kinowar.com

Чотири українські кінематографісти працюватимуть над своїми фільмами на європейських воркшопах

Сценарні лабораторії Terrarium (Україна) та Less is more (Франція) обрали чотирьох українських кінематографістів, які працюватимуть із відомими європейськими спеціалістами. Вони розвиватимуть свої сценарії малобюджетних ігрових картин. На думку спеціалістів, саме таке кіно зніматимуть в Україні у найближчі роки.

Катерина Горностай, Станіслав Битюцький, Тетяна Симон та Аліна Маточкіна працюватимуть над своїми новими фільмами з європейськими спеціалістами

Серед обраних режисерів та сценаристів – Катерина Горностай із проєктом «Антонівка» (робоча назва), Аліна Маточкіна з проєктом «Мати» (робоча назва), Станіслав Битюцький із проєктом «Спадок», Тетяна Симон із проєктом «Грьобана чутливість».

«Я ще ніколи не працювала над сценаріями в майстерні. Але добре знаю, як може працювати гарна майстерня, бо мала досвід створення режисерських і акторських лабораторій. Це завжди про спільний контекст, що виникає від часу, проведеного разом, від знань і досвіду, яким діляться учасники одне з одним. Тобто якщо збереться гарна компанія сценаристів і тьюторів – має виникнути єдине силове поле, колективний розум, що може стати прекрасним інструментом в індивідуальній роботі кожного й кожної учасника.

Сильним боком LIM є те, що ми працюватимемо в гурті з людьми, які приїдуть з різних куточків планети. Авторському кіно важко бути універсальним (і, можливо, не потрібно). Проте кожному автору хочеться зробити кіно, яке відчують (хоч і не зрозуміють до кінця) одночасно і в Норвегії, і в Австралії. Я впевнена, що від роботи в майстерні фільми учасників не втратять автентичність, але це гарний шанс перевірити свою історію на міцність в сенсі загальнолюдського розуміння та професійної спроможності», – ділиться режисерка Катерина Горностай.

«Я очікую на можливість допрацювати свій сценарій. Почути фідбек від професіоналів галузі та колег із різних куточків світу. Зрозуміти слабкі та сильні сторони моєї історії. Зрозуміти наскільки люди за межами України розуміють нас, наші травми та проблеми», – розповідає режисер Станіслав Битюцький.

«Мені цікаво пропрацювати сценарій разом із міжнародними експертами. Можливість отримати зворотний зв’язок, побачити нові напрямки розвитку сцен і ліній, перевірити закладені сенси – працюють вони чи ні. Мені здається, в груповій роботі всі ці речі можуть проявитися більш явно», – коментує режисерка Тетяна Симон.

«Думаю, що такі кооперації потрібні завжди, а не тільки в найближчому майбутньому, і це круто, що вони з‘являються і дають можливість отримати безцінний досвід, знання і, звісно, багато цікавих, нових знайомств», – каже режисерка Аліна Маточкіна.

Попереду на учасників та учасниць чекають три тижневі сесії воркшопів у березні, червні та жовтні 2023 року. Зокрема, у Франції, де базується платформа Less is More. Серед спікерів і спікерок – сценаристи Террі Ґілліама, Ларса фон Трієра, Томаса Вінтерберґа, переможці Канн та Локарно. Цього року вперше до команди тьюторів долучиться українець – режисер фільму «Памфір» Дмитро Сухолиткий-Собчук.

Спільний проєкт Terrarium + LIM профінансував французький національний центр кіно – CNC. Тож для українських кінематографістів участь у навчальних сесіях, проживання та транспорт безкоштовні. Окрім цього, сценаристам виплачуватимуть стипендію.

Читайте також:

Найкращі українські фільми про війну з росією

Найкращі українські фільми 2022 року

Найкращі українські фільми

Підтримайте Україну:

  • фонд Повернись Живим (допомога армії) — savelife.in.ua
  • фонд Сергія Притули (допомога армії) — prytulafoundation.org
  • Таблеточки (допомога дітям) — tabletochki.org
  • дитяча лікарня Охматдит (допомога дітям) — bit.ly/help-ohmatdyt

Приєднуйтесь до наших сторінок у соцмережах:

Коментарі