kinowar.com

Світ Дикого Заходу: 4 сезон, 1 серія

 29.06.2022  Новини, Рекап

Почнемо з рекапу серіалу загалом. Наше бачення, якщо коротко, таке:

1 сезон – шедевр, блискуча адаптація твору Майкла Крайтона

2 сезон – сильний сезон, але занадто складний, особливо для масової аудиторії

3 сезон – спроба спростити матеріал призвела до суцільного примітиву та великої кількості алогічностей і недопрацьованих сюжетних деталей 

Якщо казати ще простіше, третій сезон нам не сподобався (якщо ви слідкували за нашими рекапами, ви це точно побачили). При цьому HBO затвердило не тільки наступний четвертий сезон, коли третій був ще в ефірі, а й ще два – 5-й і 6-й. Розуміючи це, ми не давали зароків ніколи більше про цей проект не писати. Після невдалого сезону у проектах такої довжини можуть бути і більш сильні сезони, тим більше, команда шоу може змінюватись, як і підхід до знімання.

Втім, здається, третій сезон не сподобався не тільки нам. Якщо рейтинги першого і другого сезонів були на високому рівні (перший сезон в середньому отримав 1.82 млн людей у США за серію, другий трохи менше – 1.57 млн людей у США за серію), то середній рейтинг третього сезону впав вже до 0.81 млн. І якщо цифри під мільйон це ще більш-менш задовільна ситуація, то старт четвертого сезону взагалі ставить під питання вже затверджену пролонгацію на наступні два сезони, адже рейтинг першої серії склав… 0.33 млн людей. А це вже погано.

«Край „Дикий Захід“», «Світ „Дикий Захід“», «Світ Дикого Заходу» та «Західний світ» 4 сезон 1 епізод

Зрозуміло, що цифри рейтингів ТБ у сучасному світі вже не є такими вичерпними, як раніше. Є онлайн платформа HBO, є продаж прав на трансляції у інших країнах і загалом аудиторія серіалу і прибутки, які він приносить, будуть значно більш серйозними. Але при цьому не можна нехтувати динамікою ТБ-перегляду – якщо вона настільки критично падає в США, боси можуть змінити попередні рішення. Хіба що це фінансово ірраціонально – коли демонструвався все той же 3 сезон, творці серіалу Джонатан Нолан і Ліза Джой отримали нову пропозицію для подовження роботи над проектом, її сума склала кілька сотень мільйонів. Можливо, HBO зараз у ситуації, коли скасування проекту буде таким само дорогим, як і його продовження.

Але надія завжди є. Оскільки основною проблемою третього сезону був слабкий сценарій, варто звернути увагу на команду сценаристів, яка працювала над епізодами четвертого. Тепер там набагато менше Лізи Джой та Джонатана Нолана, а тому, можливо, якість сценарного матеріалу зміниться на краще (при всій повазі до творців серіалу, їх робота над минулим сезоном не викликала жодних позитивних відгуків.

Далі текст містить спойлери 1 серії серіалу — якщо ви ще не переглянули її і збираєтесь це зробити, радимо відкласти цей текст до перегляду

Тепер власне до першої серії. Поки що складно сказати, чи буде краще, ніж у минулому сезоні, але принаймні парадигму творці серіалу змінюють. Спроба робити щось нове і не товктися на тому, що вже використовували – це точно добре (нехай минулого разу це не призвело до гарних результатів). Здається, до ролі головного злодія повертається Людина у чорному (Ед Гарріс). Якщо пам’ятаєте, у фіналі минулого сезону фізичного Вільяма було вбито (нарешті), але замість нього з’явився робот, і як ми бачимо тепер, влада його і можливості дуже великі (хоча їх природу дуже хотілося б зрозуміти). На початку першої серії, ще до титрів, Вільям-робот приходить на греблю Губера, яку тепер контролює мексиканський картель. Він збирається купити греблю у них, але один з босів картелю чомусь опирається через те, ще йому не зрозумілі наміри та цілі Вільяма. У процесі переговорів Людина у чорному каже, що він або купить всю греблю сьогодні, а бо йому її віддадуть безкоштовно завтра.

«Край „Дикий Захід“», «Світ „Дикий Захід“», «Світ Дикого Заходу» та «Західний світ» 4 сезон 1 епізод

Власне, тепер гребля – це сховище даних, які тут зібрали після подій восьмирічної давнини і які мають виняткову цінність. Володар греблі пропонує частковий продаж, але Вільям посміхається і йде. Наступного дня цей керманич картелю вбиває всіх своїх колег, запитує у людини в чорному, чи впорався він із завданням, а коли Вільям каже, що так, можеш відпочити, вбиває себе. Саме про цей вплив на свідомість людей хотілося б знати більше – будемо сподіватись, це не залишать на самоусвідомлення.

Далі ми рухаємось до Мейв (Тенді Ньютон, точніше, тепер коректніше казати Тендіве Ньютон, адже акторка повернулася до використання оригінального імені). Вона живе десь у горах північних штатів, але одного дня на неї починається полювання (зусиллям волі вона вимикає світло по усьому містечку, це виявляють якісь найманці, яких вона швидко приборкує). Вона проникає у свідомість найманця (бо це є робот), там вона бачить, знов таки, Вільяма – Людину у чорному.

«Край „Дикий Захід“», «Світ „Дикий Захід“», «Світ Дикого Заходу» та «Західний світ» 4 сезон 1 епізод

Мейв вирушає на допомогу Калебу (Аарон Пол), який живе тихим життям звичайного будівельника з новою сім’єю. Вона вважає, що наступною жертвою буде саме він. Калеб спілкуючись з колегою щодо великої революції, учасником якої він був, кволо намагається щось відстоювати (про право на свободу вибору, яку вони відвоювали), але отримує прогнозовану відповідь питанням: от скажи, коли ви зупинили той комп’ютер, твоє життя хоч якось змінилося? Відповіді у Калеба немає – і це не проблема самої ідеї, що потрібно відстоювати свободу вибору (бо, звісно ж, потрібно), це проблема слабкого сценарію третього сезону, згідно якого було не дуже зрозуміло, що саме і навіщо роблять Калеб, Мейв та Долорес.

«Край „Дикий Захід“», «Світ „Дикий Захід“», «Світ Дикого Заходу» та «Західний світ» 4 сезон 1 епізод

Долорес також з’являється, але звуть її Кристина (Еван Рейчел Вуд). Вона працює сценаристом (може це така самоіронія?) у компанії Olympiad Entertainment, створюючи історії для персонажів, які не керуються гравцями у відеоіграх. З нею постійно контактує незнайомий чоловік на ім’я Пітер. Він стверджує, що вона контролює його життя. Щоб довести це, він стрибає та гине. Не будемо поки що робити припущення щодо замкненого кільця із іншими персонажами серіалу і їх контроля з боку Кристини, для цього ще просто недостатньо інформації.

«Край „Дикий Захід“», «Світ „Дикий Захід“», «Світ Дикого Заходу» та «Західний світ» 4 сезон 1 епізод

Кристині робить зауваження один з її босів, кажучи про те, що їй потрібно при створенні історії орієнтуватися на те, чого бажає аудиторія – насильство, трагедії, смерть. Але сама дівчина хоче написати щось романтичне і з хеппі-ендом. Тим часом, на її вікно у будівлі у Нью-Йорку дивиться хтось дуже схожий на Тедді (Джеймс Марсден)…

На цьому епізод і закінчується. Події відбуваються у недалекому майбутньому, тому тут літаючі апарати, прозорі планшети та смартфони, сплав технологій та природи у великих містах. Поки що важко сказати, наскільки грунтовно творці проекту опрацювали деталі, але як завжди у цьому серіалі візуально все виглядає дуже стильно та красиво.

Епізодів у цьому сезоні, як і у минулому, теж вісім – певне, десь у наступних двох можна буде сказати, чи є позитивні зрушення щодо розробки сценарію. Чекаємо на другу серію – поки що місцями це виглядає взагалі як повністю нове шоу зі старими принципами та героями. Якщо це перезавантаження проекту, мабуть, це не найгірший варіант після провалу третього сезону.

Серіал «Світ Дикого Заходу» (Westworld), 4 сезон

1 серія: Авгури (The Auguries)

Режисер Річард Дж. Льюїс
Сценарій Ліза Джой і Вілл Судік
Композитор Рамін Джаваді

У головних ролях: Ед Гарріс, Еван Рейчел Вуд, Джеймс Марсден, Тендіве Ньютон, Аарон Пол

Дата показу: 26 червня 2022 року

Читайте також:

Рекапи 3 сезону серіалу «Світ Дикого Заходу»:

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

Найкращі фантастичні серіали

Приєднуйтесь до наших сторінок у соцмережах:

Коментарі