kinowar.com

«Додому» Нарімана Алієва представить Україну на «Оскарі»

Український оскарівський комітет обрав драму Нарімана Алієва «Додому» у якості національного претендента на премію «Оскар» за найкращий фільм іноземною мовою. Цього року стрічка про Крим стала єдиним кандидатом, який подався на розгляд комітету.

Evge

«Для нас це важливий етап реалізації нашого фільму. Головна ціль, щоб кіно побачили, як в Україні так і за її межами. За допомогою мандату Українського Оскарівського Комітету у нас з’являється додаткова можливість вийти на Північноамериканський майданчик з нашим проектом. І ми зробимо все з нашої сторони, щоби бути гідним представником культурної дипломатії України в світі», – коментує Наріман Алієв.

«Додому» – повнометражний дебют режисера Нарімана Алієва. За сюжетом, у кримського татарина Мустафи помирає його первісток. Батько приїжджає до Києва, куди його два сини поїхали після анексії Криму, аби повернути молодшого сина додому, а старшого поховати на батьківщині в Криму згідно з мусульманськими традиціями. Головні ролі у стрічці виконали Ахтем Сеітаблаєв та Ремзі Білялов. Продюсером стрічки виступає Володимир Яценко («Дике поле»).

Evge

Світова прем’єра фільму відбулася у конкурсній програмі «Особливий погляд» Каннського кінофестивалю. В Україні фільм було вперше показано в рамках міжнародної конкурсної програми Одеського кінофестивалю, де «Додому» виборов Гран-прі – «Золотого дюка», який присуджується за результатами глядацького голосування.

«Додому» вийде в український прокат 7 листопада. Номінанти на премію «Оскар» будуть оголошені 13 січня 2020 року. Церемонія нагородження пройде у Лос-Анджелесі 9 лютого 2020 року.

Коментарі