kinowar.com

Аґнєшка Голланд представить фільм відкриття фестивалю «Нове британське кіно»

З 28 листопада по 4 грудня відбудеться 19-й фестиваль «Нове британське кіно», який організовує Британська Рада в Україні та кінодистриб’ютор «Артхаус Трафік». Цьогорічна програма фестивалю незмінно насичена – призери Канн, фаворити британських премій та фестивальні хіти. Покази фестивалю проходять у кінотеатрі «Жовтень».

Почесною гостею фестивалю «Нове британське кіно» стане режисерка Аґнєшка Голланд, триразова номінантка на премію «Оскар», сценаристка фільмів Кшиштофа Кесльовського та Анджея Вайди, режисерка епізодів культових серіалів «Прослуховування», «Картковий будинок» та «Вбивство». Вона відвідає Київ, щоб особисто представити історичний трилер «Ціна правди» українським глядачам. Фільм спільного виробництва Великої Британії, України та Польщі розповідає історію валлійського репортера Ґарета Джонса, який вперше в західній пресі заявив про український Голодомор. У головних ролях – Джеймс Нортон («Війна і мир») та Ванесса Кірбі («Корона»). «Ціна правди» стала першою копродукційною стрічкою України (Kinorob за підтримки Державного агентства України з питань кіно), Великої Британії (Jones Boy Film) та Польщі (Film Produkcja за підтримки Polish Film Institute).

Аґнєшка Голланд представить фільм відкриття фестивалю «Нове британське кіно»

В рамках фестивалю відбудеться зустріч з продюсером фільму «Ціна правди» Єгором Олесовим. На зустрічі можна буде дізнатися про умови та особливості міжнародної співпраці, державну підтримку, особливості роботи з іноземною знімальною групою, маркетингову стратегію проєкту в Україні, як налагодити роботу такого складного міжнародного механізму та як розподіляється відповідальність сторін. Єгор поділиться досвідом роботи на міжнародних майданчиках та ринках копродукції й розкаже про те, якою бачать Україну іноземні партнери. Зустріч пройде 30 листопада о 10:00. Вхід вільний за умови попередньої реєстрації.

У програмі фестивалю на глядачів чекає також нова робота ветерана британського кіно Кена Лоуча – соціальна драма «Вас не було на місці». Світова прем’єра стрічки відбулася в рамках основної конкурсної програми Каннського кінофестивалю. З основної програми Каннського кінофестивалю відібрано і науково-фантастичну драму «Малюк Джо». Документальний хіт про зірку світового футболу – «Дієго Марадона». Остання робота Пітера Джексона («Володар перснів») – документальна стрічка «Вони не постаріють». В її основу лягли кадри Першої світової війни з архіву Імперського військового музею в Лондоні. А також пристрасна мелодрама «Тільки ти» – дебютний повнометражний фільм режисерки Гаррі Вутліфф.

Два фільми з програми, «Ціна правди» та «Вас не було на місці», будуть показані з тифлокоментарем (додатковою аудіодоріжкою, яка пояснює, що відбувається у сценах фільму, для людей з порушенням зору), та адаптованим субтитруванням (текстова доріжка, що супроводжує фільм написами у нижній частині екрану для людей з порушенням слуху). Детальніше про покази – за посиланням.

Після закінчення фестивалю «Нове британське кіно» активісти та керівники кіноклубів зможуть провести у своєму місті ретроспективні покази спеціальної підбірки фільмів фестивалю в рамках проєкту «Кіноклуб. Всеукраїнська мережа». До неї увійшли психологічний трилер «Звір», сімейний фільм «Зоопарк», драма «Вас не було на місці» та добірка короткометражних фільмів-номінантів премії BAFTA цього року.

Щорічний фестиваль «Нове британське кіно» пройде у кінотеатрі «Жовтень» з 28 листопада по 4 грудня. Всі фільми фестивалю демонструються мовою оригіналу з субтитрами.

Коментарі