kinowar.com

Грандіозний кіноперформанс просто неба – “Козаки” (1928) на Потьомкінських сходах під час 10-го Одеського міжнародного кінофестивалю

Цього року в межах ювілейного Одеського міжнародного кінофестивалю на Потьомкінських сходах буде показано легендарну стрічку “Козаки” виробництва MGM у супроводі симфонічного оркестру

Козаки фільм 1928 рік

Щорічно під час Одеського міжнародного кінофестивалю десятки тисяч глядачів збираються на легендарних Потьомкінських сходах і насолоджуються унікальним перформансом – кінопоказом просто неба. Саме тут, традиційно у другий день фестивалю, демонструються світові шедеври німого кінематографу в супроводі симфонічного оркестру.

Цього року ювілейний 10-й ОМКФ збере глядачів на показі американського драматичного фільму “Козаки” (1928, реж. Джордж У. Гілл та Кларенс Браун), виробництва знаменитої студії Метро-Ґолдвін-Майєр (MGM), яка знайома поціновувачам якісного кіно своїми масштабними проектами “2001: Космічна Одіссея” (реж. Стенлі Кубрик), “Бен-Гур” (реж. Вільям Вайлер), “Чарівник країни Оз” (реж. Віктор Флемінґ) та ін.

Головний герой драматичної стрічки “Козаки” – отаманський син Лукашка. Він не воліє слідувати непохитному правилу “чоловік повинен воювати, а жінка – працювати” та відмовляється брати участь у війні. Його пацифістські погляди призводять лише до постійних жартів з боку товаришів та ледь не до розриву з коханою. Зрештою саме Лукашка стає найжорсткішим вояком та пліч-о-пліч воює з батьком проти турків.

Спеціально для зйомок фільму MGM збудувала в Лорел-Каньоні у Лос-Анджелесі масивне козацьке село та привезла понад 100 справжніх козаків. Автентичність костюмів та побуту, епічні сцени бою зі справжніми каскадерськими трюками, мальовничі місця зйомок – все це створює в фільмі особливу атмосферу і вражає масштабністю.

Головні ролі в стрічці виконали Джон Гілберт та Рене Адоре – партнери за мелодрамою Кінга Відора “Великий парад” (1925). Також у фільмі знялися такі зірки німого кінематографу, як Нільс Астер, Ернест Торренс, Пол Херст та Дейл Фуллер.

Для створення оновленого саундтреку був запрошений композитор Роберт Ісраель, який працював над музичним супроводом багатьох класичних німих стрічок. Зокрема в його фільмографії – “Доктор Джек”, “Першокурсник”, “Сором’язливий” та “З волі небес” Гарольда Ллойда, “Шукач пригод” Чарлі Чапліна, “Навігатор” Бастера Кітона, “Колесо” Абеля Ганса та інші. Готуючи партитуру до фільму “Козаки”, композитор адаптував та аранжував класичну українську музику, в тому числі твори Миколи Лисенка, Кирила Стеценка, Семена Гулака-Артемовського, а також традиційні народні пісні.

“Мені приємно запропонувати саме цю програму, адже в наш час немає нічого кращого, ніж прославляти свою багату історичну культуру та спадщину. Окрім того, мій дідусь народився в Одесі, тому я відчуваю зв’язок із своїм центральноєвропейським корінням, попри те, що в Україні я ще не був”, – зазначає Роберт Ісраель, який наразі живе в Чехії.

В попередні роки під час атмосферного open air кінопоказу на Потьомкінських сходах в межах Одеського міжнародного кінофестивалю глядачі дивились стрічки, які по праву називають класикою німого кіно: “Вогні великого міста” Чарлі Чапліна, “Шантаж” Альфреда Хічкока, “Метрополіс” Фріца Ланґа, “Шерлок Холмс” Артура Бертелета, “Safety last!” з Гарольдом Ллойдом в головній ролі, “Броненосець “Потьомкін” Сергія Ейзенштейна, “Схід сонця” Фрідріха Вільгельма Мурнау, “Дамське щастя” Жюльєна Дювів’є, “Людина з кіноапаратом” Дзиґи Вертова. Також саме за сприяння ОМКФ 11 липня 2015 року відбулося урочисте відкриття пам’ятного знака Європейської кіноакадемії, який закріпив за Потьомкінськими сходами звання «Скарб європейської кінокультури».

Ювілейний 10-й Одеський міжнародний кінофестиваль відбудеться з 12-го до 20-го липня.

Коментарі