kinowar.com

Дні українського кіно та участь України у кінофестивалі в Торонто

З 30 серпня у Торонто розпочнуться треті Дні українського кіно, в рамках яких пройдуть канадські прем’єри спеціальної добірки українських фільмів. Дні українського кіно передуватимуть 44-му Міжнародному кінофестивалю у Торонто (TIFF).

Наразі відомо, що цьогоріч у програмі Міжнародного кінофестивалю у Торонто буде представлено два українських фільми. Обидві стрічки створені за підтримки Держкіно антиутопію: антиутопію «Атлантида» Валентина Васяновича покажуть у секції Contemporary World Cinema, а драму «Пофарбоване пташеня» Вацлава Маргоула за однойменним романом Єжи Косинського – у секції Special Presentation Міжнародного кінофестивалю у Торонто.

Крім того, в рамках фестивалю з 5 по 15 вересня буде функціонувати традиційний Український стенд, який познайомить відвідувачів з можливостями кіновиробництва в нашій країні.

«Цього року ми маємо потужне представлення сучасного кінодоробку України у Торонто: це і участь наших фільмів у конкурсній програмі TIFF-2019, і національний стенд, що працюватиме під час фестивалю, і показ найкращих з нових українських стрічок на Днях українського кіно. Стратегія нашої світової кіноінтеграції діє і ми доволі швидко рухаємося у цьому напрямку», – зазначив голова Держкіно Пилип Іллєнко.

Як відомо, нещодавно між Кабінетом Міністрів України та Урядом Канади була підписана угода про спільне виробництво аудіовізуальних творів. Вона дозволить створювати кіно в офіційній копродукції та полегшить процес спільного виробництва. Обговорити конкретні кроки її реалізації та знайти партнерів для подальшої співпраці можна буде також на традиційному українському бізнес-сніданку, який організовується Держкіно разом із Благодійним фондом Ігоря Янковського під час роботи Міжнародного кінофестивалю в Торонто.

Програму Днів українського кіно, що пройдуть напередодні TIFF, відкриє істерн «Дике поле» – екранізація культового роману Сергія Жадана «Ворошиловград» та дебютна стрічка Ярослава Лодигіна. Фільм створювався у копродукції України, Швейцарії та Нідерландів. Ярослав Лодигін особисто представить стрічку у Торонто.

Дике поле фільм

Після північноамериканської прем’єри на 43-му Міжнародному кінофестивалі у Торонто повернеться до Канади стрічка «Донбас» Сергія Лозниці. Сатирична драма про події на сході України створювалась у копродукції Німеччини, України, Нідерландів, Франції та Румунії. Стрічка увійшла до лонг-листа премії Європейської кіноакадемії та представляла Україну в якості національного кандидата на премію «Оскар» за найкращий фільм іноземною мовою, а також була відзначена премією за найкращу режисуру секції «Особливий погляд» Каннського кінофестивалю. На фестивалі фільм представить український продюсер стрічки Денис Іванов.

Трагікомедія «Вулкан» розповідає про перекладача ОБСЄ, який вирушає на кордон із Кримом у складі моніторингової місії. Світова прем’єра фільму Романа Бондарчука, створеного у спільному виробництві з Німеччиною, відбулася у рамках конкурсної програми East of the West у Карлових Варах. «Вулкан» також став володарем Ґран-прі міжнародного кінофестивалю «Золотий абрикос» (Єреван, Вірменія). У рамках Днів українського кіно фільм представить виконавець головної ролі Сергій Степанський.

Volcano

У програмі Днів – український анімаційний хіт, пригодницьке фентезі «Викрадена принцеса» від студії Animagrad. Ролі у «Викраденій принцесі» озвучили Олексій Завгородній, Надя Дорофеєва, Сергій Притула, Юрій Горбунов та Олег «Фагот» Михайлюта. Мультфільм представить режисер Олег Маламуж.

Украденная принцесса

Покажуть у Торонто і мюзикл «Гуцулка Ксеня», знятий за мотивами лібрето однойменної оперети Ярослава Барнича. Історія про кохання гуцулки та американця українського походження була тепло прийнята в Японії: фільм здобув Ґран-прі міжнародного кінофестивалю Mt. Fuji-Atami в Токіо. Стрічку на фестивалі у Торонто представить режисерка та продюсерка Олена Дем’яненко.

превью

Дні українського кіно у Торонто пройдуть з 30 серпня по 1 вересня у кінотеатрі «Карлтон». Організаторами заходу є Державне агентство України з питань кіноПосольство України в Канаді та Українське Національне Об’єднання – Торонто.

44-й Міжнародний кінофестиваль у Торонто відбудеться з 5 по 15 вересня.

Коментарі