kinowar.com

Одеський міжнародний кінофестиваль 2020: визначено переможців

3 жовтня відбулась урочиста церемонія закриття 11-го ОМКФ, який вперше в історії відбувся в онлайн-форматі. За результатами глядацького голосування Ґран-прі в Міжнародній конкурсній програмі Одеського міжнародного кінофестивалю отримав фільм “Вечеря в Америці”, а у “Призу глядацьких симпатій” у Національній конкурсній програмі удостоїлася стрічка Віктор_Робот.

Віктор Робот

Церемонію Закриття традиційно провели телеведуча, журналіст, акторка Яніна Соколова та телеведучий Олег Панюта.

Першим оголосили переможців Конкурсу європейських документальних фільмів. Найкращим фільмом стала стрічка “Воєнні канікули” (реж. Моріц Шульц). Спеціальний диплом журі Конкурсу європейських документальних фільмів отримала стрічка “Земля Ґеварa” (реж. Кутайба Баргамджі) та фільм “Перед оркестром” (реж. Анна-Карін Ґренрос).

Під час церемонії закриття на глядачів Одеського міжнародного кінофестивалю чекав музичний сюрприз від гурту “Дао Парк”. Адепти футуристичних експериментів здивували синетично-космічними звуками джазу, хіп-хопу, фанку та соулу у своєму виступі.

Також були вручені дипломи ФІПРЕССІ: найкращим українським повнометражним фільмом став “Бєс” (реж. Єгор Трояновський), а найкращою українською короткометражною стрічкою — “Чачьó” (реж. Віталій Гавура).

Журі Національного конкурсу обрали найкращий український короткометражний фільм, яким став “Прощавай, Головін” (реж. Мат’ю Ґрімар). Нагороду за найкращу акторську роботу у Національному конкурсі отримала Марія Хомутова за роль у стрічці “Двоє“, (реж. Владислав Вітрів). Фільм Адріана Пірву та Олени Максьом “Не все буде добре” отримав одразу дві нагороди: “Найкраща режисерська робота” та “Найкращий повнометражний фільм”.

Онлайн фестиваль — це новий виклик для нас. Ми зрозуміли, що це абсолютно інший формат, задачі, підхід та інша відстань від нашого глядача. Проте смак прийшов під час гри і нам це дуже сподобалося. Зараз, коли я дивлюся на обличчя переможців і відчуваю такі ж неймовірні почуття та мурахи по тілу. З дуже високим глядацьким балом глядацького голосування 4.44 лауреатом “Призу глядацьких симпатій” стає стрічка “ВікторРобот!” – оголосила ім’я переможця генеральна продюсерка Одеського міжнародного кінофестивалю Юлія Сінькевич.

У ці непрості часи для культури та кіно для нас було дуже важливо, що індустрія, зокрема українська, підтримала фестиваль і дала можливість показати вам нові, різноманітні, якісні українські фільми. Приз глядацьких симпатій у Національній конкурсній програмі вручається вже другий рік поспіль. Спостерігати за тим, як аудиторія реагує та оцінює своє українське кіно, було неабияк приємно”, – додав програмний директор ОМКФ Антельм Відо.

Головні арбітри Одеського міжнародного кінофестивалю – глядачі – обрали найкращим фільмом Національної конкурсної програми “Віктор_Робот” (реж. Анатолій Лавренишин), який отримав Приз глядацьких симпатій.

У номінації “Найкраща акторська робота” Міжнародного конкурсу переміг ансамбль акторок з фільму “Материнство” (реж. Маура Дельперо): Лідія ЛіберманДеніз КаррізоАґустина Малале. Найкращим режисером став Фабріс дю Вельс, який зняв фільм “Обожнювання”. А найкращим фільмом журі назвало стрічку Атлантида Валентина Васяновича.

Атлантида постер Валентин Васянович кадры 2019

Дякую дуже! Для мене це неочікувана подія, я щасливий! Хочу подякувати Юлії Сінькевич, Антельму Відо, Ларисі Руснак – я в захваті від вас усіх і обожнюю Одеський кінофестиваль. Пишаюся тим, що вже не вперше прем’єри моїх фільмів відбуваються саме на Одеському кінофестивалі. Дякую вам за це”, – подякував Валентин Васянович.

Спеціальну згадку журі Міжнародного конкурсу вручило фільмам “Служителі” (реж. Іван Остроховський) та “Ти помреш у двадцять” (реж. Амджаж Абу-Алала) за музику до стрічки.

Головну нагороду 11-го ОМКФ – Ґран-прі Міжнародного конкурсу – отримав фільм “Вечеря в Америці” (реж. Адам Ремейер).

Дякую величезне всім залученим до організації фестивалю. Для мене це надзвичайно зворушливий момент, тож я зараз одразу побіжу ділитися новиною з творчою командою. Дуже радий, що фільм викликав таку реакцію у глядачів, що вони в серці відчули близькість до нього”, – поділився емоціями режисер Адам Ремейер.

Почесний “Золотий Дюк” за внесок у кіномистецтво вручили одному з найвідоміших українських режисерів Роману Балаяну.

Роман Балаян режиссер

Заключне слово взяла Президент ОМКФ, голова наглядової ради Української кіноакадемії Вікторія Тігіпко.

11-й Одеський міжнародний кінофестиваль відбувся навіть у такий непростий час. Ми не побоялися ризикнути та провести його у гібридному форматі онлайн та офлайн. У найкоротші строки ми створили унікальну платформу, яку вже відвідали 20 000 унікальних користувачів і до кінця періоду переглядів, протягом одного наступного тижня, ми очікуємо 30 000. Ми отримали більше 150 000 онлайн-переглядів всіх подій ОМКФ охопили аудиторію у 350 000 та 100 кінодіячів віртуально взяли участь у кінофестивалі цього року. Ми провели наймасштабніший кіноперфоманс на Потьомкінських сходах, де показали класику німецького експресіонізму “Голем, як він прийшов у світ”, якому цьогоріч виповнилося 100 років. Надалі наша мета – це синергія онлайн та офлайн та залучення ще більшої міжнародної аудиторії. Ми 100% зустрінемося наступного року на 12-му ОМКФ, адже вся наша команда працює над тим, щоб привозити на ОМКФ найкращі фільми з усього світу”, – зазначила вона.

Над створенням церемонії закриття 11-го ОМКФ працювало професійне івент-агентство CLEVER Group – постійний партнер Одеського міжнародного кінофестивалю та Української кіноакадемії. Саме CLEVER Group організовують церемонії відкриття і закриття ОМКФ з 2014 року, а з 2017-го – церемонії вручення Національної кінопремії “Золота Дзиґа”.

Нагадаємо, що максимальну достовірність і прозорість голосування забезпечував офіційний аудитор ОМКФ Kreston GCG.

Фільмом Закриття 11-го ОМКФ була нова робота Аґнєшки Голланд “Шарлатан”, світова прем’єра якої відбулась на 70-му Берлінському кінофестивалі в межах програми Berlinale Special.

Читайте також:

Де дивитися українське кіно онлайн легально

Найкращі українські фільми 2019 року

Найкасовіші українські фільми 2019 року

Приєднуйтесь до наших сторінок у соцмережах:

Коментарі