kinowar.com

Коханці (Amants)

Зачекайте, будь ласка...

Фільму з назвою «Коханці» складно виділитися з-поміж інших. Тим паче коли існують як мінімум «Коханці» Луї Маля з Жанною Моро, знакова класика французької нової хвилі, і, наприклад, американські «Коханці» Джеймса Ґрея з Гоакіном Феніксом та Ґвінет Пелтроу.

На їхньому тлі кримінальна мелодрама «Коханці», яка була показана ще взимку в програмі «Вечорів французького кіно 2022» і запланована для прокату з 16 червня, ніби трохи губиться та розсіюється в потоці непоганих, але невиразних картин про будь-чим ускладнені любовні зв’язки. Проте любовний трикутник, який склали зірка «Німфоманки» Стейсі Мартін, секс-символ сучасної французької романтики та неважкої драматургії П’єр Ніне, а також Бенуа Мажимель, відомий насамперед головною чоловічою роллю в «Піаністці» Ганеке, невиразним не назвеш.

Історія звідома приреченого на нещасливий фінал кохання представлена ​​трьома розділами, дія яких по черзі розгортається в Парижі, на узбережжі Індійського океану та в Женеві. Пара закоханих в обіймах одне одного прокидаються в тісній та убогій паризькій квартирі, в якій, якби екран передавав запахи, напевно пахло би злиднями, студентством та сексом. Дівчина — Ліза. Вона насилу намагається вчитися, підробляє то офіціанткою, то гардеробницею. Живе без матері з батьком, чинним офіцером армії, який часто буває в гарячих точках. Хлопець — Сімон. Без роботи та освіти. Їздить на мотоциклі та в невеликих обсягах торгує наркотиками. Має старшого брата, котрий прагне разом із сім’єю емігрувати до Канади.

Якось пара приходить «зависнути» до одного з клієнтів Сімона, багатого юнака, чиї батьки мешкають за кордоном. Той закидується товаром, принесеним Сімоном, і… помирає чи то від передозування, чи то від неякісного порошку. Перелякані Ліза і Сімон позбуваються слідів свого перебування в квартирі і тікають. Побоюючись переслідування поліції, вони планують рвонути з країни. Однак Сімон кидає Лізу і їде один, вважаючи, що так для неї буде краще.

Стейсі Мартін рецензія на фільм Коханці 2020

Смотрите легально на MEGOGO

Через три роки Ліза, яка тепер мешкає у Швейцарії і одружена з багатим страховим агентом, з яким збирається всиновити темношкірого хлопчика з якоїсь неблагополучної країни третього світу, відпочиває з чоловіком на одному з екзотичних островів Індійського океану поблизу Мадагаскару і несподівано зустрічає Сімона, який тут живе і працює обслуговуючим персоналом разом із місцевими: чистить від піску шезлонги, проводить екскурсії і навіть готує в догоду багатим білим клієнтам місцеву екзотичну страву.

П'єр Ніне рецензія на фільм Коханці 2020

«Коханців» зняла французька акторка і постановниця Ніколь Гарсія, яка раніше була удостоєна кількох престижних номінацій за драму «Ілюзія кохання» з Маріон Котіяр та Луї Гаррелем, героїня якої, селянська дівчина з повоєнного провінційного французького півдня, була одержима пошуками справжнього кохання та істинної пристрасті, від якої все перевертається всередині й тисячі метеликів невпинно тріпотять крилами. Одержима настільки, що перестала відрізняти реальність від фантазії.

Власне, до дослідження подібної пристрасті Гарсія повертається і в «Коханцях», герої яких теж у результаті заграються у фантазії про своє кохання та спільне життя. Але замість ескапізму навпаки, безцеремонно руйнують реальну дійсність. На тлі «Ілюзії кохання», історії тонкої, психологічної і вражаючої ​​несподіваним твістом, «Коханці» видаються куди більш простими і прямолінійними, часом навіть грубими у своїй надмірній і пафосній трагічності, але разом з тим пронизливо елегантними в гострому прагненні розповісти надривну та злоякісну лав-сторі, деструктивну та безнадійну. І нехай чуттєвості, якою була сповнена відчайдушна любовна спрага Маріон Котіяр, не вийшло, але сексуальності не бракує.

П'єр Ніне Стейсі Мартін рецензія на фільм Коханці 2020

У першому розділі Ліза і Сімон у своєму зубожілому, але усамітненому і неоскверненому злочинними намірами і скоєними згодом помилками любовному гніздечку дивляться «Вбивство» Стенлі Кубрика, нуарний фільм-пограбування 1956-го, де злочин іде не за планом і погано завершується для всіх його учасників. На фінальних титрах Ліза констатує: «Так вони всі загинули». І Сімон відповідає: «А хіба могло бути інакше?..». Тобто для героя П’єра Ніне фінал вирішений наперед, апріорі.

І звичайно, недарма пара коханців дивиться саме нуар. Подальші події розвиваються в дусі класичних голлівудських кримінальних нуарів, зокрема канонічних стрічок «Листоноша завжди дзвонить двічі» Тея Ґарнетта та «Подвійна страховка» Біллі Вайлдера, лише страховим агентом виступає чоловік, а не коханець.

П'єр Ніне Стейсі Мартін рецензія на фільм Коханці 2020

Історію, виконану не найпереконливішим, але красивим чином, безумовно прикрашає акторський склад. Ніне й Мартін вабливо органічні в тандемі й принадливі, і навіть схожі одне на одного («Ви наче брат і сестра», — каже їм той хлопець, що двозначно симпатизує Сімону, дає диск із фільмом «Вбивство» і згодом помирає від передозування). Їхні персонажі — живі та щирі, попри деяку натужність перипетій, у які їх кидає сценарій. І їм точно віриш. Хоча повірити у сюжет «Коханців» практично неможливо.

Анастасія Лях

П'єр Ніне Стейсі Мартін рецензія на фільм Коханці 2020

П'єр Ніне Стейсі Мартін рецензія на фільм Коханці 2020

Коханці (Amants)

2020 рік, Франція

Продюсери: Філіпп Мартен, Давід Тіон, Клод Вітц, Андреас Хабермаєр

Режисерка: Ніколь Гарсіа

Сценарій: Жак Фіші, Ніколь Гарсіа

В ролях: Стейсі Мартін, П’єр Ніні, Бенуа Мажимель, Крістоф Монтенез, Ніколас Ваншицкі, Грегуар Колін, Роксана Дюран, Надір Легран, Єлеем Япаін, Лоран Дассо

Оператор: Крістоф Бокарн

Композитори: Грегуар Етзель, Деніел Пембертон

Тривалість: 102 хвилини / 01:42

Зачекайте, будь ласка...

Коментарі