kinowar.com

Дмитро Сухолиткий-Собчук про новий кінопроєкт «Ретенція» — науковий реалізм та довгоочікуваний сценарій

Незважаючи на те, що ідея фільму виникла ще 3 роки тому, початок роботи над фільмом настав тільки тоді, коли з’явився запит — режисер отримав грант від Українського культурного фонду. На сьогодні команда шукає партнерів для реалізації проєкту повнометражного фільму «Ретенція». Спеціально для kinowar.com режисер поділився деталями створення сценарію до нового повнометражного фільму.

Дмитро Сухолиткий-Собчук режисер

Про жанр

«Я поставив ціль зробити жанр наукової фантастики тлом, подивитися на нього з іншої сторони. Першочергово я працюю над бажанням персонажів вимовити все те, що хочеться поговорити зі своїми батьками. Це умовний кістяк моєї історії. І, звісно, пріоритетом є висвітлення тих уламків стосунків, між поколіннями. 

Цей фільм орієнтований на те, щоб стати виключно  міжнародною кінопродукцією, знайти європейських партнерів, отримати хорошого сейлз агента і цим досягнути широкої глядацької аудиторії не тільки в Україні, а й за її межами». 

Дмитро Сухолиткий-Собчук новий фільм

Про ідею та запит

«Над цим проєктом я почав працювати ще в 2018, він був на рівні однієї сторінки трітменту і однієї сторінки сценарних і режисерських розробок. Деякий час я шукав вдалого моменту, щоб заявити про цю ідею.. Після активної фази роботи над «Памфіром» (ред. – дебютний повнометражний фільм Дмитра) я вирішив не гаяти час і вже мати в розробці сценарій свого другого повнометражного фільму».

Про назву

«“Ретенція” – це первинна пам’ять, яка утримує минуле у теперішньому. Тема пам’яті постійно повертається до мене і мені цікаво її проговорити, продумати, прописати, поставити питання, на які буде цікаво шукати відповідь після перегляду фільму».

Дмитро Сухолиткий-Собчук новий фільм режисера

Девелопмент кінопроекту “Ретенція” здійснюється за підтримки Українського культурного фонду. 

Про автора

Дмитро Сухолиткий-Собчук — український режисер та сценарист. Засновник сценарної платформи «Terrarium». Професійний дебютний короткометражний фільм «Штангіст» отримав Гран-Прі Варшавського Міжнародного фестивалю та кваліфікацію на Оскар. Фестиваль Короткометражного кіно в Драмі (Греція) обрав фільм «Штангіст» кандидатом на здобуття Європейської Кінонагороди (EFA) в номінації «Кращий короткометражний фільм».

Дмитро Сухолиткий-Собчук учасник авторитетних міжнародних сценарних майстерень TorinoFilmLab (Script&Pitch)  та MIDPOINT Intensive зі сценарієм дебютного повнометражного фільму «Памфір». Проєкт повнометражного фільму «Памфір» був відібраний до Cinéfondation — The Résidence 2019 (резиденція Каннського міжнародного кінофестивалю). 

Ігровий повнометражний фільм «Ретенція» знаходиться на стадії девелопменту за підтримки Українського культурного фонду.

Читайте також:

Найкращі українські фільми за 30 років Незалежності

Приєднуйтесь до наших сторінок у соцмережах:

Коментарі