kinowar.com

Найочікуваніші українські фільми 2023 року

Найбільш очікувані українські фільми року

2022 та 2023 роки стали черговим випробуванням для індустрії українського кіно. Повномасштабне вторгнення россії в Україну ускладнює всі стадії подорожі фільму до глядача, від пошуку бюджету і виробництва до участі в фестивалях і прокату. Гроші знайти все важче, зібрати команду і відзняти матеріал часто неможливо суто фізично, а потім, коли кіно вже готове, його потрібно показати глядачу у проміжках між тривогами через потенційні ракетні удари.

Але кіномитці України за характером такі саме, як і українці взагалі: вони не здаються і не збираються опускати руки. Саме тому в 2022 відбулися фестивальні прем’єри і прокат багатьох чудових вітчизняних фільмів, і у 2023 році цей процес не припиняється. Частину стрічок поки що побачить лише фестивальна публіка (можливо, навіть, в першу чергу за кордоном), але частина точно дістанеться залів кінотеатрів. Ми розкажемо і про ті фільми, які ще тільки готуються до прем’єри, і про ті, що вже були показані на різних фестивалях, але в прокат ще не потрапили.

На жаль, крім зовнішнього ворога, у українського кіно є ще й внутрішня проблема, що перешкоджає розвитку індустрії – так, це знов про Держкіно і його поточне керівництво. Але якщо у країни знаходяться сили чинити опір російській агресії, то можемо припустити, що і з цими проблемами також можна буде розібратися.

Ми розташували фільми за датами виходу – можуть відбуватися зміни, як суттєві, так і не дуже. Будемо намагатись оновлювати статтю по мірі з’ясування деталей.

Отже, kinowar.com представляє найочікуваніші українські фільми. Підтримайте нас донатом, щоб ми могли продовжувати цікаво писати про кіно.

Мирний-21

Дата виходу: 22 лютого
Режисер: Ахтем Сеітаблаєв
У ролях: Андрій Самінін, Максим Девізоров, Євген Ламах, Роман Ясіновський, Віктор Жданов, Олексій Тритенко, Павло Лі, Андрій Мостренко 

фільм про російсько українську війну

Фільм режисера Ахтема Сеітаблаєва, що повертає нас до подій початку війни з росією у 2014 році. Вторгнення в Луганську область зненацька застало воїнів прикордонного загону. Але ті не прийняли пропозицію росіян і не перейшли на бік окупантів. Бійці дали відсіч ворогу, ризикуючи не тільки власним життям, але й безпекою близьких і рідних. Судячи з трейлеру, тут буде місце і для драми, і для воєнного екшну.

Остання роль українського актора Павла Лі, який загинув під Ірпенем в березні 2022 року під час нападу армії рф.

 

Мавка

Дата виходу: 2 березня
Режисери: Олег Маламуж, Олександра Рубан
Озвучування: Наталя Денисенко, Наталя Сумська, Артем Пивоваров, Олена Кравець, Юлія Саніна, Михайло Хома, Катерина Осадча, Ніна Матвієнко, Назар Задніпровський, Олег Скрипка, Олег Фагот Михайлюта, учасники гурту «ДахаБраха», Сергій Притула

Мавка. Лісова пісня мультфільм

Ця українська анімація, мабуть, найбільш очікуваний фільм у списку, адже на її вихід ми чекаємо вже декілька років – за цей час навіть зовнішній вигляд Мавки встигли змінити. Дату прем’єри вже декілька разів переносили, тому коли її було оголошено як остаточну у цьому році, це було дійсно несподіваним сюрпризом (хоча і приємним).

Українські народні легенди та відомий твір Лесі Українки постануть перед глядачем у вигляді анімаційної драми. Кохання Мавки, яка є душею лісу, і звичайного сільського хлопця Лукаша мусить витримати серйозні випробування через злу та могутню Килину, яка використовує людські страхи, щоб дістатися своєї мети…

 

Памфір

Дата виходу: 23 березня
Режисер: Дмитро Сухолиткий-Собчук
У ролях: Олександр Яцентюк, Соломія Кирилова, Станіслав Потяк, Мирослав Маковійчук, Олена Хохлаткіна, Іван Шаран

найкраще українське кіно 2022 рік

Кримінальна драма режисера-дебютанта у повному метрі Дмитра Сухолиткого-Собчука розповідає про повернення головного героя у світ злочину заради власної родини. Втім, навіть якщо ціль благородна, шлях злочинця майже ніколи не приводить людину ні до чого корисного. Тим більше, що навколо є чимало людей, які мають план щодо того, як цю людину використати.

Фільм вже отримав багато нагород на фестивалях різних рівнів, а у цьому році ми чекаємо на його прокат в Україні.

 

Я, Ніна

Дата виходу: цього року
Режисерка: Марися Нікітюк
У ролях: Яніна Соколова, Олексій Тритенко

Я, Ніна що дивитися у 2022 році

Українська акторка і журналістка Яніна Соколова у головній ролі в фільмі, де розповідають про найскладніші моменти життя її самої. Як вона з’ясувала, що у неї рак, як боролася з хворобою і потім вирішила допомогти в боротьбі з цим жахливим діагнозом іншим людям.

Режисеркою стала Марися Нікітюк, відома за фільмом “Коли падають дерева”.

 

Люксембург, Люксембург

Дата виходу: восени
Режисер: Антоніо Лукіч
У ролях: брати Раміл та Аміл Насірови 

Після шаленого успіху своєї дебютної драматичної комедії “Мої думки тихі” (і маси чуток, що він готує зйомки сиквелу) Антоніо Лукіч повертається тепер вже з кримінальною комедією. Назва не випадкова, головні герої дійсно збираються добратися до Люксембургу, щоб знайти свого рідного батька. Але чи вистачить їм запалу та наснаги для такої відповідальної місії?

У головних ролях Раміл та Аміл Насірови, зірки українського репу, відомі по виступах у складі гурту “Курган і Агрегат”.

 

Довбуш

Дата виходу: після завершення війни
Режисер: Олесь Санін
У ролях: Сергій Стрельников, Олексій Гнатковський, Дар’я Плахтій, Матеуш Косьцюкевіч, Агата Бузек, Петро Жирун, Павло Жирун, Дмитро Вівчарюк, Роман Ясіновський, Ростислав Держипільський, Олександр Мавріц

Довбуш 2022 Олесь Санін

Цей фільм мав вийти раніше, але продюсери змінили рішення і обіцяють випустити його вже після перемоги. А оскільки ми всі віримо, що перемогу Україна здобуде вже у цьому році, то будемо сподіватися, що і фільм Олеся Саніна ми побачимо також у 2023 році.

Легенда про Олексу Довбуша вже неодноразово була екранізована. Наскільки епічною вийде історія цього разу, побачимо після прем’єри, але всі передумови для цього є: історична основа, боротьба за незалежність, масштабні натурні зйомки та чималий бюджет. Олесь Санін раніше випустив такі фільми як “Мамай” і “Поводир”. Останній хоча і викликав чимало запитань, але увагу публіки точно привернув, паралельно ставши рекордсменом за касовими зборами в Україні на свій час.

 

Ля Палісіада

Дата виходу: поки невідомо
Режисер: Аліна Панасенко, Філіп Сотниченко
У ролях: Андрій Журба, Новруз Хікмет, Валерія Олейникова, Олександр Пархоменко, Олена Медведєва-Мамчур, Олександр Малєєв, Василь Маняк

що дивитися у 2022 році

Події відбуваються в Україні 1996 року. Вбито міліціонера, і його колеги хочуть помсти. Вони намагаються здійснити її якнайшвидше, адже до введення мораторію на смертну кару всього лише п’ять місяців. І тепер багато чого залежить від судового психіатра…

Для режисера і сценариста Філіпа Сотниченко це перша повнометражна робота, але відгуки перших фестивальних показів дуже обнадійливі.

 

Клондайк

Дата виходу: поки невідомо
Режисер: Марина Ер Горбач
У ролях: Оксана Черкашина, Сергій Шадрін, Олег Щербина

Картина режисерки Марини Ер Горбач розповідає історію звичайної родини на Донбасі, життя якої повністю змінилося спочатку через війну, яка почалась у 2014 році, а потім через збитий проросійськими сепаратистами під керівництвом російських військових Боїнг, трибунал по справі якого було завершено не так давно. Так трагедія сотень загиблих пасажирів і їх рідних та близьких стала драмою ще й для сімейної пари, яка очікує дитину. Що робити далі, коли в будинку величезна дірка, навколо повна невизначеність, а найближчі люди розбиваються на два табори, де один за термінову евакуацію, а другий за “русский мир”?

Чудова акторська робота Оксани Черкашиної, яка була відзначена нагородами декількох фестивалів.

 

Бачення метелика

Дата виходу: поки невідомо
Режисер: Максим Наконечний
У ролях: Маргарита Бурковська, Любомир Валівоць, Мирослава Витриховська-Макар, Наталія Ворожбит

Головна героїня повертається з російського полону (події 2014 року) до чоловіка, з яким вона побралася на фронті і який також повернувся із полону. Пізніше з’ясовується, що вона вагітна від ката-наглядача. У цих обставинах дівчині пропонують зробити аборт, але вона починає вагатися. Після цього відносини з рідними і близькими максимально ускладнюються…

Це ще один дебютний повний метр – до цього режисер Максим Наконечний знімав тільки короткометражки. Крім того, він продюсер, у тому числі документальних стрічок.

 

Відблиск

Дата виходу: поки невідомо
Режисер: Валентин Васянович
У ролях: Роман Луцький, Ніка Мислицька, Надія Левченко, Андрій Римарук, Ігор Шульга

найкраще українське кіно 2022 рік

Ще одна історія полону і катувань у ньому під час АТО у 2014 році. Цього разу розповідь про хірурга, який опинився на фронті, а потім потрапив до росіян та сепаратистів. Тут у певний момент було вирішено перестати його катувати, та використати його навички та фізичні дані: він мав би слідкувати за тим, чи живий ще український військовий після катувань, чи є сенс продовжувати. Потроху він втягується у новий для себе досвід…

Васянович продовжує лінію попередньої роботи “Атлантида” (і візуально, і тематично), тільки тепер в об’єктиві не майбутнє після перемоги над росією, а суворе сьогодення.

Читайте також:

Найкращі українські фільми про війну з росією

Найкращі українські фільми 2021 року

Найкращі українські фільми

Підтримайте Україну:

  • фонд Повернись Живим (допомога армії) — savelife.in.ua
  • фонд Сергія Притули (допомога армії) — prytulafoundation.org
  • Таблеточки (допомога дітям) — tabletochki.org
  • дитяча лікарня Охматдит (допомога дітям) — bit.ly/help-ohmatdyt

Приєднуйтесь до наших сторінок у соцмережах:

Коментарі