kinowar.com

Режисери Kharkiv MeetDocs: які документальні фільми варто подивитись

Режисери фільмів, які потрапитили до Національного конкурсу Міжнародного кінофестивалю Kharkiv MeetDocs, ​​поділились своїми рекомендаціями документальних фільмів, які варто подивитись кожному.

Кінофестиваль Kharkiv MeetDocs 2021 оголосив програму

Андрій Лисецький, режисер фільму «Земля Івана» (2021)

27 вересня, 08:00 – 23:59

«Цей дощ ніколи не скінчиться» (2020), реж. Аліна Горлова

Цей дощ ніколи не скінчиться документальний

Стрічка з виразним та поетичним візуальним рішенням. Фільм слідкує за життям 20-річного Андрія Сулеймана, який намагається забезпечити своє стійке майбутнє, одночасно працюючи з людськими жертвами збройних конфліктів. Від війни в Сирії до конфлікту в Україні, існування Андрія обрамлене ніби вічним потоком життя і смерті.

 

Денис Страшний, співрежисер фільму «Казка про коника» (2021)

27 вересня, 08:00 – 23:59

«Людина з кіноапаратом», реж. Дзиґа Вертов (без музичного супроводу)

У кадрі кінокамера знімає людей, місця, об’єкти… Кіноапарат тут є дійовою особою самого процесу зйомки: в повітрі, під землею, в самій гущі подій. Кінооко, який спостерігає, фіксує найменші нюанси, не даючи оцінки, не випливаючи сценарієм. Він просто дивиться в світ і бачить все, або, вірніше, відбувається бачення.

 

Уляна Осовська, співрежисерка фільму «Казка про коника» (2021)

27 вересня, 08:00 – 23:59

«Жар ніжних. Дикий дикий пляж» (2006), реж. Олександр Расторгуєв

Ряд переплетених між собою історій з життя узбережжя, куди влітку з’їжджаються люди, яким не по кишені «цивілізований» відпочинок.

В одному з епізодів – місцева мафія, в третьому – акторка, в якої не склалась кар’єра, в четвертому – пара відв’язних друзів, один з яких мітить в депутати, в п’ятому – полуліліпут, якому друзі сміху заради влаштовують весілля зі здоровенною «кустодієвською» дівахою, в шостому – відвідавший Кубань президент Росії.

Анастасія Максимчук, режисерка фільму «Собаки не кидаються на хороших людей» (2021)

28 вересня, 08:00 – 23:59

Акт вбивства (The Act of Killing) (2012), реж. Джошуа Оппенгаймер, Крістін Кінн

Анвар Конго з друзями танцювали в музичних номерах, заламували руки в гангстерських сценах фільму нуар та скакали преріями, мов справжні ковбої. Їхня спроба створити кіно святкується та обговорюється на телебаченні, незважаючи на те, що Анвар та його друзі — масові вбивці. Медан, Індонезія. Коли військові скинули індонезійський уряд у 1965 році, з дрібного гангстера, що збував квитки в кіно на чорному ринку, Анвар перетворився на керівника загону смерті. Він з друзями допомогли армії знищити більше мільйона комуністів, етнічних китайців та інтелектуалів менше, ніж за рік. В якості ката загону смерті Анвар власноруч вбив сотні людей. Документальна стрічка, переважна більшість творців якої вирішили залишитись анонімами.

 

Сніжана Гусаревич, режисерка фільму «Зірки на землі» (2021)

28 вересня, 08:00 – 23:59

The Silent Village (1943), реж. Гамфрі Дженнінгс 

Справжня історія розправи над нацистами невеликого чеського села переказується так, ніби це сталося в Уельсі.

 

«Я тебе кохаю» (2010), реж. Олександр Расторгуєв

Фільм починається свого роду стилізацією міліцейської оперативної зйомки. Капітан міліції знімає свою буденну роботу, сім’ю. Одного разу він забуває камеру в бардачку машини, яку обкрадають. Так камера «йде в народ» і потрапляє в руки трьох підлітків. Молоді люди з робочої околиці розважаються новою іграшкою. Вони знімають своє життя, порожні розмови, безглузду роботу, пересуваня по району, побачення і сварки з дівчатами. Поступово на передній план проступає головна тема їх молодого життя – любов. Цинізм і інфантильність молодості стикаються з сьогоденням і важливим проявом життя, і світ героїв перевертається.

 

Євген Лесной, співрежисер фільму «Будьмо, гей. Діалоги про гідність» (2021)

29 вересня, 08:00 – 23:59

«Будьмо,гей! Діалоги про гідність» (2021), реж. Євген Лесной, Андрій Трашкало

Герої фільму – четверо абсолютно різних людей, кожен з них живе своїм життям. Але їх об’єднує гідність. Людська гідність, гідність як громадян України, гідність як сучасників, які бажають жити тут і зараз, попри те, що суспільство ще не зовсім готове до сприйняття їх повністю такими, якими вони є. Тому що вони – геї.

Фільм побудований на розмові чотирьох героїв фільму про те, як вплинула Революція Гідності та бойові дії в Донбасі на самих героїв, їх почуття гідності, а також про те, як суспільство змінило думку щодо ЛГБТ-спільноти в Україні.

 

Ганна Ярошевич, режисерка фільму «Май далеко – май добре» (2020)

29 вересня, 08:00 – 23:59

«Боббі Джен» (2017), реж. Эльвіра Лінд

Після десяти років у ролі прими знаменитої ізраїльської танцювальної трупи «Батшева» американська танцівниця Боббі Джен Сміт приймає життєво важливе рішення – повернутися до США. Але відірватися від глибоко особистих стосунків виявляється важче, ніж вона очікувала – адже вона змушена покинути свого вчителя, хореографа та кохання всього свого життя і повернутися додому, де на неї чекає непевне майбутнє. Безпосередній та інтимний підхід режисерки Ельвіри Лінд розкриває настіж світ сучасного танцю і оприявнює емоційну трясовину, де переплітаються мистецтво, романтичні стосунки та рішучість.

«У променях сонця» (2015), реж. Віталій Манський

Фільм розповідає про корейську сім’ю, в якій дівчинка, головна героїня на ім’я Зін Мі готується вступити в Дитячий союз. Показані сцени її навчання в школі, вечеря з сім’єю: батько каже їй, що потрібно їсти більше кімчі — у фільмі демонструється кілька дублів цієї сцени. Її батько представлений як інженер на швейній фабриці (в реальності, за словами режисера, це журналіст), начальник швейного цеху дякує його і повідомляє, що план виконаний цехом на 150 %. В наступному дублі цифра змінюється, вона говорить вже про 200 %.

«Українські шерифи» (2015), реж. Роман Бондарчук

Через те, що в селі Стара Збур’ївка практично немає міліції, функцію охорони громадського порядку беруть на себе двоє місцевих жителів — 50-річний Віктор Кривобородько і 44-річний Володимир Рудьковський. Віктор і Володя суміщають обов’язки міліціонерів і соціальних працівників: вгамовують сімейні сварки, спиняють бійки між сусідами, шукають потопельників тощо — тобто займаються усім, окрім кримінальних злочинів. Однак після того, як починається війна, настрій у жителів села змінюється.

Ювілейний Kharkiv MeetDocs відбудеться з 26 вересня по 2 жовтня у гібрідному форматі. Переглянути фільми в онлайн-форматі можна буде 27, 28 та 29 вересня на офіційному сайті фестивалю

Фестиваль Kharkiv MeetDocs 2021 проходить за підтримки Auswärtiges Amt (Федеральне міністерство закордонних справ Німеччини) та Державного агентства України з питань кіно.

Організатори фестивалюMedia Frontline e.V., ГО «Тинк Тенк Юкрейн».

Партнери фестивалю: ПотомуЧто, The Thursday Company GmbH.

Медіапартнери фестивалювидання «Новое время», KinowarDetector.Media«Тиждень»«Нове українське кіно», телеканал Simon, медіагрупа «Об’єктив», служба новин АТНвидання «Город Х»«Х1»,  Smart MediaDepo.ХарківVgorode ХарківGwara MediaНакипело

Коментарі