kinowar.com

«Втеча» та «Євродонбас»: Kharkiv MeetDocs називає фільм-відкриття та завершальну кінострічку фестивалю

Цьогорічний міжнародний фестиваль документального та художнього кіно MeetDocs відкриє анімаційний фільм «Втеча» датського режисера про історію біженця з Афганістану, а завершаться покази українською стрічкою про історію Донбасу режисера Корнія Грицюка — «Євродонбас», шлях якої кілька років тому почався з пітчингу на фестивалі.

фільм Євродонбас

Відкриє MeetDocs 2022 фільм «Втеча» (Flugt) датського режисера Йонаса Поера Расмуссена. Це анімована документальна стрічка, копродукція Данії, Франції, Норвегії та Швеції. Головний герой – біженець з Афганістану Амін Навабі (Amin Nawabi), який мусив залишити свою країну, щоби врятувати своє життя, і зрештою осів у Данії. Це історія вимушених змін країн та домівок, складних сімейних та особистих стосунків, рятування від торговців людьми та пошуків долі далеко від дому.

фільм Втеча

Будучи відібраним на Каннський кінофестиваль у 2020-му, «Втеча» на жаль, відклала свою подорож до глядача (тоді фестиваль не відбувся через пандемію), але потужно стартував на кінофестивалі в «Санденсі» 2021-го, пройшовся всіма великими світовими фестивалями, отримав 3 премії Європейської Кіноакадемії («Краща європейська анімація», «Найкращий європейський документальний фільм» та приз Європейських університетів) та вперше в історії премії «Оскар» здобув одночасно 3 номінації – як «Найкращий повнометражний документальний фільм», «Найкращий повнометражний анімаційний фільм» та «Кращий міжнародний фільм». Англомовний трейлер можна подивитися за посиланням.

«Що для вас означає слово «дім»?» Саме з цього питання розпочинається фільм «Втеча». Відповідь: «Це там де ти в безпеці. Де ти можеш залишитись і тобі не треба їхати. Це не щось тимчасове…». Неймовірна історія головного героя фільму могла стати чудовою фантазією для художнього фільму, якби не була суворою реальністю, яку зафіксував режисер Йонас Поер Расмуссен за допомогою виразного мистецького засобу – анімації.

Скрупульозне дослідження травми, спричиненої примусом залишити свій будинок, і важкі обставини, з якими стикаються біженці – це те, що найчастіше стає коротким зведенням новин. І те, що ми знаємо про це – лише абстрактний негативний контекст, позбавлений деталей. Одна маленька історія реального біженця проливає світло на те, що які випробування проходять люди, які з тих чи інших причин змушені залишити рідну домівку. На жаль, для деяких громадян нашої країни такий травматичний досвід настав 2014-го, а з кінця лютого цього року й по сьогодні, через військову агресію росії, ще більше українців теж змушені були стати біженцями або внутрішніми переселенцями. Тому фільм «Втеча», як ніякий інший, актуальний зараз», — ділиться програмний координатор MeetDocs та кінокритик Денис Буданов.

Стрічкою, що завершуватиме фестиваль, стане «Євродонбас» режисера Корнія Грицюка. Трейлер можна переглянути за посиланням.

«Євродонбас – це документальний фільм-розслідування, у якому наша команда розповідає історію справжньої індустріалізації сходу України, яка в радянські часи була навмисно забута і переписана. Донбас подавався як взірець радянської індустріалізації, а насправді історія цього регіону зовсім інша.

У нас багато стереотипів щодо нашої історії, тому що багато століть Україна була колоніальною країною і за нас історію писали росіяни.  Тому важливо розуміти нашу власну ідентичність, корені, чому ми такі, які є. І «Євродонбас» – це історія про найбільш міфологізовану українську територію. Саме зараз, коли цей регіон у центрі війни, важливо розповісти його справжню історію – що він ніякий не російський і не радянський», – розповідає режисер.

Саме на фестивалі відбудеться перший показ «Євродонбасу». Це третій повнометражний фільм Корнія Грицюка. Цікаво, що попередні два також були показані на Kharkiv MeetDocs, тоді як проєкт «Євродонбас» презентували на пітчингу Kharkiv MeetDocs 31 жовтня 2020 року.

Нагадаємо, що Kharkiv MeetDocs Eastern Ukrainian Film Festival проходитиме 1-6 жовтня 2022 року в Києві у гібридному форматі. Відкриття, закриття та спеціальні покази відбудуться в кінотеатрі «Жовтень», на онлайн-сервісі MEGOGO вийде спеціальна підбірка найкращих фестивальних фільмів минулих років, а платформа Pitch the Doc представить учасників конкурсу Pitching.

Партнерами фестивалю стали Одеський Міжнародний Кінофестиваль, FILM.UA Group Ukrainian Film School, B2B Doc та Human Rights Film Festival Berlin. Медіапартнери – Новое время, УП Життя, Український Тиждень, Кіно 24, Kinowar та Detector media. Радіопартнером проєкту стало Громадське радіо.

Фестиваль відбуватиметься за підтримки Федеративного міністерства закордонних справ Німеччини (Auswärtiges Amt).

Стежте за новинами фестивалю у соцмережах (Instagram, Facebook) та на офіційному сайті, аби не пропустити

Довідка

Kharkiv MeetDocs Eastern Ukrainian Film Festival (KMD EUFF) – міжнародний фестиваль документального та художнього кіно, який сприяє культурній інтеграції митців з різних регіонів України, зокрема східних, що значно постраждали внаслідок російської агресії. Фестиваль заснований у 2017 році. З 2022 року працює на благо культурної інтеграції України та її митців у світі. Ідеологиня і директорка фестивалю – кінопродюсерка Євгенія Крігсхайм.

Коментарі

Коментарі закрито.