kinowar.com

«Донбас» Сергія Лозниці представить Україну на «Оскарі»

Український оскарівський комітет обрав драму Сергія Лозниці «Донбас» у якості національного претендента на премію «Оскар» за найкращий фільм іноземною мовою.

Стрічка про події на Сході України від найтитулованішого українського режисера обійшла у національному відборі 5 інших претендентів: «Браму» Володимира Тихого, «Вулкан» Романа Бондарчука, «Коли падають дерева» Марисі Нікітюк, «Міф» Леоніда Кантера та Івана Яснія та «Кіборгів» Ахтема Сеїтаблаєва.

21 серпня стало відомо, що «Донбас» увійшов у лонг-ліст премії Європейської кіноакадемії. Північноамериканська премєра драми відбудеться у рамках Міжнародного кінофестивалю в Торонто – фільм буде показаний у секції Contemporary World Cinema.

Світова прем’єра «Донбасу» відбулася в рамках програми «Особливий погляд» Каннського кінофестивалю. Стрічка Лозниці, що стала фільмом-відкриття секції, також удостоїлася премії за найкращу режисуру.

Фільм створювався у копродукції Німеччини, України, Нідерландів, Франції та Румунії. Стрічка стала одним із переможців Восьмого конкурсного відбору Державного агентства України з питань кіно. Українським копродюсером виступив Денис Іванов і кінокомпанія «Артхаус Трафік». Зйомки проходили цієї зими у Кривому Розі.

Драма розповідає про події на Сході України і спостерігає за життям в самопроголошених «республіках», де стирається грань між правдою і вигадкою, руйнуються соціальні інститути.

В широкий український прокат «Донбас» вийде 18 жовтня.

Коментарі