kinowar.com

Підсумки 9-го Одеського міжнародного кінофестивалю

9-й Одеський міжнародний кінофестиваль, що відбувся з 13 до 21 липня, підбиває підсумки

Цього року для участі у конкурсних програмах було подано 1070 фільмів з 95 країн. За головний приз – Ґран-Прі – змагалися 12 фільмів-учасників Міжнародного конкурсу, у Національній конкурсній програмі брало участь 5 повнометражних та 13 короткометражних стрічок, у Конкурсі європейських документальних фільмів – 8. Загалом у конкурсних та позаконкурсних програмах фестивалю було показано 108 фільмів, включно із серіалами, із 41 країни Європи, Азії, Південної та Північної Америки. Найкоротша стрічка тривала 8 хвилин, найдовша – 234 хвилини.

10-й Одеський міжнародний кінофестиваль

У всіх конкурсних програмах – Міжнародній, Національній та Конкурсі європейських документальних фільмів – сумарно брало участь 38 фільмів, 20 з яких (53%) зняли жінки-режисери. Загалом у всіх конкурсних та позаконкурсних програмах на фестивалі було показано 39 фільмів, знятих жінками-режисерами. Загальна аудиторія ОМКФ склала 150 тисяч глядацьких переглядів.

Традиційно на Потьомкінських сходах відбувся open-air-кіноперформанс у супроводі симфонічного оркестра, що зібрав понад 15 тисяч глядачів. Мешканці та гості Одеси подивилися чорно-білу стрічку “Safety Last!” Сема Тейлора та Фреда С. Наймаєра. Покази просто неба чекали на глядачів й у Зеленому театрі – зокрема нова, відреставрована версія фільму “2001: Космічна одіссея” Стенлі Кубрика у форматі 4К, яка вийшла з нагоди 50-річного ювілею стрічки.

У залі Одеської опери під час церемоній Відкриття та Закриття та у Фестивальному палаці протягом усіх днів ОМКФ було зарезервовано місце для українського режисера Олега Сенцова, котрий 82 дні тому розпочав безстрокове голодування, вимагаючи звільнення українців-політв’язнів, що перебувають на території РФ та Криму. Також відеоролики на підтримку Сенцова транслювалися перед показами усіх фільмів кінофестивалю. Також перед кожним сеансом були показані відеоролики на підтримку Сенцова.

У межах 9-го ОМКФ відбулися покази стрічок Кіри Муратової, присвячені пам’яті режисерки. Нагадаємо, що майже 2 місяці тому Кіра Георгіївна пішла з життя у віці 83 років.

Під час ОМКФ-2018 було вручено 2 “Золотих Дюки” за внесок у кіномистецтво: почесній гості, українській акторці Аді Роговцевій – на церемонії Відкриття та спеціальній гості, британській акторці Жаклін Біссет – на церемонії Закриття.

На 9-й Одеський міжнародний кінофестиваль приїхали найкращі світові кінопрофесіонали, серед яких американський актор, володар “Золотого глобуса та номінант на “Оскар” Ерік Робертс, японська режисерка, володарка “Золотої пальмової гілки” Каннського кінофестивалю Наомі Кавасе, польська продюсерка, володарка “Оскара” Ева Пущиньська, французький актор Дені Лаван, український режисер, сценарист Сергій Лозниця, українсько-французький режисер Ігор Мінаєв, індійський режисер Рітеш Батра, грузинська акторка Ія Шугліашвілі, кураторка Berlinale Co-production Market Мартіна Блайз, продюсерка Маріанн Слот, директорка Міжнародного кінофестивалю Docaviv у Тель-Авіві Галія Бадор та інші.

“Із року в рік Одеський кінофестиваль долає нові кордони та стає масштабнішим та яскравішим, – говорить президент ОМКФ Вікторія Тігіпко. – ОМКФ вже міцно закріпився на світовій арені, до нас приїжджають найкращі світові кінематографісти. Цей рік не став винятком – до Одеси приїхали такі особистості, як Жаклін Біссет, Наомі Кавасе, Дені Лаван, Ерік Робертс та багато інших. Попереду на нас чекає ювілейний 10-й кінофестиваль – й це буде грандіозно! Тож, сподіваємось, що до Одеси завітає ще більше зіркових гостей!”

Секція Film Industry Office зібрала близько 600 кінопрофесіоналів з різних країн. Протягом 4 днів відбувалися презентації, панельні дискусії та нетворкінг-зустрічі; вперше пройшла конференція Cinema: Backstage. Гендерна рівність – міф та реальність. Було представлено 11 проектів у межах пітчингу, 12 – Work in progress та 6 – Odesa IFF ScriptEast Series Projects. Вдруге на ОМКФ пройшов Actor’s Workshop для 11 українських акторок та акторів. Педагогом курсу, як і минулого року, став актор, режисер Іван Шведов. У Літньому Кіноринку ОМКФ брало участь більше 500 представників дистриб’юторських компаній та українських кінотеатрів, а також кіностудій та інших компаній, що надають послуги у галузі кіноіндустрії.

«Щороку Одеський кінофестиваль отримує все більше заявок на участь у конкурсних програмах – майже зі всіх куточків світу. Дуже приємно бачити, що кількість фільмів з України збільшується кожен рік, адже українська кіноіндустрія стає частиною європейського та світового кіноринків – й Одеський кінофестиваль є локомотивом цієї інтеграції, – каже генеральний продюсер ОМКФ Юлія Сінькевич. – Наша місія – розвивати національний кінематограф, формувати цілий культурний пласт та смаки масового глядача. Дуже тішить, коли ти бачиш повні зали на показах. Але ми не хочемо зупинятися на досягнутому – у нас дуже амбітні плани на ювілейний 10-й кінофестиваль!»

Вже другий рік поспіль під час Одеського кінофестивалю відбулась потужна бізнес-програма. Традиційно завершальним заходом стала закрита бізнес-зустріч клуба приватних інвесторів у технологічні компанії iClub Grand meetup. Зустріч вже втретє відбулась у межах ОМКФ. На гостей події чекали виступи Президента ОМКФ, керуючого партнера венчурного фонду TA Ventures Вікторії Тігіпко, керуючого директора ЄБРР в країнах Східної Європи і Кавказу Франсіса Маліжа, регіонального директора (департамент фінансування і розвитку МСБ в Україні, Молдові, Республіці Білорусь і на Кавказі) ЄБРР Анатолія Аксентьєва, координатора проектів (департамент фінансування і розвитку МСБ в Україні) ЄБРР Дениса Торохова, керуючого партнера юридичної фірми EVRIS Ігоря Кравцова, CEO Genesis Володимира Многолєтнєго, віце-президента Readdle Дениса Жаданова, власника інвестиційної компанії Freedom Finance Corp Тимура Турлова, OIFF special star guest заходу була акторка Жаклін Біссет. Гостями заходу стали понад 200 інвесторів, інноваторів, представників бізнесу, кінематографістів та ін. Бізнес-зустріч проходила за підтримки венчурного фонда TA Ventures, “ТАСКОМБАНК” та юридичного партнера iClub юридичної компанії EVRIS, а IL Decameron Clubhouse Odessa не лише приймав у себе гостей ОМКФ, але і став майданчиком для проведення iClub. Пригощав учасників заходу офіційний ресторанний партнер Elissa та офіційний спонсор ARARAT.

«Одеський кінофестиваль невпинно росте: ми не тільки розвиваємо український кінематограф, але розширюємося на суміжні галузі, – каже президент Одеського кінофестивалю Вікторія Тігіпко. – Вже третій рік поспіль Одеський кінофестиваль стає майданчиком, на яком бізнес зустрічається з культурою. Цього року на всіх чекала насичена та оновлена бізнес-програма: вперше пройшов закритий івент «Slova & Friends: Кругообіг інвестицій», вже втретє пройшов iClub Grand meetup, котрий зібрав на одному майданчику понад 200 бізнесменів, інвесторів, інноваторів та кінематографістів. Також ми порушуємо дуже важливі питання кінематографічної галузі у світовому контексті: вперше відбулася конференція «Cinema: backstage», котру ми будемо проводити щороку».

Заходи кінофестивалю висвітлювало близько 600 представників преси, у тому числі – провідних світових видань The Hollywood reporter, Cineuropa та ін. Допомагали в організації кінофестивалю 200 волонтерів, серед яких, окрім українців, були представники Марокко та США.

Нагадаємо, володарем Ґран-Прі кінофестивалю за результатами глядацького голосування стала стрічка “Кришталь” (Білорусь, Німеччина, США, Росія) Дар’ї Жук. Найкращим фільмом за версією журі Міжнародної конкурсної програми став “Жаль” Бабіса Макрідіса (Греція, Польща). Найкращою картиною Конкурсу європейських документальних фільмів була обрана робота “Домашні ігри” (Україна, Франція, Польща) режисерки Аліси Коваленко. Статуетку “Золотий Дюк” за найкращий повнометражний фільм Національної конкурсної програми отримала “Дельта” Олександра Течинського, а найкращою короткометражною картиною 9-го ОМКФ визнали стрічку Марини Рощиної “В радості, і тільки в радості”. З 2018 року у Національній конкурсній програмі ОМКФ визначають найкращу режисерську роботу. Статуетку “Дюк ОМКФ” у цій номінації отримала Тоня Ноябрьова за фільм “Герой мого часу”. Приз у розмірі 60000 гривень від ОМКФ отримав проект пітчингу “Незручна пам’ять” режисера Ігоря Іванька. Проект-переможець Work in Progress “Цензорка” (реж. Петер Керекес) отримав приз: авіаквитки, номіналом у розмірі 2000 євро, від авіакомпанії № 1 в Україні – Міжнародні Авіалінії України – генерального авіаперевізника Одеського міжнародного кінофестивалю. Ще один переможець Work in Progress – “Мої думки тихі”, реж. Антоніо Лукіч – здобув приз від WOG – офіційного партнера з пального. Найкращий проект Odesa IFF ScriptEast Series Projects “Сімейні архіви” (Хорватія) Мар’яна Алчевського та Андаміона Муратая отримав комплекс послуг постпродакшн на суму 20 тисяч доларів від компанії Star Media. Спеціальна нагорода від Series Mania – персональне запрошення взяти участь у 2019 Series Mania Writers‘ Campus – дісталася проекту серіала “Smokey Eyes”, (Польща), реж. Малгожата Пілачінська. Чесність та достовірність оголошених результатів голосування підтвердила аудиторсько-консалтингова компанія Kreston GCG, котра є офіційним аудитором Одеського міжнародного кінофестивалю.

9-й ОМКФ відбувся за підтримки генерального партнера ТАСКОМБАНК, генерального телевізійного партнера телеканалу “Україна”, офіційного автопартнера Renault, офіційного алкогольного спонсора ARARAT, надійного інтернет-партнера TENET, генерального медіапартнера “Новое время”, офіційного партнера Borjomi, модного медіапартнера Elle, партнера червоної доріжки OhMyLook!, чистого партнера Karcher, партнера Фестивальної площі Цимес Маркет, beauty-партнера Fusion, офіційного кейтеринг-партнера Figaro Catering, ароматного партнера та партнера фестивальної крамниці Aromic.

10-й Одеський міжнародний кінофестиваль пройде з 12 до 20 липня.

Коментарі