kinowar.com

Українські фільми у конкурсах Карловарського фестивалю

До конкурсних програм Карловарського кінофестивалю увійшли два українські фільми, створені за підтримки Держкіно

54-ий Міжнародний кінофестиваль у Карлових Варах пройде з 28 червня по 6 липня. Кінофестиваль вважається одним із найпрестижніших кінофестивалів світу і належить до кінофестивалів категорії «А».

28-го травня відбулася прес-конференція фестивалю, під час якої було оголошено його офіційну програму. Так, стало відомо, що до конкурсної програми фестивалю «East of the West» увійшла трагікомедія Антоніо Лукіча «Мої думки тихі», а фільм Юрія Шилова «Панорама» відібрано до конкурсної програми документальних фільмів. Обидві картини створені за підтримки Державного агентства України з питань кіно.

Голова Держкіно Пилип Іллєнко побажав успіху творчим командам фільмів і зауважив: «Цьогоріч це вже третій кінофестиваль класу «А», у конкурсних програмах якого змагатимуться українські фільми. Прикметно, що обидві стрічки мають довгу фестивальну історію на етапі створення, адже обидві були відзначені найвищими нагородами в індустріальних секціях міжнародних кінофестивалів. Я переконаний, що цей факт зіграв не останню роль при відборі наших картин до конкурсних програм престижного кінофестивалю у Карлових Варах».

Дебютний повнометражний ігровий фільм режисера Антоніо Лукіча «Мої думки тихі» – це історія про молодого звукорежисера Вадима. Зазнавши безліч невдач в роботі та особистому житті, він отримує шанс розпочати все спочатку. Просте завдання – записати голоси закарпатських тварин – може стати його шансом назавжди залишити «незручну Україну» і вирушити в «привабливу Канаду». Подалі від проблем. Однак все виявляється набагато складніше, коли головним супутником у новій роботі виявляється найменш підхожа для цього людина – мама Вадима.

Найочікуваніші українські фільми 2019 року

Ще на стадії виробництва проект був представлений та вигравав нагороди на багатьох індустріальних секціях України та Європи: Industry Office ОМКФ, Connecting Cottbus, Boat meeting КМКФ «Молодість», лабораторії First Cut Lab та Meeting Point Vilnius.

Кінопроект трагікомедії «Мої думки тихі» став одним із переможців Десятого конкурсного відбору Держкіно. Над виробництвом фільму працює команда студії «Toy Cinema», продюсерами є Алла Бєлая та Дмитро Суханов.

Режисером та сценаристом повнометражної стрічки-портрета «Панорама» (The Projectionist) є Юрій Шилов. Головний герой картини – кіномеханік Валентин, який 44 роки працює в одному з найстаріших кінотеатрів Києва. У день 60-річчя Валентина в кінотеатрі займається пожежа і чоловік змушений піти на пенсію. У країні, що стрімко змінюється, він намагається знайти новий сенс свого життя.

Найочікуваніші українські фільми 2019 року

Проект документального фільму «Панорама» став одним із переможців Дев’ятого конкурсного відбору Держкіно. Стрічка створена кінокомпанією «МаГіКа-фільм» (продюсери Геннадій Кофман і Ольга Бесхмельніцина) у копродукції з польською компанією Doc Education Foundation (співпродюсер Мирослав Дембінський).

Торік проект «Панорами» переміг на пітчингу Docs in Progress 53-го Міжнародного кінофестивалю у Карлових Варах.

Режисер картини Юрій Шилов зазначив: «KVIFF – не тільки один із найкращих європейських кінофестивалів, а й одне з основних місць відпочинку, зокрема, й пенсіонерів з усього світу. Головний герой – пенсіонер, і за сюжетом фільму, опиняється в санаторії. Я радий, що Валентин на фестивалі зможе зустріти не тільки інших людей свого віку, а й поділитися нашою історією з глядачами фільму».

Читайте також:

Найочікуваніші українські фільми 2019 року

Коментарі