kinowar.com

День арт-кіно Європи в кінотеатрі «Жовтень»

15 жовтня у київському  кінотеатрі «Жовтень», паралельно з іншими численними європейськими кіномайданчиками, відбудеться оригінальна культурна подія – День арт-кіно Європи.

День арт-кіно Європи – культурний захід,  ініційований  Міжнародною конфедерацією артхаусних кінотеатрів (CICAE) в партнерстві з асоціацією «Європа Сінема» (Europa Cinemas). Він покликаний популяризувати європейське кіно та діяльність кінотеатрів артхаусного типу. Проводиться вдруге. В минулому році до заходу долучилися більш, як  300 європейських кінотеатрів. Цього року організатори обіцяють приєднати вже понад  1000 закладів. В рамках святкових програм  –  допрем’єрні покази, творчі зустрічі,  кіноретроспективи, дитячі сеанси, короткометражні добірки, виставки, семінари, конференції тощо.

В Україні ця подія відбудеться вперше. «Жовтень» – поки що єдиний вітчизняний кінотеатр, який синхронізує свою роботу з  європейською  кінотеатральною спільнотою і проведе  День арт-кіно.

«Жовтень» покаже такі повнометражні фільми:

–       «Лагідна»,  реж. Сергій Лозниця (Франція, Нідерланди, Німеччина, Литва, Україна, Росія)

–       «Борг проти Макінроя»,  реж. Янус Мец Педерсен (Швеція)

–       «Іній», реж. Шарунас Бартас (Литва, Франція, Україна, Польща)

–       «Леді Макбет», реж. Вільям Олдройд (Великобританія)

–       «Квадрат»,  реж. Рубен Естлунд (Швеція)

–       «Ізі»,  реж. Андреа Маньяні (Україна, Італія)

У виробництві картин  «Лагідна»«Іній» та «Ізі» у форматі копродукції брала участь Україна.  Європейський короткий метр представлений у збірці «Oscar Shorts».

День арт-кіно

Докладна інформація про фільми,  повна програма показів і розклад сеансів будуть доступними найближчим часом.

Також в рамках події відбудеться дискусія-мітап на тему «Інтеграція України в європейський кіно простір: досягнення та виклики» за участі українських кінематографістів, які мають досвід у копродукції. Серед спікерів також будуть аналітики, кінодистриб’ютори, кінокритики. Докладна інформація буде надана згодом.

15 жовтня також в  «Галереї Кіnо» кінотеатру відкриється виставка польського кіноплакату з приватної колекції. Виставка триватиме місяць.

Показ фільмів – за квитками. Участь у дискусії – за попередньою акредитацією. Вхід на виставку – вільний.

Кафе «Гастроль» кінотеатру «Жовтень» також долучиться до культурної події. Гостей пригощатимуть спеціальними європейськими стравами і напоями.

Міжнародна конфедерація артхаусних кінотеатрів (CICAE) – це мережа національних кінематографічних спілок, незалежних кінотеатрів, кінофестивалів та дистриб’юторів. Створена з метою промоції  в кінотеатрах та на фестивалях культурного різноманіття європейських країн. CICAE була заснована в Вісбадені в 1955 році спільними зусиллями національних асоціацій артхаусного кіно Німеччини, Франції, Нідерландів та Швейцарії. Цілеспрямована синергія  представників національних кінематографій призвела до появи в кожній з вище названих країн реального ринку якісних фільмів, а також національних заходів підтримки кінотеатрів, що пропагують артхаусну культуру.

На сьогодні CICAE курує 4000 екранів у 36 країнах і сприяє дистриб’юції видатних широко відомих або маловідомих  авторських фільмів з усього світу. 

«Європа Сінема»(Europa Cinemas) є провідною мережею кінотеатрів, орієнтованою на європейські фільми. Заснована у 1992 році на кошти Медіа Програми Європейського Союзу (MEDIA Programme of the European Union) та Центру національного кінематографічного та анімаційного мистецтва (CNC). На сьогоднішній день мережа Європи Сінема складається з 2350 екранів у 977 кінотеатрах і охоплює 596 міст у 42 країн. Кінотеатр «Жовтень» є асоційованим членом «Європа Сінема».

Коментарі