kinowar.com

Найкращі українські фільми про війну з росією

Найкращі фільми України про війну з російськими окупантами

Повномасштабне вторгнення росії в Україну закінчиться тотальним крахом російської федерації. путіна судитимуть за воєнні злочини, його генералів, міністрів та пропагандистів засудять на довічне ув’язнення, російська економика буде відновлюватись десятиліттями, але паралельно сплачувати репарації Україні, а російське суспільство буде роками розгублено бурмотіти щось у проміжку між “ну як це так, ми не знали, що такі злочини кояться, ми думали, що ми праві” та “оце ми тупі курви”.

Але це все попереду, так само як і фільми про цю криваву та жорстоку війну, у якій ми обов’язково переможемо. Ще екранізують подвиг хлопців з острова Зміїний, ще будуть знімати про захист Маріуполя, ще підготують кінооповідання про героїчну оборону Києва, Бучі, Гостомеля, Сум, Миколаїва. А поки що давайте згадаємо найкращі вітчизняні фільми про війну з росією.

Це не завжди стрічки про бойові дії. Але зараз остаточно зрозуміло, що війна відбувається не лише на лінії зіткнення. Зруйновані долі мільйонів людей, навіть якщо їм вдалося не потрапити під обстріл чи бомбардування. Художні і документальні, про лінію фронту та події у тилу, драми, антиутопії та навіть чорні комедії – найкраще з того, що створила Україна про війну з агресивним сусідом.

Черкаси (2019)

Режисер Тимур Ященко
Автори сценарію Тимур Ященко, Роберт Квільман
Оператор Юрій Дунай
У головних ролях: Євген Ламах, Дмитро Сова, Роман Семисал, Вадим Лялько, Руслан Коваль, Євген Авдєєнко, Олег Щербина, Михайло Воскобойник, Дмитро Зайченко

найкращі фільми про війну України з росією

Виважено, спокійно та без надмірної дози патриотизму творці фільму “Черкаси” розповіли історію однойменного морського тральщика, який опинився у блокаді у бухті Донузлав у 2014 році. До культової фрази “русский военный корабль, иди нахуй” було ще приблизно вісім років, проте екіпаж кораблю зробив майже те саме. Команда відмовилась здати корабель, капітан оголосив, що вони будуть чинити опір – усі, хто проти, може зійти на берег.

Звісно, на фоні анексії Криму росіянами стали видимими багато проблем нашої армії того часу. Ми не були готові до війни у повному обсязі, багато солдат, моряків та офіцерів мали надто тісні зв’язки з російськими військами, бази агресора, розташовані на півострові стали надто вагомим важілем у підготовці вторгнення. Тому і історія не наповнена яскравими барвами оптимізму – на фоні героїчного опору наших моряків були й ті, хто відмовився протистояти росії. Але саме таким чином наша армія та наш флот і ставали справді незалежними, самостійними та готовими до оборони Батьківщини.

Дивитись онлайн: Megogo (безкоштовно) — megogo.net/ua/view/4674745-cherkasi.html

 

Кіборги (2017)

Режисер Ахтем Сеїтаблаєв
Авторка сценарію Наталія Ворожбит
Оператор Юрій Король

У головних ролях: Макар Тихомиров, Андрій Ісаєнко, Віктор Жданов, Роман Ясіновський

найкращі фільми про війну України з росією

Ще одна загальновідома точка війни на Донбасі – Донецький аеропорт. Бої за нього тривали майже п’ять місяців, протягом яких аеропорт було фактично знищено. Українські захисники отримали прізвисько “кіборги”. За поширеною версією саме так їх назвав сепаратист, коли намагався пояснити, чому українців не вдається вибити з позицій. У фільмі так само їх називає командир із позивним “Серпень” на початку фільму, коли вони відмовляються залишити аеропорт, незважаючи на те, що наближається небезпечний штурм, після якого, можливо, такої нагоди вже не буде.

Але це не екшн. Це кіно про війну, але не про перестрілки, атаку та оборону. Все це у фільмі є, але в центрі уваги діалоги між майбутніми “кіборгами”. Вони прибули на нове місце, не розуміючи, що саме їх очікує, хто стане з ними поруч, як вони будуть взаємодіяти. Усі солдати та добровольці різні, з різним рівнем підготовки, з власним світоглядом та досвідом мирного та воєнного життя. Стати єдиною командою їм буде важко, але якщо це вдасться, то це й буде шляхом до перемоги.

Дивитись онлайн: Sweet TV (7 днів безкоштовного перегляду) — sweet.tv/movie/16836-kiborgi

 

Додому (2019)

Режисер Наріман Алієв
Автори сценарію Наріман Алієв, Марися Нікітюк
Оператор Антон Фурса
У головних ролях: Ахтем Сеітаблаєв, Ремзі Білялов

найкращі фільми про війну України з росією

Цей фільм не є розповіддю безпосередньо про війну, проте тісно з нею пов’язаний. На Сході України загинув старший син кримського татарина Мустафи. Молодший син живе у Києві, де поступово вбирає в себе атмосферу місцевого життя. Батько хоче забрати його до рідного Криму, щоб повернути до витоків власних традицій – але первинна мета переїзду це похорон старшого сина. Мустафа бажає похоронити його на Батьківщині і за мусульманськими традиціями.

Ситуація ускладнюється тим, що час вже давно не мирний – Крим анексовано росією, потрібно буде перетнути декілька кордонів, на кожному з яких пояснюючи, чому ти везеш труп на півострів. Відносини батька і сина складні, син вже звик до нового світу та не завжди розуміє мотиви та звички батька. Мустафа суворий та бескомпромісний, а тому подорож обіцяє бути складною.

Дивитись онлайн: Sweet TV (7 днів безкоштовного перегляду) — sweet.tv/movie/20667-dodomu

 

Атлантида (2019)

Режисер Валентин Васянович
Автор сценарію Валентин Васянович
Оператор Валентин Васянович
У головних ролях: Андрій Римарук, Людмила Білека, Василь Антоняк, Айхан Гаджибейли, Вагіф Огли, Катерина Поправка

найкращі фільми про війну України з росією

Це майже фантастична антиутопія, яка ще минулого року могла викликати бажання поглузувати – мовляв, ну як це, як ми переможемо росію за п’ять років. Але тепер, коли “друга армія світу” провалює одну ціль за іншою, коли провалюється спочатку спроба бліцкрину, потім ідея захоплення Києва, а потім і взагалі будь-яка амбіційна мета російського керівництва, а паралельно санкції руйнують економіку агресора зі швидкістю звуку, перемога вже не здається чимось настільки нереальним (хоча ми всі усвідомлюємо, що шлях до неї довгий та нелегкий).

Саме про наступний етап цього шляху і розповідає “Атлантида”. На жаль, окрім тисяч життів война забирає і все, що допомагає жити та працювати на своїй землі кожен день. Надважкий екологічний удар, знищена інфраструктура, зруйновані будинки – з цим усім намагаються працювати ті, хто приїхав і хто залишився. У новому, дуже дивному і дуже похмурому світі.

Дивитись онлайн: Sweet TV (7 днів безкоштовного перегляду) — sweet.tv/movie/20810-atlantida

 

Наші котики (2020)

Режисер Володимир Тихий
Автор сценарію Володимир Тихий
Оператор Стеценко Сергій
У головних ролях: Дмитро Тубольцев, Станіслав Бжезинський, Петро Микитюк, Дмитро Хом’як, Ярослав Федорчук, Віра Климковецька, Михайло Кукуюк

найкращі фільми про війну України з росією

Чи можна знімати комедію про війну, яка ще у розпалі? Звісно, що так. З повагою до наших воїнів та зневагою до путіна та його генералів, солдат, офіцерів, міністрів та усієї іншої нечисті.

Чотири добровольці, які йдуть на війну на Сході України, а також амбітна журналістка на завданні, не мають військового досвіду, не надто орієнтується на місцевості та не до кінця розуміють, чого хоче командування. Але і в таких умовах можна наближатися до перемоги над ворогом. Чорна комедія (чи навіть трагикомедія), яка досліджує майже невідому для українського кіно територію гумору.

Дивитись онлайн: YouTube (безкоштовно) — за посиланням

 

Погані дороги (2020)

Режисерка Наталія Ворожбит
Авторка сценарію Наталія Ворожбит
Оператор Володимир Іванов
У головних ролях: Ігор Колтовський, Андрій Лелюх, Оксана Черкашина

найкращі фільми про війну України з росією

І знов фільм не безпосередньо про воєнні події. І знов акцент на діалогах (авторка сценарію – Наталія Ворожбит, яка написала сценарій і для “Кіборгів”). П’ять новел про різних персонажів, долі яких не перетинаються (або не перетинаються прямим чином), але які пов’язані темою війни на Донбасі та власне поганих доріг.

Місцеві жителі, військові та добровольці, сепаратисти, молоді й старі – різні персонажі опиняються в складних умовах, адже просто у воєнні часи не буває. Реальні історії, на яких засновано фільм, та реалістична картинка нашого сучасного життя.

Дивитись онлайн: 1+1 (безкоштовно) — 1plus1.video/pogani-dorogi

 

Іловайськ 2014. Батальйон Донбас (2019)

Режисерка Іван Тимченко
Автор сценарію Михайло Бриних
Оператори Олександр Земляний, Олександр Лубенський
У головних ролях: Тарас Костанчук, Олег Драч, Олександр Мавріц, Істан Розумний, Руслан Сокольник, Федір Риков, Сергій Солопай, Сергій Малюга, Марія Карпенко, Михайло Войчук, Анастасія Ренард, Микола Григоренко, Ніна Кирєєва

найкращі фільми про війну України з росією

Іловайськ – один з найболючіших епізодів війни на Донбасі. Добровольчі батальйони та сили ЗСУ увійшли до міста та взяли його частину під контроль. Але після заходу значної кількості військ регулярної російської армії у тил наших формувань, українські підрозділи опинились у оточенні. З боку путіна та російських військ було обіцяно гуманітарний коридор для виведення українських солдат, при цьому вимога була виходити без зброї. Спочатку колони рухались вздовж російських позицій без перешкод, але потім росіяне відкрили огонь. В боях за Іловайськ загибло 368 українських солдат.

Цю історію було накладено на протистояння окремих військових з українського та російського боку. Частина критиків досить прохолодно сприйняла “Іловайськ 2014. Батальйон Донбас”, проте однозначно це спроба створити новий наратив для власної розповіді про нову воєнну реальність нашого часу.

Дивитись онлайн: YouTube (безкоштовно) — за посиланням

 

Позивний Бандерас (2018)

Режисер Заза Буадзе
Автори сценарію Сергій Дзюба, Артемій Кірсанов
Оператор В’ячеслав Цвєтков
У головних ролях: Олег Шульга, Антон Андрющенко, Юлія Чепурко, Сергій Лефор, Олег Волощенко

найкращі фільми про війну України з росією

В основу стрічки лягли щоденники бійця з позивним “Індианець” та реальні історії бійців АТО. Стрічка отримала змішані відгуки критиків, як часто бувало у випадку з новим воєнним кіно, проте варто відмітити намагання знімальної групи створити щось одночасно реалістичне та захоплююче.

Події відбуваються біля рідного села досвідченого воїна Антона Саєнко (позивний Бандерас). Під його командуванням група розвідників намагається знайти та знешкодити російського підривника.

 

Земля блакитна, ніби апельсин (2020)

Режисер Ірина Цілик
Автор сценарію Ірина Цілик
Оператор Олександр Земляний

найкращі фільми про війну України з росією

Повнометражний документальний фільм, за який Ірина Цілик отримала нагороду за кращу режисуру в категорії світової документалістики фестивалю «Sundance Film Festival». Розповідь про сім’ю, яка вже шість років живе у “червоній” зоні Донбасу – обстріли там не припиняються весь цей час. Мати виховує чотирьох дітей та, незважаючи на усі складнощі, знаходить місце для захоплень для себе та родини.

 

Міф (2018)

Режисери Леонід Кантер, Іван Ясній
Автори сценарію Леонід Кантер, Іван Ясній, Олена Мішина
Оператори Іван Ясній, Володимир Людкевич, Андрій Коваль, Сергій Князєв
Оповідач Орест Сліпак

найкращі фільми про війну України з росією

Документальний фільм про життя Василя Сліпака, всесвітньо відомого оперного співака, соліста Паризької національної опери, який залишив творчість та сцену і пішов на Схід країни, щоб захищати свою землю. Василь загинув у боях за Україну, залишивши по собі творчу спадщину та легенду про справжнього героя, який пішов на максимальний ризик заради Батьківщини.

Дивитись онлайн: Sweet TV (7 днів безкоштовного перегляду) — sweet.tv/movie/20663-mif

 

Добровольці Божої чоти (2015)

Режисери Леонід Кантер, Іван Ясній
Автори сценарію Леонід Кантер, Іван Ясній
Оператори Леонід Кантер, Іван Ясній

найкращі фільми про війну України з росією

Документальний фільм про захисників Донецького аеропорту. Те, що у “Кіборгах” зображено у художній формі та діалогах, тут подано як зйомки подій безпосередньо в аеропорту та у Пісках. Двоє режисерів/операторів знімали кожен свою частину, а потім монтували єдину розповідь про людей, яких найбільш точно можна описати цитатою з самого фільму: “Люди витримали, не витримав бетон”.

Дивитись онлайн: Takflix (безкоштовно) — takflix.com/uk/films/dobrovoltsi-bozhoyi-choty

 

Зошит війни (2020)

Режисер Роман Любий
Оператори Євген Шевченко, Олексій Болдирєв, Іван Матейко, Валерій Пузік, Роман Базенко, Володимир Небір, Дмитро Бабкін, Валерій Ананьєв

найкращі фільми про війну України з росією

Документальний фільм повністю зібрано з відеозаписів українських солдат – з телефонів, гоупро, камкодерів, фотоапаратів. Воїни записували ці відео, розуміючи, що запис може обірватися будь-якої миті – світ війни непередбачуваний та живе за власними жорстокими законами.

Дивитись онлайн: Takflix (85 грн) — takflix.com/uk/films/zoshyt-viyny

Підтримайте Україну:

  • фонд Повернись Живим (допомога армії) — savelife.in.ua
  • фонд Сергія Притули (допомога армії) — prytulafoundation.org
  • Таблеточки (допомога дітям) — tabletochki.org
  • дитяча лікарня Охматдит (допомога дітям) — bit.ly/help-ohmatdyt

Читайте також:

12 надихаючих українських фільмів, щоб відволіктись від постійної напруги часу війни

Найкращі нові українські пісні війни

Найкращі фільми України за 30 років Незалежності

Усі російські танки, БТР, ББМ, ЗРК, літаки та гелікоптери, знищення яких було знято на відео під час війни в Україні

Приєднуйтесь до наших сторінок у соцмережах:

Коментарі