kinowar.com

“Селяни” – новий проєкт творців легендарної стрічки “З любов’ю, Вінсент”

“Селяни” – наступний проект режисерки та продюсерів всесвітньовідомої стрічки «З Любов’ю Вінсент» у технології анімації, намальованої фарбами. Основа стрічки – одноіменний роман польського реаліста Владислава Реймонта, за який автор отримав Нобелівську премію Селяни – це універсальна історія, яка несе в собі події 130-річної давності, проте проблематика, яку порушує автор, і досі залишається актуальною. “Селяни – збільшувальне скло, яке показує якими ми є насправді. Якщо ми подивимось на селян згори, вважаючи, що ми пройшли їх, що ми досягли більшого або стали більш мудрими, виходить, що ми зовсім не змінились. Їх історія – наша історія”, – Дорота Кобєла, режисерка.

Відомо, що стрічка випереджатиме намальовану історію про нідерландського художника не лише складністю технології створення, а й кількістю залучених представників міжнародної арени кіномитців. Так, продюсерами стрічки виступають представники Польщі, а ко-продюсерами стрічки стали представники з Сербії та України.

Насправді ж проект є досить знаковим для розвитку української кіноіндустрії та України в цілому. На відміну від попередньої стрічки, яка була створена командою BreakThruFilms, «Селяни» – це не лише своєрідний творчий міжнародний трамплін для митців, що пишуть олійними фарбами , а й також чудова можливість для українських продюсерів попрацювати над унікальним експериментальним проектом.

Події роману, що був взятий за основу сценарію стрічки, є досить близькими та зрозумілими українцям і перегукуються з відомими творами вітчизняних митців – «Кайдашева сім’я», «Хіба ревуть воли як ясла повні».

“Я пишаюся тим, що УКРКІНО стане ко-продюсером наступного проєкту – стрічки “Селяни”. Проєкт тісно пов’язаний з нашою культурою. Наприклад, у костюмах героїв буде використано чимало фольклорних мотивів. Це пов’язано з тим, що значна кількість картин, які стануть основою для стрічки, були написані на території, яка наразі є частиною сучасної України”, – Ольга Журженко, ко-продюсерка фільму “Селяни”, директорка УКРКІНО.

Наразі в Україні стартував перший етап підготовки до зйомок – пошук художників у рамках проєкту «Малюємо фільм: онлайн-виставка «З любов’ю, Вінсент» та тренінг для художників». Загалом у конкурсі взяли участь понад 270 українських митців, найнаполегливіші та найстаранніші з яких стануть учасниками офлайн тренінгу з анімації картин та матимуть змогу отримати роботу в міжнародному кіно арт проєкті – «Селяни».

Коментарі