kinowar.com

«Вулкан» отримав нагороду 25-го МКФ «Лістапад»

Створений за підтримки Держкіно фільм «Вулкан» режисера Романа Бондарчука отримав приз за найкраще звукове/музичне рішення на міжнародному кінофестивалі «Лістапад» у Мінську. Ця нагорода стала для фільму п’ятою.

Volcano

Музичний лейтмотив фільму — народна пісня «Пливе човен». За її переосмислення взявся композитор Антон Байбаков, а за переспів — Софія Байбакова.

Голова Держкіно Пилип Іллєнко привітав творців картини і зазначив: «Кінофестиваль «Лістапад» є найстатуснішою кіноподією у Білорусі, до участі в якій відбирають, як правило, ті стрічки, що вже отримали високі оцінки на інших кінофестивалях. «Вулкан» — саме така картина, і ми пишаємося тим, що Держкіно долучилося до її створення».

«Ідея закласти у тканину фільму пісню «Пливе човен» — продиктована фатумом і чудовим жіночим хором з Качкарівки, я просто використав цей подарунок долі,— розповів композитор. — Набагато складніше для мене було знайти відповідну музику для ексцентричного номера артиста оригінального жанру Баліцького, щоб було, як у житті. Гадаю, цей приз наш спільний і він означає, що зібралася виняткова команда!».

Volcano

Звукорежисером фільму є Борис Петер, який майстерно створив мереживо зі звуків степових комах, криків нічних птахів і глибоких пульсацій гвинта баржі, що пропливає Каховським водосховищем. Фонограма з перших кадрів занурює глядача у середовище, в якому містичне існує поруч із реальним. Далекі звуки в кадрі часто чути ближче, ніж вони є. А такі звичні об’єкти, як двигуни човнів, можуть не видавати звуків взагалі. Цей зсув реальності у сполученні з багатством фактури фонових і синхронних шумів, виділяє фонограму “Вулкана” з-поміж інших.

Над створенням звуку також працювали: Андрій Рогачов (монтаж фонограми та фонових шумів), Марія Нестеренко (звукорежисер перезапису), Віктор Щеглов (фолі-артист), Едуард Земляний (фолі- рекордист), Микола Стрілецький (звукорежисер на майданчику), Олександр Вакулюк та Ілля Петриченко (бум-оператори), Валерій Хілобок (звукові ефекти).

Коментарі