kinowar.com

Крашанка

Зачекайте, будь ласка...

В український прокат вийшло актуальне вітчизняне кіно, на яке не соромно зводити батьків – «Крашанка» від режисера Тараса Дударя. Актуальне воно не лише тому, що фільм показують напередодні Великодня, і дія в ньому також стартує за тиждень до свята, а ще й тому, що знятий він був під час війни і проговорює усі ключові моменти українського сьогодення.

Першочергово стрічка називалася «Пекельна крашанка», саме під цією назвою проєкт переміг на конкурсі Мінкульту. Та конкурс завершився скандалом, грошей від держави не отримали, і автори взялися знімати за приватний кошт. Зробили стрічку Mamas Film Production, медіагрупа Starlite Media та FILM.UA Group. Тарас Дудар вже робив для них телефільм «Дільничний з ДВРЗ. Операція “Новий рік”», тепер же в нього вийшло справжнє прокатне кіно.

Стрічку свою автори називають народною комедією, хоча я б узяв вище, це справжня трагікомедія про сучасність. Тут провінційність, як у фільмах Аркадія Непиталюка, поєднується з воєнною реальністю українського тилу, чого поки в нашому кіно небагато, зважаючи на зовсім не райдужну ситуацію з кіновиробництвом.

Крашанка комедія зі Станіславом Бокланом та Олесею Жураківською

Дія стрічки відбувається у селі Вербівка, де дід (Станіслав Боклан) вирішив сконструювати ракету й вдарити по Кремлю. Для цього він, колишній залізничник, взяв пускову «потяга номер нуль», який колись реально існував в СРСР і міг запускати ракети з ядерними боєголовками. От тільки планам діда стають на заваді місцеве ТРО, яким він розгатив блокпост під час випробувань, та родичі – двоє дочок, син і внук, котрі вирішують навідати діда на Великдень вперше за десятиліття.

Смотрите легально на MEGOGO

Це возз’єднання дуже гарно символізує Україну під час війни, коли навіть ті, хто недолюблюють одне одного й давно не розмовляють, згуртовуються перед обличчям спільної загрози. Звісно, спершу родина іскрить, як той старий ракетний пульт, що породжує купу їдких коментарів в діалогах та комічних ситуацій. Та чим ближче до фіналу, тим більше родичі розуміють, що сила в єдності.

Крашанка комедія зі Станіславом Бокланом та Олесею Жураківською

Треба віддати сценаристам Юрію Микуленку та Дмитру Григоренку належне, колишні автори «кварталівських» фільмів та серіалів змогли не переборщити з патріотизмом та не перетворити стрічку на агітку. Натомість вони торкаються усіх складних тем сьогодення: від постійних повітряних тривог, що підточують емоційну стабільність та стають на заваді стосунків, до поділу людей в залежності від того, наскільки сильно вони обпечені війною.

Молодшій дочці головного героя (Даша Легейда з серіалу «Колір пристрасті») росіяни зруйнували дім, тож мати-одиначка з сином приїздять провідати діда перед тим, як відправитися в Німеччину, де на них чекає коханець, який, утім, вже має одну сім’ю. Старша дочка, зіграна Олесею Жураківською («Донбас»), живе у Закарпатті, де успішно веде бізнес і безуспішно намагається завагітніти від чоловіка-п’яниці. Син головного героя у виконанні Володимира Гладкого («Дільничний з ДВРЗ») шукає варіанти уникнути мобілізації. Ну а онук (Михайло Пулянський з серіалу «Сага») – типовий підліток, якого важко відірвати від смартфона, проте він геть не проти припильнувати діда за невелику винагороду.

Крашанка комедія зі Станіславом Бокланом та Олесею Жураківською

Зважаючи на всього лише 10 знімальних днів, пророблена авторами «Крашанки» робота викликає повагу. Стрічка хронометражем у годину-сорок може похвалитися не лише різноманіттям історій персонажів, але й цікавими локаціями штибу хати діда-винахідника чи закинутого заводу (все знімали у столиці). Фільм Тараса Дударя вийшов хорошою трагікомедією, актуальність та якість якої вища за телепродукти режисера, й тим паче за його перший повний метр «Генделик». По-справжньому гострі діалоги й купа гумору поєднана з трагізмом доль персонажів й цілої країни, так що є чому співчувати, з чого сміятися і над чим задуматися. Звісно, не обійшлося й без жартів у стилі «оргазм – не привід виходити заміж» та грі на патріотичних настроях суспільства, проте «Крашанка» втримує баланс між вихованням та розважанням глядача, це дійсно актуальне глядацьке кіно.

Дмитро Сидоренко

Крашанка комедія зі Станіславом Бокланом та Олесею Жураківською

Крашанка комедія зі Станіславом Бокланом та Олесею Жураківською

Крашанка

2024 рік, Україна

Продюсери: Алла Липовецька, Марина Квасова

Режисер: Тарас Дудар

Сценарій: Юрій Микуленко, Дмитро Григоренко

У ролях: Станіслав Боклан, Олеся Жураківська, Даша Легейда, Володимир Гладкий, Михайло Пулянський, Артур Логай, Людмила Загорська, Евген Сенчуков, Ігор Портянко, Наталя Кобизька

Оператор: Сергій Крутько

Тривалість: 101 хвилини/ 01:41

Зачекайте, будь ласка...

Коментарі