kinowar.com

Катрін Деньов – спеціальний гість 10-го ювілейного Одеського міжнародного кінофестивалю

Легендарна французька актриса, двічі володарка премії “Сезар” за найкращу жіночу роль Катрін Деньов стане спеціальною гостею 10-го Одеського міжнародного кінофестивалю (12-20 липня)

Катрін Деньов

Актриса отримає почесну нагороду ОМКФ – “Золотого Дюка” за внесок у кіномистецтво. Окрім того, в межах фестивалю глядачам буде представлено міні-ретроспективу трьох найзнаковіших фільмів за участі Катрін Деньов.

Ікона французького кіно Катрін Деньов зіграла в більш ніж ста фільмах. Перший зліт в кар’єрі актриси відбувся завдяки романтичному мюзиклу “Шербурзькі парасольки” (1964) Жака Демі. Картина відома завдяки музиці Мішеля Леграна. Роль юної Женев’єви – ніжної, трохи легковажної, меланхолійної дівчини з невеликого містечка, – відкрила Катрін дорогу в світ великого кіно. Стрічка отримала Золоту пальмову гілку на Каннському кінофестивалі 1964 року. Не оминули фільм увагою й американці – “Шербурзькі парасольки” отримали чотири номінації на “Оскар”.

У її фільмографії також багато складних і незвичних ролей. Наприклад, у фільмі “Денна красуня” (1967) режисера Луїса Бунюеля актриса взяла на себе роль заміжньої жінки, що віддалася мазохістським фантазіям. А в еротичному трилері “Голод” ( 1983) режисера Тоні Скотта Катрін Деньов перевтілилася у жіночого вампіра. У цій стрічці вона блискуче зіграла у тандемі з британським музикантом, актором Девідом Бові. Катрін Деньов двічі удостоєна премії “Сезар” за найкращу жіночу роль – у 1981 році за фільм “Останнє метро” ( реж. Франсуа Трюффо), а у 1993 – за “Індокитай” (реж. Режис Варньє). Своїми різноплановими ролями в кіно Катрін Деньов зарекомендувала себе як провідна французька актриса.

Катрін Деньов знімалася у багатьох американських фільмах, а також у стрічках, знятих в інших європейських країнах, однак до французького кіно у неї найсильніша любов, як зізнається вона сама. Актриса радо погоджується співпрацювати з режисерами-початківцями, які тільки напрацьовують собі ім’я, але за умови цікавого сценарію. Крім цього, Катрін Деньов активно займається соціальними питаннями. Зокрема, у 1971 році вона написала відкритий лист разом із письменницями, серед яких були Сімоне де Бовуар і Маргеріт Дюрас, із закликом скасувати французький закон проти абортів.

В межах Одеського міжнародного кінофестивалю Катрін Деньов особисто представить міні-ретроспективу фільмів, найзнаковіших для своєї акторської кар’єри, а також проведе майстер-клас.

Нагадаємо, цьогорічний ювілейний 10-й Одеський міжнародний кінофестиваль відбудеться з 12 до 20 липня. Придбати Фестивальні абонементи можна на офіційному сайті фестивалю за посиланням: oiff.com.ua/viewers/festival-pass.html

Коментарі