kinowar.com

Вночі на 28 червня відбулося вручення нагород переможцям 9-го фестивалю позитивного кіно «Кіносарай»

Були вручені нагороди переможцям конкурсних програм фестивалю, спеціальний приз імені Леоніда Кантера «За пристрасть і вогонь» та Гран-прі.

фестиваль Кіносарай 2021

Проект 9-го МКФ позитивного кіно «Кіносарай» реалізується в межах партнерської програми «Культура. Туризм. Регіони» Українського культурного фонду, Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України» (КЕУ) та Державного агентства розвитку туризму.

Церемонії нагородження передував перформанс Флори Боровик у колаборації з етногуртом FOLKNERY й солісткою Яриною Квіткою. 

Коло зі стовпів повторювало обриси нагороди «Обиріски», а сама дія нагадувала глядачам про циклічність життя та відновлення природи. «Обиріски» – нагороди з деревини прямо на Обирку виробив аргентинський скульптор Фабіан Маркович. 

Кіносарай 2021 фестиваль

Гран-прі кінофестивалю отримала анімаційна картина «Глибока вода» режисерки Анни Дудко. «Десь у глибинах підсвідомості ми всі однаково голі та беззахисні перед нашими бажаннями», — додали члени журі про стрічку.

Спеціальну нагороду імені Леоніда Кантера «За пристрасть і вогонь», яку минулого року заснував режисер Ярослав Попов, отримала Марія Саулко за картину Dispersya «за відверту історію про пошук свого місця в цьому світі та внутрішнє світло, яке завжди в нас».

Приз за найкращий фільм програми про сталий розвиток «Спаржевий ліс» отримала турецька стрічка Fount/«Джерело» режисера Еврім Інчі. Як зазначили члени журі, «це документальна стрічка про висушені озера та глибокі шрами в житті мігрантів».

Окрім нагороди переможець отримав подарунок від ресайклінгової агенції «Re:ban», яка дає друге життя використаним рекламним банерам, виробляючи з них сумки, бананки, рюкзаки, чохли для ноутбуків. 

Кіносарай 2021 фестиваль

Приз у категорії «Короткометражні ігрові міжнародні фільми» отримує стрічка Big Touch / «Великий обняв», реж. Крис Тензис, США — за виразність і лаконічність висловлювання про те, що всі ми потребуємо вчасно простягнутої руки назустріч.

Нагороду за найкращий короткометражний документальний міжнародний фільм отримала стрічка Here is Hoping /«Та ось сподівання», реж. Мирослав Клопотовски, Польща — за ніжність, гумор та елегантність розповіді про приятелювання літньої жінки й молодого хлопця, автора фільму.

Міжнародний анімаційний конкурс теж мав свого тріумфатора — анімаційну стрічку Little Happiness /«Маленьке щастя», реж. Вероника Казимиро Розалес, Джуниор Хуарес Шуан, Перу. 

Приз у конкурсній програмі «Короткометражні ігрові українські фільми» вручили фільму «Потерпи трохи» режисерки Любові Гончаренко — за тонке відчуття розмовної мови, переконливі діалоги та роботу з акторами.

Приз у категорії «Короткометражні документальні українські фільми» отримала стрічка «Біла Перлина КривДжазу» режисера Андрія Хохолкіна про колишнього ударника у дитячому джазовому колективі з Кривого Рогу. «Часом вчорашній музикант стає таксистом, так буває, це життя. Але це не значить, що в житті таксиста немає місця для джазу», — зауважило журі.

Спеціальний приз (безкоштовну акредитацію та преселекцію) від кінофестивалю документального кіно Ji.hlava у Чехії отримала режисерка Зоя Лактіонова за стрічку «Територія пустих вікон». Програмний департамент кінофестивалю у Їглаві відзначив картину через її  поетичність, сміливе дослідження естетичної форми й разом із тим  донесення до глядача важливості теми.

Найкращим українським анімаційним фільмом стала стрічка Ольги Гаврилової «Війна, що змінила Рондо».

Визначало переможців журі 9-го «Кіносараю» у складі кінорежисерки й письменниці Ірина Цілик, кінооператора Сергія Стеценка, режисера-аніматора Родіона Шуби та звукорежисерки Марії Нестеренко. Також відбулись творчі зустрічі з ними.

Переможця у конкурсі дитячого кіно «Пітахая думок» визначило дитяче журі у складі Магдалени Кантер, Наяни Мостової та Руслани Туркової.

Перемогу отримала картина Eraser /«Ластик», реж. Джейми Касслер, Японія.

Також на фестивалі відбувся майстер-клас від Екодії «Як виміряти якість води у себе в громаді». Дослідили криниці на Обирку та навчили місцевих і учасників фестивалю.

Інформаційні партнери:

Офіційний шоколад фестивалю «Маленька шоколадна фабрика»

Офіційний партнер Re:ban

 

Офіційний сайт фестивалю: kinosaray.com

Офіційна сторінка на фейсбуці: facebook.com/kinosaray.obyrok

Офіційна сторінка в інстаграмі:  instagram.com/kinosaray

Автор фото Володимир Демченко 

Коментарі