kinowar.com

Найкращі українські фільми 2021 року

Пандемія нанесла нищівного удару по кіноіндустріям багатьох країн, тож Україна не стала виключенням. Прокат стрічок переносили, саме створення ставало на паузу на невизначений період, бюджетні проблеми набували нових масштабів. Тим не менш, індустрія вистояла. Фільми продовжували з’являтися і в 2020-му, і в 2021-му роках, наші режисери брали участь у міжнародних фестивалях, а український глядач мав змогу подивитися вітчизняне кіно у кінотеатрах та на стрімінгових сервісах.

Звісно, за умов періодичного локдауну, повного чи часткового, кількість нових робіт скоротилася. Але концепт якості не змінюється: чим більше виходить стрічок загалом, тим більше шансів на якісні фільми, проте це не прямозалежна величина. Отже, у цьому надскладному для галузі році теж було що виділити як найкраще.

Отже, kinowar.com презентує найкращі українські фільми 2021 року.

Якщо вам подобається те, що ми робимо, ви можете підтримати наш проект

Королі репу

Королі репу найкраще українське кіно 2021

Режисер Мирослав Латик раніше зняв комедію “Халепа на 5 Baksiv” та фільм-загадку “Максим Оса” по українському коміксу (загадку тому, що фільм знімали ще декілька років тому, але досі невідомо, що зі стрічкою сталося – чи вдалося її дозняти, чи вийде вона колись в прокат, чи процес зупинився десь посередині і нічого більше чекати не варто). Можна впевнено сказати, що “Королі репу” – найкраща його робота, адже це потужне поєднання комедійного та сумного. Якщо перша половина фільму розважає та вкотре розповідає про відсутність перспектив життя у провінції, то друга половіна виглядає глибше. Драма дорослішання та втрачених надій у комедійній обгортці. У головних ролях Михайло Дзюба, Антон Вельбой, Карина Химчук, Юрій Кулініч, Дмитро Хом’як, Андрій Борис та як завжди чудова Ірма Вітовська.

 

Стоп-Земля

Стоп-Земля найкраще українське кіно 2021

Стрічка режисерки Катерини Горностай зібрала усі головні нагороди українського кіноринку – гран-прі Одеського міжнародного кінофестивалю, 5 нагород премії «Кіноколо» та багато інших. А на додачу отримала Кришталевий ведмідь юнацького журі конкурсної програми Generation 14plus на 71-му Берлінському міжнародному кінофестивалі. Як і стрічка вище, це також драма дорослішання, де зовсім юні ще учні вперше намагаються розібратися у власних почуттях. Головна героїня Маша вважає, що краще, щоб тобі ніхто не подобався, ніж отримати відмову від того, кому ти зізналася у власних почуттях. Проте, якщо цього не зробити, як дізнатися, що він насправді відчуває? Школярів зіграли непрофесійні актори, що допомогло створити більш реалістичну атмосферу на екрані.

 

Носоріг

носоріг найкраще українське кіно 2021

Повернення у лихі 90-ті – прийом не новий, але здається, дуже надійний. Олег Сенцов, для якого цей фільм став першим повноцінним проектом після повернення з російської в’язниці, вирішив розповісти історію молодого бандита, який починав шлях за кращим життям, проте опинився у місці, куди зовсім не збирався потрапити. Таких розповідей було вже чимало, але якщо достатньо зважено підійти до цієї подорожі у не надто далеке минуле, це все одно затягує. Окремо відзначимо добре підібраний антураж епохи та вдалий кастинг.

 

Із зав’язаними очима

Із зав’язаними очима найкраще українське кіно 2021

Режисер Тарас Дронь схрестив дві теми: спорт та АТО. Друга болюча за замовчуванням, але й перша часто пов’язана з важкими історіями персональних драм. Боєць змішаних єдиноборств поїхав на війну на Сході та загинув. Його дівчина, також бійчиня MMA, залишилась у новій реальності, де їй потрібно починати все спочатку. Вона кидає спортивну кар’єру, але обставини змушують її переглянути власне рішення. У головній ролі Марина Кошкіна, яка спеціально тренувалась для зйомок у фільмі.

 

Сторонній

Сторонній найкраще українське кіно 2021

Режисер Дмитро Томашпольський не знімає мейнстрімового кіно. Наполягати на власному баченні, яке має не надто чітку комерційну перспективу, складно, але з огляду на результат, це працює. Навіть не дивлячись на те, що й хорор – не надто популярний в Україні жанр. Містичний детектив про зникнення команди синхронного плавання під час виступу, яке слідча пов’язує з іншим загадковим випадком – зникненням пацієнтки під час прийняття оздоровчої ванни, балансує на грані між раціональним та алогічним, буденним та загадковим. Жодних спецефектів, натурні зйомки, грим та костюми. У головних ролях Дар’я Трегубова, Анастасія Євтушенко, Сергій Колонтай, Марія Бруні.

 

Віктор_Робот

Віктор_Робот найкраще українське кіно 2021

Українська анімація не тільки жива, а й розвивається у різних стилях та напрямках. “Віктор_Робот” вийшов гарним не лише з точки зору історії та героїв, але й з точки зору візуальної естетики, де автори не намагаються копіювати Піксар та Дісней, та музики. За музичну частину відповідали «Dakh Daughters», Мар’яна Головко, Антон Слєпаков («Вагоновожатые») та Марко Галаневич. Тексти для пісень написала режисерка та сценаристка Марися Нікітюк, а музику – композитор Антон Байбаков. Візуальною та смисловою складовою займався режисер  Анатолій Лавренішин. Планета роботів зламалася, і врятувати ії можуть лише робот, який зрозумів, ким він є насправді (а також те, що роботи навколо поламані), дівчинка, з якою він втікає, та батьки цієї дівчини – інженери, що вирушили розібратися з проблемами на планеті.

 

Погані дороги

Погані дороги найкраще українське кіно 2021

П’ять новел, умовно об’єднані темою доріг. П’ять історій воєнного Сходу України, не фронтових, але пов’язаних з фронтовими подіями. Дівчата у передфронтовому місті, зіткнення волонтерів і сепаратистів, місцевих і приїжджих, лікарів і військових, бійців АТО і жителів Донбасу. Потужні діалоги – головна перевага цього фільму, який виглядає максимально реалістично та актуально. Саме розмови між різними людьми найбільш вдало відображає сценаристка Наталка Ворожбит, для якої стрічка стала дебютною у якості режисера. Раніше вона працювала з такими проектами як “Кіборги”, “Дике Поле” та “Спіймати Кайдаша”, завдяки яким Ворожбит можна назвати найкращою сценаристкою України.

Якщо вам подобається те, що ми робимо, ви можете підтримати наш проект

Читайте також:

Чому глядачі не дивляться українське кіно?

Де дивитись українське кіно онлайн легально

Найкращі українські фільми за 30 років Незалежності

Приєднуйтесь до наших сторінок у соцмережах:

Коментарі