Біжи, Оксано, біжи! Рецензія на фільм “Пульс”

20.07.2021  Новини, Рецензія

Рецензія на фільм “Пульс”

В український прокат нарешті виходить спортивна драма «Пульс», прем’єра якої мала відбутися ще в березні 2020 року. Якщо головна героїня, реальна українська спортсменка Оксана Ботурчук, змагається у спринті, то для команди фільму цей проєкт виявився справжнім марафоном. Фестивальна прем’єра картини відбулася у Полсоні, штат Монтана на Flathead Lake International Cinemafest у січні цього року, а також в рамках Київського міжнародного кінофестивалю «Молодість» на початку літа. Широкий загал, зрештою, зможе побачити «Пульс» в кінотеатрах наприкінці липня.

Боклан _ Бабенко фільм Пульс

Режисером фільму виступив Сергій Чеботаренко – новачок у великому кіно, який до цього знімав рекламні ролики. Прочитавши у Вікіпедії про Оксану, Паралімпійську чемпіонку та п’ятикратну призерку літніх ігор, він загорівся ідеєю екранізувати її історію.

Виготовити фільм взялася кінокомпанія «Кінороб». Продюсером став досвідчений Єгор Олесов, що працював над такими, не побоюсь цього слова, блокбастерами, як «Захар Беркут» та «Ціна правди». Гроші виділили Держкіно та рекламодавці, чию джинсу щедро розпихали по фільму.
Головне в будь-якій спортивній драмі – це історія героя, що долає труднощі. І Оксана якраз ідеальний варіант, бо долає не просто бідність, конкуренцію чи корупцію великого українського спорту, а власну сліпоту. І все заради того, аби потрапити в збірну. Не в бажану і популярну Олімпійську, а в ту, яка регулярно привозить в Україну більше всіх медалей – Паралімпійську.
За сюжетом Оксана живе в Дніпрі у родині колишніх спортсменів. Пізнавши всі ризики великого спорту, вони віддають доньку в музичну школу, проте Оксана паралельно займається бігом, до якого в неї лежить душа. Та після страшної аварії дівчина майже втрачає зір, і лікарі ставлять хрест на її мрії про Олімпіаду.

спортивна драма Пульс

Як неважко здогадатись, далі нас чекає справжня історія великої чемпіонки. Коли всі обставини проти героїні, батьки кажуть: «Змирись!», а лікарі: «Не ризикуй здоров’ям!», вона продовжує тренуватися і наполегливо хапатися за будь-який шанс потрапити в омріяну команду. Таке завзяття, здається, винагороджує сама доля, і дівчину починає підтримувати сестра, котрій раніше було все одно, відомий тренер бере її під своє крило, врешті з’являється коханий, для якого вона вже чемпіон, тому що не здалася.

Поставлена стрічка «Пульс» доволі якісно. Камера у оператора Юрія Короля («Захар Беркут», «Сторожова застава») рухається чітко і плавно, як героїня на біговій доріжці. Як для Оксани біг є запорукою життя, так і свобода камери створює потрібну атмосферу фільму. Особливо це видно в екшн сценах – аварії та змаганнях. Також поринути в історію допомагають саундтрек, записаний українськими зірками, і локації. Услід за спортивними досягненнями Оксани змінюються й стадіони, на яких вона виступає.

Сергій Чеботаренко

А от що у фільмі стало слабким місцем, так це діалоги. Вони важко сприймаються і не схожі на реальні розмови справжніх людей. При цьому акторська гра на хорошому рівні, головну роль виконала Наталія Бабенко, котра для цього півроку тренувалася за програмою підготовки професійних спортсменів. В другорядних ролях знялися Станіслав Баклан, що став тренером героїні, та Ахтем Сеітаблаєв, який перевтілився у лікаря.

Фільм «Пульс» вийшов хорошою спортивною драмою про те, як жага до життя та впертість перетворює звичайних людей на чемпіонів. Стрічка неідеальна, діалоги та прихована реклама дратують. Водночас вона добре передає драматичну історію Оксани Ботурчук і примушує співпереживати героїні, а для подібного кіно – це головне.

Чеботаренко Бабенко Пульс фільм

Стрічка Сергія Чеботаренка не просто показує важкі будні спортсменів, але йде далі і нагадує про тих, для кого просто вийти з дому – це вже випробування. І буде круто, що незрячі та нечуючі люди теж зможуть переглянути даний фільм, адже він міститиме звукоопис та розгорнуті субтитри через спеціальні мобільні додатки.

Інтерв’ю з Вікторією Левченко, яка зіграла сестру головної героїні

Інтерв’ю з Наталею Доля, яка зіграла матір головної героїні