kinowar.com

Вдивлятися у темряву в Міжнародний день незрячих

13 листопада 2019 року, у Міжнародний день незрячих, у Києві відбудеться допрем’єрний показ повнометражного документального фільму режисера Сергія Волкова «Вдивляючись у темряву» і прес-конференція, присвячена показу. Це перша в Україні документальна стрічка, під час створення якої було застосовано технологію аудіодескрипції (тифлокоментування). Фільм повністю адаптований для незрячих. На показ запрошені люди з порушеннями зору, які зможуть переглянути цю стрічку.

Фільм «Вдивляючись у темряву» – це українсько-шведський проект, знятий за підтримки Держкіно України і шведської компанії Grumant Productions HB. Режисер та автор сценарію стрічки – Сергій Волков. Фільм розрахований на фестивальне життя і прокатну історію.
Сергій Волков розповідає: «Це фільм-притча про Україну та її минуле, про сьогодення та майбутнє. «Темрява» у фільмі одночасно реальна і метафорична. За сюжетом, незрячий, що випадково осліп у дитинстві, допомагає адаптуватися іншому – ветерану, який втратив у зоні АТО зір, але не сенс життя. Це розповідь від імені людей з інвалідністю: погляд незрячих на «здоров’я» нашої держави і суспільства, історія про те, що ніколи не можна втрачати віри та надії».

Вдивлятися у темряву

Фільм водночас є твором мистецтва і частиною соціального проекту. «Мовою і засобами кінематографу ми розповіли про щоденні проблеми людей з порушеннями зору для того, щоб розпочати діалог усередині суспільства, залучити до нього владу і громадськість. Наша мета – підкреслити необхідність інтеграції незрячих людей до повноцінного життя громади, а також привернути увагу до проблем ветеранів АТО та недостатнього соціального захисту військових, які відстоюють незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України на Донбасі», – підкреслює режисер.

Вдивлятися у темряву

На прес-конференції будуть присутні режисер Сергій Волков, український продюсер Галина Криворчук, композитор Володимир Рунчак, тифлокоментатор Любомир Покотило та інші члени команди, а також герої фільму – полковник запасу ЗСУ, інструктор, сапер, доброволець батальйону «Азов» Віталій Галіцин, перекладач Денис Петров, народний депутат VIII скликання, Герой України Юрій Шухевич, психолог Тетяна Таран, професор, власник офтальмологічної клініки Андрій Сергієнко.

Вдивлятися у темряву

Захід відбудеться за адресою: кінотеатр «Оскар» (Спортивна площа, 1а, ТРЦ Gulliver,7 поверх). Показ фільму розпочнеться о 16:00, а прес-конференція – о 18:00. Щоб відвідати захід, необхідно акредитуватися. Контакти для акредитації: 0664676247, 0971441445, oprokopenko90@gmail.com

Кінопроєкт спільного українсько-шведського фільму «Вдивляючись у темряву» став одним із переможців восьмого конкурсного відбору Держкіно. Режисером та автором сценарію стрічки є Сергій Волков, продюсери картини – Галина Криворчук (студія «ВІАТЕЛ», Україна) та Alex Shiriaieff (Grumant Productions HB, Швеція). Зйомки фільму тривали 5 років, проходили в різних містах України. Було відзнято понад 100 знімальних змін. Офіційна прем’єра фільму в Україні запланована на 2020 рік.

Вдивлятися у темряву

13 листопада – Міжнародний день незрячих. Ця всесвітня дата покликана привернути увагу суспільства до тих, хто втратив зір і опинився у важкій життєвій ситуації. Щороку 3000 українців стають інвалідами по зору. Загалом в Україні, за різними даними від 80 до 100 тисяч громадян не бачать взагалі або мають глибокі порушення зору (на жаль, точної статистики немає). В українських реаліях життя таких людей не просто важке, воно складається з безлічі проблем, яких не помічає решта людей – зрячих. Система освіти, підприємства системи УТОС, на яких працюють люди з вадами зору, соціальне забезпечення, доступність інфраструктури міст – це лише невелика частина проблем. Можна констатувати, що для повноцінного життя людей з порушеннями зору в Україні нема належних умов.

Коментарі