що жива. При цьому на долю хлопця, юнака і згодом чоловіка випадають не лише важке дитинство, а й усі складнощі ХХ століття. Першу Світову війну він пропускає завдяки старанням названого батька, який «відмазує» від служби єдиного сина, бо його рідні хлопці вмерли від хвороби. Натомість Андреас займається важкою працею з заготівлі лісу та зведенням перших канатних доріг в Австрії. Друга ж Світова війна героя не оминає, він навіть потрапляє в російський полон.

Проте ці пригоди не цікавлять Штайнбіхлера, який видає їх дуже побіжно. Режисер більше зосереджується на особистому житті Андреаса, який відірвавшись, нарешті, від злого вітчима, будує власний будинок та сім’ю. Герой знаходить любов всього свого життя і поринає в нею з головою. Але й тут на чоловіка чекають непрості випробування.

Ціле життя (Ein Ganzes Leben)

Молодого Андреаса зіграв Штефан Ґорскі, який за свою роботу отримав Баварську кінопремію. А підстаркуватого Андреаса втілив один із найвідоміших австрійських акторів – Авґуст Цірнер («Колонія Діґнідад», «Непереборна Марта»).

Фільм «Ціле життя» Ганса Штайнбіхлера за стилем дуже нагадує на «Патерсона» Джима Джармуша та «Ідеальні дні» Віма Вендерса. А простота коротких діалогів відсилає до творчості Акі Каурісмякі з його одами простій людині. От тільки Штайнбіхлеру не вдається уникнути відчуття затягнутості, навіть попри прекрасні гірські пейзажі.

Ціле життя (Ein Ganzes Leben)

Це стрічка, яка примудряється навіть непересічні події з життя чоловіка протягом ХХ століття звести до банальної буденності, показавши, що війни, кохання, смерті й каліцтва – це така ж частина життя, як зима чи літо. Існуючи у маленькому містечку на фоні величних Альп, Андреас усвідомлює свою незначущість у цьому світі і не прагне звершень та не мріє про багатство. Він просто хоче жити і радіє кожному дню на землі. Навіть під кінець свого існування в черговому листі до мертвої дружини чоловік зізнається, що він майже нічим не володів, а те, що здобував, доля одразу забирала в нього. Він так і не заглянув за обрій альпійських хребтів, не побачив світ, проте все одно пізнав щастя. Просвітлений буддист, не інакше.

Дмитро Сидоренко

Ціле життя (Ein Ganzes Leben)

Ціле життя (Ein Ganzes Leben)

Ціле життя (Ein Ganzes Leben)

2023 рік, Австрія, Німеччина

Продюсери: Дітер Похлатко, Якоб Похлатко, Йозеф Брандмайер

Режисер: Ганс Штайнбіхлер

Сценарій: Ульріх Ліммер

У ролях: Август Цирнер, Андреас Луст, Марія Гофштаттер, Томас Шуберт

Оператор: Армін Францен

Композитор: Матіас Вебер

Тривалість: 115 хвилин / 01:55

Зачекайте, будь ласка...

Коментарі