kinowar.com

Оголошено дату виходу в кінопрокат фільму «Черкаси»

Всеукраїнська прем’єра та вихід на широкі екрани фільму Тимура Ященка «Черкаси» відбудуться 27 лютого 2020 року

Ця дата вибрана командою стрічки не випадково – саме в цей час у 2014 році розпочалася анексія Криму.

фільм «Черкаси»

«Фільм «Черкаси», безумовно, є одним із найочікуваніших в українському кінопрокаті. А зважаючи на те, що прем’єра картини запланована аж на лютий, думаю, стрічка буде виходити на широкі екрани ще й з багажем фестивальних нагород», – прокоментував голова Держкіно Пилип Іллєнко.

Режисерську версію фільму з назвою «U 311: Черкаси» покажуть у національній конкурсній програмі 10-го Одеського міжнародного кінофестивалю. Стрічка, що є повнометражним дебютом черкащанина Тимура Ященка, розповідає історію екіпажу однойменного тральщика навесні 2014 року.

фільм «Черкаси»

Режисер Тимур Ященко розповів: «Історія тральщика цікава насамперед тому, що, мислячи об’єктивно, – це подія історично далека від патріотичної. Якщо в двох словах переповісти історію, наприклад, японцю – він не зрозуміє: кораблі здавали, сходили екіпажі, зраджували друзі, керівники і підлеглі, але суб’єктивно – це пробудження душі нації. Як на мене, то стрічка балансує на цій дуже дражливій межі – це кіно патріотичне, але для думаючого глядача».

Консультантом фільму став реальний командир тральщика «Черкаси» Юрій Федаш, а до акторського складу увійшли моряки, які тримали оборону на кораблі.

фільм «Черкаси»

«В Україні фільм «Черкаси» буде корисно подивитись тим, хто любить кричати: «Сдали Крым», «Там никто ничего не делал». Щоб ці скептики побачили, як прикриваючись жінками і дітьми, «зелені чоловічки» захоплювали військові частини. Про ці моменти російська пропаганда не згадує, але так було насправді. Я переконаний, що завдяки ВМС ми маємо зараз Україну. Якби ми тоді розпочали стріляти, то невідомо де зараз був би державний кордон України. Тоді по всій довжині нашого кордону стояло 100-тисячне військо росіян», – зауважив Юрій Федаш.

Зйомки фільму відбулися за підтримки Держкіно і ВМС України в Очакові, Одесі та невеличкому селі Чернігівської області. Також виробництво фільму підтримали Управління культури Львівської міської ради, Львівська обласна адміністрація, Черкаська обласна адміністрація, краудфандингова платформа «Велика Ідея» та фонд «Відродження».

За сюжетом стрічки, під час подій на Майдані 2014-го року двоє хлопців з українського села Мишко та Лев з різних причин опиняються на воєнному кораблі ВМС України «Черкаси», дислокованому в порту кримського озера. Починається окупація Кримського півострова. Корабель повертається на базу, але порт вже втрачений. «Черкаси», разом з іншими кораблями українського флоту, заблокований в озері Донузлав – шлях до моря перекритий затопленими суднами. Українські кораблі здаються один за одним, лише екіпаж «Черкас» чинить опір і продовжує відважну, хоч і безнадійну, боротьбу з ворогом…

«ЧЕРКАСИ»

Дата виходу в прокат: 27.02.2020

Сценарій: оригінальний

Виробництво: MKK фільм сервіс (Україна), Інтер медіа (Польща)

Хронометраж: 94 хвилини

Режисер: Тимур Ященко

Автори сценарію: Тимур Ященко, Роберт Квільман

Оператор: Юрій Дунай

Художники-постановники: Олексій Величко

Композитор: Антон Байбаков

Продюсери: Марта Лотиш, Ірина Клименко

Дистрибутор: MMD

Фільм створено за підтримки Державного агентства України з питань кіно

Коментарі