kinowar.com

Людина-павук підсиджує Індіану Джонса. Рецензія на Uncharted: Незвідане

 09.02.2022  Новини, Рецензія

Культова гра від Sony переходить з телевізорів на великі екрани

Fifteen men on the Dead Man’s Chest

Drink and the devil had done for the rest.

Derelict, Young Ewing Allison

Поки Disney знімають п’ятого «Індіану Джонса» з 79 річним Гаррісоном Фордом, Sony випустили власний аналог з Блекджеком та повіями, тобто з піратами і Томом Голландом – «Uncharted: Незвідане» (Uncharted).

Uncharted Незвідане

За основу взяли однойменну серію ігор компанії Naughty Dog, чотири частини якої були ексклюзивами для ігрової консолі Sony PlayStation. Фільм став першим релізом Sony PlayStation Productions, так що готуйтеся до кіноадаптацій інших ігор студії.

Головний герой гри та фільму «Uncharted: Незвідане» – парубок на ім’я Натан Дрейк. Він разом зі старшим братом виріс у католицькому притулку, знає латину, любить історію та пригоди й вважає себе нащадком знаменитого англійського флотоводця Френсіса Дрейка. Через одну з витівок братів Натан залишається у притулку сам, щоб більше ніколи не побачити свого старшого брата. Аж поки одного дня героя не знаходить дехто на ім’я Саллі й пропонує квест усього життя, який обіцяє скарби і, можливо, зустріч з братом.

Uncharted Незвідане

Авторами сценарію виступили Арт Маркум та Метт Холловей, які написали останніх «Людей у чорному». Маркум також є автором наступного коміксового фільму Sony про Крейвена Мисливця. Водночас до сюжету фільму приклав руку Раф Джадкінс, котрий написав ще один сценарій по грі The Division від Ubisoft з Джейком Джилленхолом та Джессікою Честейн у головних ролях.

Стрічка «Uncharted: Незвідане» стала свого роду приквелом до гри, автори взяли лише основних персонажів та їх пристрасть до полювання за скарбами. Якщо в іграх Дрейк шукав скарби флоту Марко Поло та пірата Генрі Евері, то у фільмі мова йде про золото Фернана Магеллана, котре мореплавець не доставив іспанським інвесторам його навколосвітньої подорожі.

Uncharted Незвідане

Головного героя змінили не на краще, Дрейк помолодшав та став барменом. Претензій до професії немає, бо виконавець ролі Том Голланд справді влаштувався в бар елітного лондонського готелю Chiltern Firehouse й навчився жонглювати пляшками. А от його молодецьке обличчя й поведінка нагадують не легендарну гру, а франшизу про Людину-павука. Видно актор просто не виходив з улюбленого образа, адже одразу після Uncharted приступив до зйомок у «Людина-павук: Додому шляху нема».

Фанати гри навряд очікували, що Натан, якому у творінні Naughty Dog добряче за 40, буде мати обличчя студента й інфантильно вибачатися перед негідниками, яких лупцює й скидає з літака. І скільки б Голланд не світив розкачаними м’язами у кадрі, це не допомагає повірити в його історію.

Uncharted Незвідане

Прикро, що студія зробила ставку на молоду аудиторію, адже на головну роль претендував Натан Філліон («Світлячок»), який навіть знявся у любительській короткометражній стрічці по грі і отримав хороший фідбек від фанатської аудиторії. А от до Марка Волберґа, що виконав роль авантюриста Саллі претензій немає. І ще у фільмі задіяний Антоніо Бандерас, котрий зібрав пригодницький дубль, адже зіграє і в майбутньому «Індіані Джонсі».

Робота над стрічкою почалася аж у 2015 році, але до кінотеатрів вона дійшла лише тепер. За ці роки пост режисера приміряли на себе Ден Трахтенберг, Тревіс Найт, Шон Леві та Сет Гордон. В кінці кінців режисером став Рубен Фляйшер, що зняв для Sony «Венома». Його «Uncharted: Незвідане» вийшов таким собі міксом пригодницького екшну у стилі історій Дена Брауна, поки герої шукають ключі до скарбів у Барселоні, та «Піратів Карибського моря», коли вони буквально літають на старих галеонах над Філіппінськими островами. А ще трохи від картин про пограбування та дрібка «Місії нездійсненної». Одним словом – вінегрет без душі та проривних ідей.

Uncharted Незвідане

Але якщо ви любите псевдо-історичні сюжети про загублені скарби та місця, що не позначені на картах (а саме це й означає слово Uncharted), а також не проти абсолютно алогічного й веселого екшну у стилі пригод Джека Горобця, фільм «Uncharted: Незвідане» – це хороший привід відвідати кінотеатр.

Дмитро Сидоренко

Читайте також:

Найкращі фільми за мотивами ігор

Приєднуйтесь до наших сторінок у соцмережах:

Коментарі