kinowar.com

Конкурс сценаріїв СВОЄ КІНО 3 оголосив переможців

Вже третій рік поспіль Асоціація «Сприяння розвитку кінематографа в Україні – дивись українське!», в рамках реалізації комплексного проекту «Дивись українське», проводить всеукраїнський конкурс сценаріїв «СВОЄ КІНО», за результатами якого за сценаріями переможцями Конкурсу знімаються короткометражні фільми, які в подальшому демонструються в українських кінотеатрах в блоці трейлерів перед основними фільмами сеансів.

Дивись українське

Конкурс сценаріїв «СВОЄ КІНО-3» проходив з грудня 2018 року по квітень 2019 року. Учасники подавали свої конкурсні роботи за двома темами: «Майбутнє творять люди» та «Моє місто». За тематикою цього сезону, автори надавали перевагу історіям, які змушують замислитися над життям та плинністю часу, проаналізувати своє життя та прагнути до змін на краще. Цього року на конкурс було подано близько 500 робіт з усієї України а також з за кордону. В результаті роботи журі було обрано 10 найкращих творів, автори яких отримують авторську винагороду у розмірі 10 000 гривень та можливість екранізації фільму за їх сценаріями.

Своє кіно переможці

В рамках підсумкової прес-конференції на честь оголошення результатів конкурсу, Голова Держкіно Пилип Іллєнко подякував усім організаторам та меценатам, які підтримали Конкурс «СВОЄ КІНО-3» та проект «Дивись українське» в цілому, і зазначив:

– Фінансовий внесок Держкіно в реалізацію цього проекту можна назвати символічним, але ми з самого початку підтримували цю ініціативу, беручи участь у розробці її концепту. Я вважаю такий підхід актуалізації українського контексту дуже вдалим: об’єднавши пасіонарних людей, які бачать українське майбутнє, зробити більш впізнаваними обличчя українських кіноакторів, дати можливість сценаристам втілити свої задуми завдяки знаним кінофахівцям і ненав‘язливо поширювити українське кіно.

Враховуючи формат проекту та побудову окремої комунікаційної програми проекту «Дивись українське», екранізовані короткометражні фільми проекту будуть демонструватися у кінотеатрах перед основними фільмами сеансів. Саме тому, при оцінюванні робіт учасники журі конкурсу спиралися на драматургічну завершеність історії та можливість екранізації сюжету в ультракороткий метр – до трьох хвилин. До складу журі конкурсу увійшли, як знані та талановиті режисери, так і представники кіномереж та дистриб’юторів, які власне і формують тенденції розвитку кіноіндустрії в Україні. Також до складу журі входили актори, представники соціально-відповідального корпоративного бізнесу. Такий широкий спектр учасників проекту, надає можливість ініціаторам отримати історії, які стануть цікавими для найбільш ширшої аудиторії, зрозуміти, які теми та сюжети найбільш актуальні у сьогоденні.

– Проект «Дивись українське!», та зокрема три конкурси «СВОЄ КІНО», зосереджені на пошуку життєствердних історій, які надалі екранізуються у короткометражні фільми та розповсюджуються декількома каналами для найбільш ширшого «дотику» до глядача. Для мене, дуже важливим є наповнення Проекту сенсами, які ми можемо передавати глядачам через історії у фільмах. Наш проект можна назвати справді народним: історії пишуть українці, як досвідчені кінематографісти так і автори, для яких написання ідеї майбутнього фільму або повноцінного сценарію на Конкурс це перші спроби в українському кінематографі. Аналізуючи показники Проекту, «Дивись українське!» створив прецедент в українському кінематографі, де поєднав талант українців, експертне середовище галузі та поступово підвищуючи лояльність до українського кіно в цілому. – Андрій Різоль, про перебіг та досягнення проекту, ініціатор проекту «Дивись українське», Голова правління Асоціації «Сприяння розвитку кінематографа в Україні – дивись українське!».

Нагадаємо, що проект «Дивись українське» було ініційовано у 2016 році, й у грудні того ж року стартував перший конкурс сценаріїв «СВОЄ КІНО», за підсумками якого, в рамках проекту «Дивись українське» вже відзнято 20 короткометражних фільмів за сценаріями конкурсу. Важливо зазначити, що сімнадцять фільмів з 20-ти, у трихвилинних редакціях переглянуло більше ніж 1 500 000 глядачів українських кінотеатрах. Розширені режисерські редакції фільмів (хронометражем до 20-ти хвилин), з травня 2018 року запущено у фестивальну дистрибуцію. Станом на квітень 2019 року, фільми проекту «Дивись українське» отримали більше 20-ти відзнак та нагород на міжнародних кінофестивалях в Україні та за кордоном. А окремі фільми увійшли у два тематичні кіноальманахи – «На своїй землі» та «Двері».

– Три роки тому мій Фонд почав підтримувати комплексний проект «Дивись українське», в рамках якого проходить вже третій Конкурс сценаріїв «СВОЄ КІНО». Таким чином ми стояли біля витоків цієї великої справи. Тоді в 2016 році ми ще не до кінця усвідомлювали наскільки масштабним і затребуваним виявиться цей проект. Зараз же з упевненістю можна говорити, що ініціатива Андрія Різоля була своєчасною, і вона знайшла відгук у сотень кінематографістів. Та неймовірна кількість кіносценаріїв, які щорічно надсилаються на конкурс «СВОЄ КІНО», фільми, зняті за цими сценаріями, переконали мене в необхідності подальшої підтримки проекту. Сподіваюся, кращі сценарії цього року втіляться в яскраві кінороботи, як це було в попередні роки, і відкриють Україні нові таланти, – зазначив бізнесмен і меценат Ігор Янковський.

Генеральним партнером другого та третього сезонів проекту «Дивись українське» виступає Райффайзен Банк Аваль.

– Нам приємно бути партнером такого масштабного комунікаційного проекту соціального спрямування вже третій рік поспіль. Тішить, що такі ініціативи знаходять масову підтримку небайдужих до кіномистецтва, як одного з найважливіших рушіїв духовного розвитку української культури. — відмітила Наталія Марченко, директор Департаменту виконавчого управління та комунікацій Райффайзен Банку Аваль. — Сьогодні, коли загальнолюдські цінності набувають особливої ваги і часто доводиться робити нелегкий вибір, такі творчі проекти не тільки гуртують спільноту, але і допомагають відновити довіру у нашому суспільстві.

Проект реалізується за підтримки Державного агентства України з питань кіно.
Ініціаторами та розробниками проекту виступають компанія «ВАВІЛОН» та Асоціація «Сприяння розвитку кінематографа в Україні – дивись українське!».

Коментарі