kinowar.com

Фільм Дар’ї Онищенко «Забуті» отримав спеціальну відзнаку журі на Варшавському міжнародному кінофестивалі

Міжнародний варшавський кінофестиваль визнаний кіноподією «класу А». Картина змагалась у конкурсній програмі «Competition 1-2», в якій представлені перші та другі повнометражні фільми молодих режисерів. Церемонія нагородження відбулась у суботу.

Забуті

Стрічка «Забуті» режисерки Дар’ї Онищенко– це історія україномовної родини з Луганську, яка намагається залишити непідконтрольну територію і переїхати до Києва. Фільм звертає увагу на проблеми переселенців та на важкі умови життя в окупованому місті. Втім, «Забуті» – це також ідеалістичний фільм про кохання і віру у майбутнє. Головна героїня, Ніна, молода вчителька української мови, закохується у Андрія – хлопця-сироту, який теж бореться з несправедливістю в окупованому місті. Фільм показує долі людей, що залишаються мужніми і вірними своїм ідеалам попри важкі обставини. У стрічці зіграли Марина Кошкіна («Захар Беркут»), Василь Кухарський, Данило Каменський (виконавець головної ролі у фільмі «Сторожова застава») та зірка українського кіно Олексій Горбунов.

Забуті

Одну з ролей у картині «Забуті» зіграла відома українська художниця Марія Куліковська. Вона робить арт-перформенс – знищує власні скульптури, повторюючи тим самим правдиву історію, яка відбулась у центрі сучасного мистецтва IZOLYATSIA у Донецьку у 2014-му році.

У Варшаві відбулось п’ять показів стрічки «Забуті». Режисерка Дар’я Оніщенко каже: цікавість до українських фільмів на Заході значно зросла, адже зараз вони говорять про актуальні і важливі теми для всієї європейської спільноти.

Забуті режисер

«Польські та іноземні глядачі гарно сприйняли фільм. Деякі люди казали, що вони взагалі нічого не знали, про те, що зараз відбувається в Україні і були дуже здивовані побаченим на екрані. Це для мене, напевно, найважливіше. Мета цього фільму – доносити до міжнародного глядача правду про події в нашій країні не через політичні спекуляції, а через особисті історії людей», – розповіла режисерка.

Зйомки фільму «Забуті» відбулись у січні та лютому 2019го року у Києві. Фільм є україно-швейцарською копродукцією, яка отримала фінансову підтримку Міністерства культури України за результатами конкурсного відбору кінопроектів патріотичного спрямування. Головний продюсер стрічки – Ігор Савиченко, компанія «Директорія Кіно».

Фото: Варшавський міжнародний кінофестиваль та www.RafalNowak.com

Коментарі