kinowar.com

Запрацювала онлайн-база українського короткометражного кіно

З 24 серпня запрацювала база Ukrainian Short Films – перша масштабна онлайн-бібліотека українського короткометражного кіно від часу його виникнення до наших днів.

Головні цілі бази Ukrainian Short Films – виведення українського короткометражного кіно у чіткіший фокус міжнародних селекторів/-ок та кураторів/-ок, полегшення діалогу українського кіно зі світовими культурними інституціями, а також збереження у фокусі глядачів та індустрії робіт українських режисерів від початку ХХ століття до сьогодні.

«Десятки й сотні українських короткометражних фільмів, що прогриміли на кінофестивалях, або розчинялися в небутті, або викладалися на YouTube, де також губилися і з часом зникали. Створення бази українського кіно покликано вирішити цю проблему», – розповів Олександр Телюк, кінознавець та контент-менеджер Ukrainian Short Films.

База доступна у двох мовних версіях – українській та англійській (запуск англомовної версії запланований на початок вересня 2020-го). Легкий пошук фільмів забезпечують фільтри: за назвою, тематикою, ім’ям режисера, роком виходу, тривалістю або жанром фільму

Розміщення фільмів у базі Ukrainian Short Films для українських режисерів/-ок є безкоштовним. У разі зацікавлення куратори/-ки зможуть безпосередньо спілкуватися з режисерами/-ками про покази фільмів на їхніх майданчиках. 

«База Українські короткометражки (Ukrainian Short Films) – ніколи не буде комерційною, вона є нашою соціальною складовою. Ми хочемо поширювати і знайомити як українців, так і світ з добрим та актуальним українським кіно. Зберігати пам’ять про нього», – розповіла Уляна Вдовичин, операційна директорка Wiz-Art.

Наразі база налічує півсотні фільмів і її наповнення триває. На першому етапі роботи над базою проаналізували історію українського кіно та склали список українських короткометражних фільмів за всі часи. Наступними кроками був відбір фільмів, які можуть бути цікавими для міжнародних кураторів. Зараз ведуться переговори з правовласниками фільмів та їх внесення до Ukrainian Short Films

Для користування базою кінопрофесіоналам та критикам потрібно акредитуватися на платформі Big Short (bigshort.com.ua). Час очікування на розгляд заявки – 24 години. 

Створенням бази займається громадська організація Wiz-Art. Проект створення бази підтримує Український культурний фонд.

Посилання на базу: bigshort.com.ua/ukrainian_short_films

Українські короткометражні фільми

КОМЕНТАРІ ДО ТЕМИ:
Олександр Телюк, контент-менеджер бази Ukrainian Short Films, кінокритик, провідний кінознавець Національного центру Олександра Довженка:

Розкажіть, будь ласка, за яким принципом відбирали фільми до бази?

Робота над базою складалася з трьох етапів: дослідження, відбору і комунікації.

Тобто спершу було проаналізовано історію українського кіно та розпочато процес складення повного списку усіх українських короткометражних фільмів за всі часи. Це була титанічна робота, яку виявилося важко здійснити з огляду на неповноту, а інколи і втрату всіх існуючих каталогів українського кіно – списків випущених українських кіностудій для радянської доби та каталогів кінофестивалів та Держкіно для сучасної України. Попри все, вдалося зібрати список з майже 1600 фільмів, який, хоча й потребує доповнення, все ж на мою думку, є найбільш повним існуючим подібним переліком українського короткометражного кіно.

На другому етапі потрібно було обрати фільми, які ми будемо розміщувати безпосередньо в базі українського короткометражного кіно. Якщо для першого етапу критерієм були участь фільмів у міжнародних кінофестивалях, або створення за державні кошти, то на цьому етапі ми вже дивились на успіх фільмів – на скількох фестивалях його було презентовано, чи показували його закордоном, чи мав успіх в аудиторії і критики. Оскільки база створювалася також командою фестивалю Wiz-Art, окремим акцентом була також участь фільму в цьому кінофестивалі.

Нарешті на останньому наразі етапі створення бази, який досі триває, було розпочату комунікацію з режисерами та продюсерами щодо розміщення відібраних фільмів на сайті.

Чи були труднощі, наприклад, в переговорах з авторами, як реагували автори?

На жаль, труднощів було більше, ніж я очікував. Попри те, що база є абсолютно некомерційною та вирішує в першу чергу освітні та архівні задачі, не всі режисери хотіли й могли розміщувати свої фільми в базі. Можливо причина криється в недостатній консолідованості української кіноспільноти. Адже зараз ледь не кожен фестиваль створює окрему онлайн-платформу, не кажучи вже про українські онлайн-кінотеатри, які теж зараз хочуть мати ексклюзивні права на показ короткометражного кіно.

Також зіграв свою роль фактор літа як найбільш канікулярної частини року. Адже частина режисерів прямо просили повернутися до цього питання восени. Попри це дуже сподіваюся, що база буде рости і розвиватися.

Як ви вважаєте, у чому цінність такої бази та які її перспективи?       

Це парадоксально, але епідемія 2020 року пришвидшила ті процеси з удоступнення українського кіно, які вже давно були на часі. Якщо я скажу, що такої бази раніше бракувало, то я скажу дуже мало. Дистрибуційне життя українського короткометражного кіно настільки коротке, що стає дуже прикро за роботу сотень людей, які в цій індустрії творять. Адже десятки й сотні українських фільмів, що прогриміли на кінофестивалях, або розчинялися в небутті, або викладалися на YouTube де також губилися і з часом зникали. Створення бази українського кіно покликано вирішити цю проблему. Це проект, який здатний створити відчуття тяглості, нагадати нам всім про історію, про те, що всі нові фільми виникають не в вакуумі, а в дуже потужному контексті історії українського кіно.

Українські короткометражні фільми

Марія Пономарьова, режисерка та програмна кураторка:

– Це прекрасна ініціатива. Вона допоможе режисерам, професіоналам і українському загалу дізнаватися про короткий метр, оскільки інколи люди, які не в професії чи не в сфері культури питають, чи короткометражний фільм це фільм. Тобто, коли ти кажеш, що ти зняв короткометражний фільм, у деяких людей виникає питання, що це таке. Я думаю, що створення такого каталогу допоможе і сприятиме зустрічі фільмів зі своїми глядачами. 

Класно, коли українські метри промують фестивалі, такі як Wiz-Art, і класно коли це відбувається впродовж усього року. Тобто це дуже круто, що короткі метри існують не тільки впродовж фестивальних тижня чи двох. Весь рік можна користуватися базою і допомагати своїм фільмам подорожувати та зустрічатися з глядачами. 

Українські короткометражні фільми

Ольга Райтер, програмна директорка Wiz-Art:

– В нас є велика амбіція, включити в цю базу фільми від початку зародження українського кіно до сьогодення. Ми вважаємо, що варто відновлювати і історичну пам’ять, і архівувати сучасні класні фільми, які можуть багато розказати і майбутнім поколінням, і нам самим. 

У базу не потраплятимуть всі підряд фільми, є модерування. Важливо, щоб фільми були вартісними та цікавими для селекторів, які будуть цією базою користуватися і включати фільми до своїх програм. 

Ми як фестиваль з 13-річним досвідом, мережею контактів і партнерських фестивалів – зробимо все, щоб її промувати. Ми і зараз робимо деякі підбірки на партнерських фестивалях, але це відбувається в олдскульному режимі: пишеш емейл, надсилаєш ексельки. База буде зручним інструментом з конкретними посиланнями.

Приєднуйтесь до наших сторінок у соцмережах:

Коментарі