kinowar.com

«Донбаський синдром»: документальний серіал про жінку-психолога, що реабілітує постраждалих від війни на Донбасі, вийде на екрани у березні

Завершився знімальний період проєкту «Донбаський синдром» – чотирисерійного документального серіалу у жанрі докреаліті. У центрі його сюжету – жінка-психолог, яка працює з ветеранами АТО/ООС та цивільними, що пережили психологічні травми внаслідок війни на Донбасі. Головна героїня Тетяна Марініна (Таран) після початку війни на Донбасі впродовж кількох років очолювала службу психологічної реабілітації в головному військовому госпіталі  Києва, а зараз має приватну практику і як волонтер продовжує працювати з ветеранами АТО/ООС та з їхніми сім’ями. Через її кабінет і серце пройшло вже більше тисячі пацієнтів, а двоє її синів з перших днів війни пішли служити добровольцями на Донбас.

Донбаський синдром

Проєкт є одним із минулорічних переможців конкурсу соціально вагомого контенту про єдину та різноманітну Україну PITCHUA 3, що проходив за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та у співпраці з Міністерством культури та інформаційної політики України. Прем’єрний показ серіалу запланований у березні цього року на 5 каналі.

Донбаський синдром

Реалізує проєкт студія ВІАТЕЛ. Автором проєкту та режисером є Сергій Волков. Продюсерами виступили Галина Криворчук та Ольга Прокопенко. Проєкт розпочали знімати ще у 2017 році, а найбільш активний знімальний період тривав останні півроку, зокрема у Зоні ООС та у Києві.
За словами режисера проєкту, серіал має на меті через історію головної героїні правдиво, але позитивно розказати про складну проблему психологічної реабілітації та посттравматичного стресового розладу, з якою стикаються ветерани АТО/ООС, їхні сім’ї та цивільні люди, що постраждали від війни на Донбасі.

Донбаський синдром

«У кожній серії ми покажемо реальні історії людей, які пережили психологічні травми внаслідок війни на Донбасі. Це не лише військові, а й цивільні, ті, хто отримали травми, пережили насильство, повернулися з полону або втратили когось із близьких на війні. Наш проєкт має соціальну складову: ми хочемо підвищити обізнаність українських ветеранів щодо можливостей психологічної реабілітації і показати позитивний приклад адаптації до мирного життя після повернення з війни. Впоратися з травмою і жити далі можливо. І дуже важливою допомогою на цьому шляху є робота з психологом. Тож незважаючи на всю складність обраної проблематики, ми прагнули створити світлий і життєствердний проєкт», – підкреслив Сергій Волков.

Донбаський синдром

Як зазначають автори проєкту, людей, які постраждали від російської агресії на Донбасі, в Україні дуже багато. За даними ООН, за сім років війни через зону АТО пройшло близько 500 тис. українських військових, з обох сторін загинуло понад 13 тис людей, а понад 30 тис отримали поранення; 1,5 млн осіб зареєстровані в Україні як внутрішньо переміщені особи.

Донбаський синдром

«Донбаський синдром – це соціально-психологічний феномен, який так чи інакше стосується кожного українця, незалежно від політичних вподобань чи місця проживання. Тож ми маємо на меті спонукати до діалогу на таку важливу тему різних людей, і разом з ними поміркувати над тим, як всім нам, українцям, спільно виходити з цього стану», – підсумувала креативний продюсер Ольга Прокопенко.

Донбаський синдром

Прем’єра серіалу відбудеться у березні на 5 каналі. Зараз також ведуться переговори про його показ в ефірі низки інших українських телеканалів, зокрема тих, які транслюються на тимчасово окуповані території. Згодом серіал буде доступний для вільного перегляду в YouTube.

Коментарі