kinowar.com

Анімаційний фестиваль LINOLEUM 2021 оголошує офіційну конкурсну програму — 79 картин з усього світу

Цього року Міжнародний фестиваль актуальної анімації та медіамистецтва LINOLEUM пройде з 1 по 5 вересня в Києві. Організатори фестивалю отримали 2892 заявок на участь з 75 країн світу, 79 з яких були відібрані для участі в конкурсній програмі фестивалю. Переможці будуть визначені в межах Міжнародного конкурсу (45 фільмів)Українського конкурсу (10 фільмів) та Конкурсу комерційної анімації (24 фільми). 

У найчисельнішому міжнародному конкурсі куратори фестивалю виділили 5 окремих блоків (45 фільмів). Кожен з блоків названий на честь одного з фільмів-учасників, який найглибше розкриває означене питання.

Анімаційний фестиваль LINOLEUM 2021

Перший блок «Невидимі» розповідає про найкращий, або найстрашніший зі світів – внутрішній світ людини. Однойменна анімація з Румунії показує один день з життя молодої жінки, яка мешкає в родині, проте не почувається у безпеці. Втеча у потаємні куточки своєї свідомості здається їй кращим виходом, але чи це так – дізнаємося на фестивалі.

Другий конкурсний блок «Без назви». На думку організаторів, є речі, які складно означити, проте вони можуть сказати за себе самі, наприклад, за допомогою анімації. Канадський фільм, на честь якого названа ця програма, досліджує неоднозначні взаємини, які виникають між митцями, їхньою творчістю та аудиторією.

Третій блок зветься «Природний відбір» й фантазує на тему кінця людства, як реального, так й метафоричного. Стрічка з Боснії і Герцеговини, що була обрана, як заголовний фільм блоку, здійснює подорож у сюрреалістичний світ гуманоїдних тварин, що втратили зв’язок з власною природою та загубили розуміння власного призначення. Цікава алюзія, чи не так?

У четвертому конкурсному блоці «Мистецькі справи» слово надається самим митцям. Аніматори рефлексують щодо власного буття та творчості, а інколи – іронізують. Саме таким є однойменний фільм з Великої Британії, що демонструє нам дуже цікаву родину: працівницю фабрики схиблену на малюванні, її сина техно-гіка та сестру – фанатичну таксидермістку. 

Останній блок міжнародного конкурсу називається «Усі ці відчуття всередині мене». Фокус цього блоку спрямований на весь спектр людських емоцій, як позитивно, так і негативно забарвлених. Заголовний фільм знайомить нас з почуттями трансгендерної жінки, яка долає великий шлях від страху та сорому за власну сутність до емоційного спокою. До блоку також увійшов фільм «Я та моя Кремезна Дупа» авторства українки Єлизавети Письмак, який брав участь у Каннський конкурсній програмі студентських фільмів Cinefondation. Аніматорка родом з Чернігова, навчається у місті Лодзь в Польщі.

Український конкурс представлений одним загальним блоком, в якому за приз змагатимуться 10 надзвичайно сильних робіт – наші аніматори роблять все, аби ними пишалися, а їхніми роботами захоплювалися. Фільм «Глибока вода» вже став номінантом престижного фестивалю Animafest Zagreb, а «Непотрібні речі» та «Тигр блукає поруч» отримали визнання на фестивалі LA Shorts International Film Festival. Різні за жанром та темами, всі вони говорять про однаково важливі питання. 

В межах програми, але поза конкурсом, відбудеться прем’єрний показ документального фільму в пам’ять про Олега Педана «Papier-mâché», який було створено його студенткою Анастасією Фалілеєвою.

Започаткований у 2018 році як експеримент, сьогодні Конкурс комерційної анімації став повноправним учасником фестивалю LINOLEUM. Цьогоріч він вчетверте розважатиме, дивуватиме та надихатиме найактуальнішими кейсами з реклами, освітнього й соціального контенту та музичної індустрії. Усього за приз боротимуться 24 анімаційні картини, кожна з яких кидає виклик буденності й власним прикладом доводить, що, навіть, комерційні роботи можуть бути по-справжньому новаторським, авторським висловом. Сюди ж увійшли чотири роботи з України, дві реклами від львівської креативної агенції AND ACTION та Анастасії Фалілеєвої, а також музичні кліпи для гуртів «Гибкий Чаплинъ» та «Вагоновожатые».

Також заплановані програми експериментальної та дитячої анімації, покази української ретроспективи, програми LADIES FIRST (фільми жінок про жінок), а ще програма свіжої польської анімації від щорічного партнера фестивалю O!PLA. З нового — на глядачів чекають дві ретроспективи естонської анімації (класична й сучасна), продовження тогорічної підбірки #killmeplease, яка пройде двома різними програмами, VR-анімація та підбірка, яка присвячена темі фестивалю —  «ПРИСУТНІСТЬ. БЛИЗЬКІСТЬ. ДОТИК».

І найголовніше оновлення фестивальної програми: підбірка New Faces представить роботи перспективних українських аніматорів, які ще не брали участь у фестивалі.

Покази фільмів в межах конкурсних та позаконкурсних програм фестивалю відбудуться у київському кінотеатрі «Жовтень». Освітня програма пройде офлайн безкоштовно за попередньою реєстрацією та транслюватиметься онлайн на YouTube-каналі та Facebook-сторінці фестивалю. 

Офіційний сайт

Facebook

Instagram

YouTube

Міжнародний фестиваль актуальної анімації та медіамистецтва LINOLEUM – найбільший міжнародний анімаційний фестиваль в Україні, який існує з 2014 року. Щороку LINOLEUM пропонує учасникам та відвідувачам переглянути найкращу національну та світову анімацію, відвідати спеціальну освітню програму та взяти участь у воркшопах визнаних і відомих представників анімаційної індустрії країни та світу. Головна мета фестивалю – просування незалежної анімації в Україні.

Цього року фестиваль LINOLEUM відбудеться з 1 по 5 вересня.

Тема LINOLEUM 2021 – «ПРИСУТНІСТЬ. БЛИЗЬКІСТЬ. ДОТИК», натхненна світовою пандемією. Одного дня ми прокинулись у світі, де звичний порядок речей розлетівся на друзки. Фізична присутність стає справжнім раритетом, близькість — забороненою розвагою, а дотик — смертельною небезпекою. Кризова поведінка стала нашою новою нормальністю, а простір довкола — священно недоторканим. Ми відчайдушно вигадували нові форми взаємодії і практикували розрив зв’язків як громадську відповідальність. Ми навчились пізнавати світ на відстані витягнутої до екрана руки. Ми майже змирились з форматом онлайн. Проте тактильний голод не зник, він все ще потребує стосунку. Ми спробували укласти в логічні конструкції та слова раптове божевілля, в яке скотився світ навколо. Проте виявилось, що осмислення реальності неможливе без близького контакту, а культура — безживна, якщо не резонує з тілами. Ми раптом відчули власні тіла як частину фізичної космології. Виявилося, що цінність визначається осяжністю, а досвід буття можна сповна пережити завдяки дотику.

Фестиваль LINOLEUM 2021 проходитиме за підтримки Українського культурного фонду та Державного агентства України з питань кіно.

Організатор фестивалю: анімаційна студія Animagrad

Партнери фестивалю: Польський інститут у Києві, Французький інститут в Україні, Центр креативних технологiй TUMO Kyiv, видавництво ArtHuss

Медіапартнери фестивалю: видання «Нове українське кіно», Kinowar, Marie Claire, bit.ua, та радіо «Ретро FM»

Коментарі